Tips en tricks voor je autoverzekering op reis

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 25 views

Een huurauto op reis geeft je de nodige vrijheid om te gaan en te staan waar en wanneer je dat wilt. Wanneer je een auto huurt zijn er verschillende punten waar je op moet letten.

Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is de verzekering van de huurauto. Zaak is om zeker een autoverzekering af te sluiten, maar welke verzekeringen moet je kiezen en waar moet je rekening mee houden? Om je reis wat leuker en gemakkelijker te maken hebben we een paar handige feiten en tips voor je verzameld waarmee je zelfverzekerd een autoverzekering kunt afsluiten.

Boek alles thuis

Een van de belangrijkste tips is om voorafgaand aan je vakantie al je huurauto en bijbehorende verzekeringen te boeken. Waarom?

Heel simpel: vooraf heb je meer tijd om goed te bekijken om welk bedrijf het gaat, welke auto je wilt huren en welke verzekeringen je daarbij kunt afsluiten. Hierdoor weet je vooraf dus al waar je aan toe bent en word je niet in allerlei extra’s en verzekeringen gepraat die je niet nodig hebt.

Ook scheelt het vaak qua taalbarrière: je kunt precies de verzekeringen uitkiezen die jij denkt nodig te hebben zonder dat jij of de werknemer van het bedrijf elkaar niet begrijpen. Ook kun je thuis gemakkelijk verschillende autoverzekeringen vergelijken zodat je de beste verzekering bij jouw huurauto hebt.

Groot autobedrijf

Inmiddels bestaan er honderden autoverhuurbedrijven over de hele wereld. Namen als Hertz, Sixt en Europcar ken je vast wel. Naast deze grote namen zijn er talloze kleine bedrijven waar je terecht kunt voor een huurauto en de nodige autoverzekeringen.

Wanneer je vanuit Nederland je huurauto gaat boeken is het aan te raden om dit bij een grote bekende verhuur te doen. Deze bedrijven verhuren jonge auto’s, hebben de verzekeringen overzichtelijk op een rij staan en zijn vaak gemakkelijker te bereiken dan kleinere bedrijven.

Kies voor aansprakelijkheid

Wanneer je online je huurauto alvast wilt verzekeren moet je zeker een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Het kan zijn dat je in Nederland een auto hebt en daarvoor dus gewoon verzekerd bent maar deze verzekering hoeft in het buitenland niet dekkend te zijn.

In het buitenland heet deze verzekering anders: je moet over het algemeen vaak letten op Liability Insurance of afgekort ‘LI’. Mocht je in een bepaalde gelegenheid komen waarbij je met je huurauto fysieke of materiële schade hebt aangericht aan anderen dan kun je je aansprakelijkheidsverzekering gebruiken.

Denk aan een schadeverzekering

Bij het basispakket van een huurauto zit over het algemeen een verzekering waarbij schade aan de wielen, de banden en het dak uitgesloten is. Hoezeer je ook bent overtuigd van je meesterlijke rijkunsten, een autoverzekering waarbij deze extra schade wordt gedekt kan zeker geen kwaad.

Bij huurauto’s in het buitenland gelden vaak andere regels dan bij je gewone auto hier. Sluit je geen schadeverzekering af dan is de kans groot dat je flink moet betalen bij een ongeluk waarbij de huurauto beschadigd is, zelfs wanneer het om een kleine beschadiging gaat.

Een schadeverzekering is vaak niet eens heel duur en dus zeker aan te raden wanneer je een huurauto huurt op reis. In het Engels heb je hierbij vaak te maken met een Collision Damage Waiver oftewel een ‘CDW’.

Maak foto’s

Wanneer je een huurauto meekrijgt is het aan te raden om van tevoren een aantal foto’s te maken van de binnen- en de buitenkant van de auto. Vaak beschikken huurauto’s reeds over de nodige deukjes en krassen; zorg ervoor dat je op beeld helpt welke schade dit is.

Medewerkers van de verhuurbedrijven checken bij het inleveren van de auto namelijk precies of er eventueel schade is. Mocht jij geen schade hebben gemaakt en er is geen bewijs van eventuele schade aan de auto zoals aan de banden (wat niet gedekt wordt door je schadeverzekering) dan heb jij een probleem.

Denk aan een diefstalverzekering

Veel mensen vergeten op reis om een diefstalverzekering af te sluiten voor hun huurauto. Het kan je ook zomaar overkomen dat je huurauto gestolen wordt.

Het nadeel van een huurauto is dat je vaak goed kunt zien dat het een huurauto is: op de benzineklep zit vaak een stickertje met of er en welke benzine of diesel in moet. Hierdoor zijn huurauto’s een gemakkelijke prooi voor dieven. Zorg er dus altijd voor dat je huurauto verzekerd is tegen diefstal zodat je niet het slachtoffer wordt van hoge kosten.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer