Trends op het gebied van zakelijk reizen

De reiswereld kreeg flinke klappen te verduren door de coronacrisis en reizen stond dan ook lang op een laag pitje. Dit had ook een impact op zakelijk reizen.

Inmiddels gloort er weer hoop aan de horizon en en zal er in de nabije toekomst meer mogelijk zijn op dit gebied. Een mooi moment om de verwachte trends op het gebied van zakelijke reizen op een rij te zetten.

Flexibiliteit is een must

Hoewel er zich langzamerhand meer mogelijkheden voor maken van reizen voordoen, blijft er veel onzekerheid heersen rondom de coronasituatie. Flexibiliteit is daarom een must. Hotels en vluchten met gunstige voorwaarden rondom wijzigen en/of annuleren genieten de voorkeur en kunnen zelfs een doorslaggevende factor voor het boeken zijn. Want of de reis écht doorgang kan vinden, is eigenlijk altijd pas op het laatste moment helemaal zeker. Om diezelfde reden winnen laste minutevluchten aan populariteit. Het is nog steeds lastig om in de toekomst te kijken, dus boeken we het liefst zo kort mogelijk van tevoren.

Reizen en ontspanning combineren

Door de coronacrisis werden veel mensen verplicht om thuis te werken. En hoewel het einde van de crisis in zicht is, lijkt erop dat thuiswerken een blijvende trend is. De kans is groot dat veel werknemers in de toekomst ook – in ieder geval nog deels – op afstand kunnen werken. Er is een groeiende behoefte aan flexibiliteit, niet alleen op vanwege de coronasituatie, maar in het algemeen. Niet voor niets horen we de laatste jaren steeds meer over flexwerken. Bovendien groeit het aantal freelancers, die sowieso doorgaans veel flexibiliteit hebben.

Daardoor kunnen veel mensen straks regelmatig werken vanaf waar ze maar willen. En dat hoeft echt niet alleen in je eigen huis te zijn, dat kan net zo goed op een reis zijn. Zo’n trip waarbij een combinatie tussen reizen en ontspanning centraal staat noemt men ook wel een workation. Ook de term blesiure zien we vaak terug, een term die de woorden business en leisure (vrije tijd) combineert. Zo kun je bijvoorbeeld overdag werken in een koffiebarretje en ’s avonds van je vrije tijd en de lokale cultuur genieten. Of andersom: overdag lig je lekker op het strand en in de avonduren werk je. Het idee is dat je dit zelf in kunt vullen.

Gepersonaliseerde zakenreizen

Nog een trend waarbij flexibiliteit een grote rol speelt is die van gepersonaliseerde zakenreizen. De tijd dat het bedrijf altijd het hotel en de vluchten voor de werknemers kiest lijkt grotendeels voorbij. Anno 2021 wil de werknemer zelf kiezen waar hij verblijft en welke vluchten hij neemt. Op deze manier is het ook weer makkelijker om reizen met vrije tijd te combineren.

Kennisreizen naar bedrijven

Voor deze trend hoef je het land niet uit: kennisreizen naar bedrijven. Er zijn verschillende bedrijven die dit organiseren. Op een kennisreis komen professionals uit verschillende branches samen en doen ze handige kennis op door bij verschillende bedrijven uit hun vakgebied langs te gaan. De bedrijven geven vervolgens inspirerende presentaties aan de deelnemers van de tour. Naast dat je tijdens zo’n kennisreis op een leuke manier iets bijleert over strategie-implementatie, geeft dit een mooie gelegenheid om te netwerken. In principe duurt zo’n tour maar één dag, dus is het makkelijk in te plannen. Vaak wordt per bus afgereisd naar de verschillende bedrijven.

Werken vanaf je smartphone

Een smartphone is tegenwoordig nagenoeg een volwaardige mobiele computer. Natuurlijk heeft het kleine scherm zo z’n nadelen als het op werken aankomt, maar er zijn genoeg taken die je tegenwoordig prima vanaf een smartphone kunt uitvoeren. Er liggen ook steeds meer handige accessoires in de schappen die het werken op een smartphone net iets makkelijker maken, zoals kleine toetsenborden.

Omdat je je smartphone ongetwijfeld standaard bij je hebt kun je altijd en overal werken, zonder dat je meteen je zware laptop hoeft mee te slepen. En dat is vooral tijdens het reizen een enorme pre. Hoewel je je laptop waarschijnlijk nog wel zal meenemen op een zakelijke reis, wil je hem misschien ook wel eens op je hotelkamer laten. We verwachten dan ook dat het werken op de smartphone alleen maar toeneemt in de komende jaren. Het onderstreept ook weer de toenemende flexibiliteit als het op werk aankomt.

Gerelateerde berichten

Oeganda; rondreizen in de Parel van Afrika

Dit mag je niet missen tijdens een weekendje in Londen

4 tips voor het afsluiten van een autoverzekering

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer