Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Tips om een goedkope last minute vakantie te vinden 

67

Heb je nog geen vakantie geboekt en wil je spontaan op reis? Dan is een last minute perfect voor jou! Maar hoe vind je nu een goedkope last minute vakantie? Het klinkt makkelijk, maar een zoektocht naar een goedkope last minute kan heel wat tijd in beslag nemen.

En de meningen over de beste manier om goedkoop een vakantie te boeken lopen nogal uiteen. Kan je nu beter los boeken of toch een pakketreis nemen? Wij geven je antwoord op al je vragen. Bespaar jezelf veel tijd en lees snel al onze tips door.

De reiswereld: vroeger en nu

Om je een goede indruk te geven van hoe de reiswereld werkt, is het handig om iets meer te weten over de geschiedenis. Tijden veranderen en dat geldt ook zeker in de reiswereld. Wilde je vroeger op vakantie dan ging je ‘even langs’ bij het reisbureau. Je kreeg wat reisgidsen van verschillende reisorganisaties voorgeschoteld. Je koos een vakantie uit en voilà: vakantie geboekt!

Tegenwoordig gaat dat anders. Waar reisorganisaties vroeger alleen via reisbureaus hun reizen aanboden, bieden ze deze nu ook zelf aan via hun eigen website. Met de opkomst van het internet verschenen daar ook vele online reisbureaus. Tegenwoordig heb je dus veel meer keuze en meer aanbod. Zo kan je nog steeds langsgaan bij je vertrouwde reisbureau, zelf gaan zoeken op internet of een persoonlijke reisadviseur inschakelen.

#1: Laat al dat goedbedoelde advies maar eens liggen

Vraag je je vrienden of familie om advies, dan krijg je al snel veel verschillende tips over het zoeken naar de beste vakantie aanbiedingen. Zo boekt de een ieder jaar een vakantie bij hetzelfde (online) reisbureau terwijl een ander vertrouwt op een persoonlijk reisadviseur.

Weer een ander adviseert je om direct je koffers in te pakken en op Schiphol een goedkope last minute te boeken. Allemaal goedbedoelde adviezen, maar volgens ons is zelf zoeken via het internet toch écht de beste manier.

Ga dus niet direct je koffers inpakken en naar Schiphol. Vele reizigers gingen je al voor maar werden daar toch teleurgesteld qua aanbod en prijs. Ook is het niet aan te raden om je vakantie via een ‘stenen’ reisbureau of persoonlijk reisadviseur te boeken.

Als je echt goedkoop op last minute vakantie wilt gaan wil je namelijk de keus hebben uit al het aanbod. Reisbureaus en persoonlijke adviseurs werken vaak met een beperkt aantal touroperators samen. Hierdoor is het aanbod beperkt (en dus ook de aanbiedingen!). Daarbij betaal je ook nog een extra toeslag aan bemiddelings- en/of boekingskosten.

Think outside the box: beperk je niet alleen tot de populaire vakantiebestemmingen.

#2: Gebruik filters om te zoeken naar goedkope last minutes

Voor goedkope last minutes ga je dus zelf op zoek via het internet. Voordat je begint met zoeken is het wel belangrijk om eerst je ‘echte eisen’ te bepalen. Hoe meer eisen je stelt aan je last minute vakantie, hoe meer je jezelf beperkt. Denk daarom goed na wat je écht belangrijk vind. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een last minute All Inclusive vakantie, een minimaal aantal sterren of een goede beoordeling.

Tijdens het zoeken kom je al snel vele online reisbureaus en reisorganisaties tegen. Velen beschikken over aparte last minute pagina’s met daarop een overzicht van de allerbeste aanbiedingen. De meeste websites hebben daarnaast handige filters die je zoektocht makkelijker maken. Voor je zoektocht via het internet hebben we ook een aantal tips voor je:

  • Think outside the box: beperk je niet alleen tot de populaire vakantiebestemmingen
  • Vermijd populaire vakantieperiodes: ga op reis in het laagseizoen
  • Gebruik zoekfilters alleen bij ‘echte eisen’ voor het meeste resultaat
  • Vergelijk altijd de totale reissom incl. alle bijkomende kosten

#3: Check de reisdagen & vertrekluchthavens

Denk je een leuke reis te hebben gevonden? Dan is het slim om eens goed te kijken naar de verschillende vertrekdagen. In het algemeen is vertrekken op doordeweekse dagen enkele tientallen euro’s goedkoper dan in het weekend. Dit geldt ook voor de luchthavens. In sommige periodes kan je vanaf bijvoorbeeld Duitsland of België goedkoper vliegen. Check dus altijd de voordeligste reisdagen en vertrekluchthavens.

#4: Vergelijk ook extra’s zoals ruimbagage

Leuke vakantie gevonden? Bekijk dan ook eens de prijzen van de extra’s zoals transfers en ruimbagage. Zo kan je bijvoorbeeld een leuke aanbieding hebben gevonden. Vervolgens betaal je de hoofdprijs voor het meenemen van ruimbagage en komt je totale reissom een stuk hoger uit.

Kan je ook kiezen voor een vlucht met een andere vliegmaatschappij? Bekijk die reis dan ook zeker eens. Ook al is de reissom misschien enkele tientjes duurder. Als je bijvoorbeeld 4 stuks ruimbagage mee wilt nemen, kan deze reis zomaar ineens voordeliger uitvallen.

Sommige reisorganisaties hebben speciale prijsafspraken met vliegmaatschappijen, hotels en transfermaatschappijen.

#5: Los boeken of een pakketreis?

Het los boeken van je vluchten, hotel en/of transfer kan soms voordeliger uitvallen als een complete pakketreis. Dit is lang niet altijd het geval. Heb je een leuke reis gevonden? Kijk dan ook eens of je zelf de onderdelen los kan boeken. Dit voordeel kan al gauw oplopen tot enkele honderden euro’s. Maar helaas is los boeken lang niet altijd voordeliger. Sommige reisorganisaties hebben namelijk speciale prijsafspraken met vliegmaatschappijen, hotels en transfermaatschappijen. Vooral in de wat drukkere reisperioden kan het daarom voordeliger zijn om via een reisorganisatie een pakketreis te boeken.

Tegenwoordig worden er ook veel flexibele pakketreizen aangeboden, zoals bij Prijsvrij Vakanties. Via een speciaal ontworpen systeem koppelen zij automatisch de goedkoopste vlucht aan de goedkoopste hotelkamer. Het systeem vindt hierdoor altijd de allerbeste deal. Én veel beter en sneller als dat jij handmatig ooit zou kunnen vinden!

Zoals je ziet, is het zoeken naar een last minute vakantie niet zo gezegd zo gedaan. We hopen dat je wat hebt aan onze tips om een goedkope last minute vakantie te vinden.