Tilburg timmert flink aan het toerisme

door Reis om de Wereld
460 views

Wel eens in het Textielmuseum geweest? Of het dierenpark De Oliemolen? Je kunt het allemaal in Tilburg zien, een stad die steeds meer bezoekers trekt. Niet alleen Tilburg zelf, maar ook de omgeving heeft grote aantrekkingskracht op de toerist die op zoek is naar een gezellig uitje.

Meer dan tweehonderd miljoen Nederlandse toeristen maken jaarlijks een uitstapje naar Brabant, de provincie waar Tilburg in ligt, qua grootte de zesde stad van Nederland. De stad is levendig door de vele studenten en heeft voor elk wat wils. Naast de winkelgebieden zij er ook veel musea en andere cultuurevenementen. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om deze belangstelling van toeristen op te vangen. Vanuit Hotel Tilburg kun je de historische stad en haar omgeving prima verkennen.

Textielindustrie

Want Tilburg draagt heel wat historie met zich mee. In het jaar 1200 werd er voor het eerst over Tilburg geschreven en sindsdien had de stad een grote aantrekkingskracht op de omgeving. Koning Willlem II zei ooit over Tilburg: “Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig”.

Het meest bekend is Tilburg van de textielindustrie, die zich eind 19e eeuw vestigde. In 1871 waren er rond de 125 wollenstoffen fabrieken en werd de stad de wolstad genoemd. In die periode ontstond veel welvaart en bouwden de textielboeren prachtige herenhuizen die je tegenwoordig nog steeds in de binnenstad ziet.

Een foto van het station in Tilburg, een monumentaal gebouw. Photo by Bas Emmen on Unsplash

Een bezoek aan het textielmuseum mag dan ook niet ontbreken. Dit museum vertelt de geschiedenis over de opkomst en ondergang van de textielindustrie. Maar ook leer je hoe textiel wordt gemaakt en hoe de processen in hun werk gingen. Er staan nog echte machines in het museum uit die periode.

Het  Textielmuseum is in de voormalige textielfabriek van de firma C. Mommers & Co gevestigd, die in de negentiende eeuw de grootste werkgever in Tilburg was. Bij het museum is ook TextielLab, waar ontwerpers en kunstenaars aan moderne designproducten en nieuwe technieken werken. Je kunt dit TextielLab ook bezoeken en bent getuige van de meest verrassende ontwerpen

Moderne kunst

Nog een ander museum bezoeken? Dan is De Pont dat vlakbij het station ligt een goede optie, het Tilburgse museum voor moderne kunst. Het gebouw dat een voormalig wolweverij is gevestigd, is op zichzelf al prachtig, met veel licht en oog voor design. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen.

Ingang van museum De Pont.

Bron: Foto Merk Tilburg.

Wil je samen de kinderen iets leuks doen, dan kun je terecht bij het Natuurmuseum Brabant. Spelenderwijs leren de kinderen over de natuur en haar bewoners. zowel de flora als fauna. Het is een interactief museum waarbij de kids allerlei proefjes en opdrachten kunnen uitvoeren.

Tilburg Winkelstad

Op loopafstand van het centraal station in Tilburg ligt het gezellige centrum. Hier kun je te kust en te keur voor allerlei kleding of accessoires. De grote winkelketens in de Heuvelstraat hebben er hun vestiging, maar je kunt ook verrassende winkeltjes bezoeken met leuke snuisterijen en duurzame artikelen.

Wie op zoek is naar een lekker speciaalbiertje, kan terecht bij de abdij O.L.V. van Koningshoeven. Hier brouwen de monniken superbier, want zij mogen het logo Authentic Trappist Product voeren. Daarmee is het de enige abdij in Nederland die deze titel mag gebruiken. Naast het financieren van de abdij zelf gaat een deel van de opbrengst van de Trappistenbieren naar kloosters in derde wereldlanden.

Boeiend Brabant

Naast Tilburg heeft de omgeving ook veel te bieden om hier enkele dagen of langer te toeven. Zo is publiekstrekker nummer 1 van Nederland, De Efteling, heel dichtbij en kun je ook een bezoek brengen aan Safari Beekse Bergen.

Maar wist je dat er in Tilburg zelf ook een dierenpark is? Het is De Oliemeulen, een park waar je oog in oog staat met meer dan 150 dierensoorten. Van stinkdieren en vliegende hondjes tot gevaarlijke krokodillen. Er worden verschillende demonstraties gehouden waar de kids even een vogelspin of slang mogen vastgehouden. Vertier en avontuur verzekerd!

 

 

 

 

 

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer