Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Top 6 steden met de meeste verborgen juweeltjes van Europa

75

Steden worden steeds drukker, met de toeristische trekpleisters waar je soms uren in de rij staat. Het Güell Park in Barcelona, het Vaticaan in Rome of het Louvre in Parijs. Vaak volgen we de stroom toeristen naar de plekken die wereldwijd bekend staan als een must see. Maar is dat nog leuk?

Het was reden voor Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, om te kijken welke steden nog niet zijn overlopen door het massatoerisme. Plekken die min of meer nog onontdekt zijn en waar je nog makkelijk een plekje op een terrasje kunt scoren. Het leidde tot een Top 6 van steden die je op je bucketlijst kunt zetten.

De attracties die werden onderzocht, hebben bij Google een score hebben van 4,8 tot 5 sterren. Dus je kunt er vanop aan dat het topattracties zijn, want de beoordeling komt van de mensen die de attractie zelf hebben bezocht. We gaan op zoek naar de verborgen juweeltjes van Europa.

de Narva Triumphal
De markante groene poort in Kiev Sint Petersburg, de Narva Triumphal . Credit: Holidu.

1. Sint-Petersburg, Rusland

Wie ooit kennis maakt met het prachtige Sint-Petersburg, wil weer terugkeren naar deze historische stad. Een van de verborgen juweeltjes van Sint Petersburg is de Dom Arkhitektora, ook wel bekend als het “Huis van de Architecten”. Het huis werd opgericht in 1932 en stamt uit de 18e eeuw. Meest in het oog springend zijn de enorme kamers met een authentiek interieur. Deze zijn rijk versierd met prachtige details.

Sint Petersburg was ooit hoofdstad van het Russische Keizerrijk en is vooral bekend van de Kerk van de Wederopstanding van Jezus Christus en natuurlijk de Hermitage. Maar als je deze stad bezoekt, moet je de Narva Triomfboog hebben bezocht, die in het midden van de stad staat. Naast de pracht en praal met felle kleuren tref je er een groene en bronzen boog aan en er is ook een klein wapenmuseum gevestigd. De Triomfboog is gebouwd om om de Russische overwinning op Napoleon te herdenken.

Alexander Krist Magic theater
München, het theater van Alexander Krist Magic. Credits: Alexander Krist Magic.

2. München, Duitsland

München in Duitsland is hip en hot en bekend van de Oktoberfesten waar het bier rijkelijk vloeit. Maar deze stad heeft veel meer te bieden. Wat te denken van het KUNSTLABOR met vijfduizend vierkant meter aan kunst? In 50 zalen loop je langs het werk van vele internationale kunstenaars, die hun kunstwerken op de vloer van een verlaten gebouw in Laim, ten westen van München tentoonstellen.

Ben je liefhebber van het theater, bezoek dan het Alexander Krist Theater in de buurt van een alleraardigst wijkje in München, Sendlinger Tor. Kunstenaar Aleksander Krist neemt je aan de hand van dit bijzondere theater en verrast je met zijn magische voorstellingen in een gastvrije en informele sfeer.

Wil je even wegvluchten van de drukte en het rumoer. Kom dan tot rust in de Englischer Garten, een van de grootste stadsparken van Europa.

Moskou Museum on the history of Medicine
Een overzicht van het Moskou Museum on the history of Medicine. Credits: Moskou Museum on the history of Medicine.

3. Moskou, Rusland

Het Kremlin en Rode Plein zijn de meest bezochte plekken van de Russische hoofdstad, maar voor wie de platgetreden paden wil ontwijken, is er een reeks van onontdekte gebouwen en musea die je kunt bezoeken. Neem het Sechenov Museum on the history of medicine. Dit was ooit de thuisbasis van de oudste medische universiteit van Rusland.

Of neem het  Podpolnaya Tipografiya, een museum dat dateert uit 1905. Vroeger was dit een ‘ondergrondse’ drukkerij die de voorbijgangers misleidde met het uithangbord “groothandel in Kaukasische producten”. In het echt diende het een heel ander doel: het drukken van pamfletten tijdens de Russische Revolutie, die van 1905 tot 1907 heerste. De eigenaren speelden met vuur, want op tien meter afstand was het politiebureau gevestigd.

Hongarije Budapest
Budapest, Hongarije.

4. Boedapest, Hongarije

Boedapest wordt vaak bezocht vanwege de Burght van Boeda, de Staatopera en de Kettingbrug, maar in de Hongaarse hoofdstad is ook veel meer te beleven. Begin je zoektocht in het schattige wijkje van Újbuda. Hier bulkt het van de kunstgalerieën, zoals die van Arnold Gross. Hier kun je de kunstwerken van de lokale kunstenaars bekijken, maar je kunt er ook iets eten en drinken, zoals een kopje thee met de huisgemaakte pralines.

Nog meer kunst: Koller Galeria. Dit is is een kleine kunstgalerie beeldhouwwerken en schilderijen. En wat te denken van de exotische tuin, met prachtige sculpturen en beelden. Heerlijk om hier een tijdje te vertoeven.

Zagreb_Summer Stage Tuskanac_3_credit Nikola Madunović @ Fantastic Zagreb Film Festival
Het Summer Stage Tuskanac in Zagreb. Credits: Nikola Madunović & Fantastic Zagreb Film Festival.

5. Zagreb, Kroatië

Kroatië is een steeds populairder land bij de vakantiegangers. En dat geldt ook voor de Kroatische hoofdstad Zagreb. Gelukkig heeft deze stad in opkomst nog verborgen juweeltjes, zoals op een steenworp afstand van het historische centrum van Zagreb vind je het museum Image of War, dat de geschiedenis van de oorlogsfotografie behandelt. Foto’s uit de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog, die van 1991 tot 1995 plaatsvond, zijn voor een deel genomen door professionele fotografen, maar het leuke is dat ook foto’s van particulieren worden getoond. Het zijn soms heftige beelden van de oorlog.

In het centrum van Zagreb kun je naar het Backo Mini Express, een museum van modeltreinen. Het lijkt een uitje voor de kids, maar volwassenen zullen er ook hun ogen uitkijken. Je kun met de trein spelen en zelfs eentje besturen! Wie naar het theater wil, moet zeker kennis maken met het Summer Stage Tuškanac, een openluchttheater midden in een bosrijk gebied. Kazimir Ostrogović is de architect die het heeft ontworpen. Het blijft leuk om voorstellingen in de open lucht te zien, het geeft toch een aparte sfeer.

Kiev_Victoria Museum(4)credit Victoria Museum
Het Kiev Victoria Museum. Credit: Victoria Museum.

6. Kiev, Oekraïne

Tot slot prijzen we Kiev aan, de hoofdstad en grootste stad van Oekraïne. Natuurlijk is Kiev bekend van de Sint-Sofiakathedraal, maar er zijn meer verborgen tips die de moeite waard zijn om te bekijken.

In het historische centrum van Pecherskyi ligt het Victoria Museum, waar je de geschiedenis van de victoriaanse kostuums en de evolutie van mode leert kennen. Een prachtig museum om een paar uurtjes doorheen te slenteren.

Wil je een bijzondere voorstelling meemaken, dan moet je naar het Art kvadrat. Dit theater staat helemaal in het teken van live entertainment en vooral ook improvisatie. Niet alleen lopen er acteurs rond om je te vermaken, maar je krijgt zelf ook een rol in de voorstelling.

Wie van technologie houdt, kan zich uitleven in het Software & computer museum. Hier ontdek je hoe de technologie ontwikkelingen zich blijven ontwikkelen, maar het museum blikt ook terug op de geschiedenis van de computers, zoals de Nintendo en de Commodore64 computers.