Tsjechische keuken: kool, brood en vlees

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 67 views

Een andere zeer toeristische stad in Oost-Europa is Praag. ‘s Zomers is het in de binnenstad een drukte van jewelste met Nederlanders, Fransen en Duitsers. Ferdi den Bakker en Ralph van Wolffelaar reisden naar Praag en beschreven de stad. ‘Hoewel Praag niet bepaald het Mekka wat betreft uitgaan is, zijn aan het mooiste en grootste plein in het centrum van deze stad een aantal aardige kroegen en danstentjes gevestigd.’

Ferdi den Bakker

Praag is één van de populairste Oostblok bestemmingen van West-Europese toeristen. Ze herbergt veel cultuur, waaronder een grote verzameling aan Jugendstil bouwwerken. Maar Praag is meer dan geschiedenis, het is bijvoorbeeld een ideale plaats voor jongeren: goedkoop bier en een prima uitvalsbasis voor culturele uitstapjes in de omgeving. Hotel Sol telt twintig verdiepingen en naar goed Tsjechisch gebruik bestaat het uit veel beton. De omgeving heeft wat weg van de Amsterdamse Bijlmer. Flats, flats en nog eens flats. Maar het uitzicht is weids, Sol ligt op een van de heuvels aan de rand van Praag, aan de noordkant van de Tsjechische metropool. ‘s Avonds heb je een prima uitzicht over de stad.

Centrum Praag

Naar het centrum, via de opstapplaats Nadrazi Holesovice, is maar een kwartiertje, met de bus tien minuten en met de metro nauwelijks vijf. Opvallend is de discipline die het openbaar vervoer aan de dag legt; bus en metro rijden stipt op tijd en het reizen per openbaar vervoer kost naar Nederlandse begrippen weinig tot geen geld. We besluiten te gaan eten in een restaurantje in een van de vele steegjes in het centrum. Voor nog geen tientje hebben we gegeten en gedronken, met voor- en nagerecht.

Het grote plein in het centrum van de stad (Foto: Ralph van Wolffelaar).

Het grote plein in het centrum van de stad (Foto: Ralph van Wolffelaar).

Tsjechische keuken

In tegenstelling tot de horecagelegenheden aan de pleinen en hoofdstraten waar je een veelvoud kwijt bent en zeker niet beter hoeft te eten. De rest van de week zoeken we steeds een ander restaurantje uit en proberen de Tsjechische keuken uit. Veel kool, brood en vlees. De kwaliteit is wisselend, maar op één keer na nooit ondermaats.Praag, stad van de honderd torens en de Karelsbrug. Een van de publiekstrekkers van de stad is het alom geprezen kerkhof in de joods wijk. Deze begraafplaats heeft echter veel weg van snel en goedkoop geld verdienen.

Veel bijzonders is er niet te zien, de wijk daarentegen is erg mooi, met smalle straatjes en veel stalletjes waar voornamelijk souvenirs aan de man worden gebracht. Wie echt een indrukwekkende begraafplaats wil zien kan beter bij metrostation Flora uitstappen en Olsanske Hrbitovy bezoeken. Deze gigantische dodenakker is geasfalteerd en wordt gescheiden door twee trambanen en vier rijstroken voor auto’s. De begraafplaats heeft wat weg van het bekende Parijse Père Lachaise met haar enorme graftomben, maar het is een ietsje minder goed onderhouden.

Karelsbrug

Veel reisbureaus raden af om in de zomermaanden een bezoek te brengen aan Praag. We zijn er niet achter gekomen wat daar de reden van is. Het zou de warmte kunnen zijn, het centrum van de stad ligt in een dal en bij aanhoudende warmte kan de smog om zich heen slaan. Maar dat is alleen het geval bij de hittegolf, wanneer de wind niet wegvalt is het bij de gemiddelde Tsjechische temperatuur goed toeven.

tsjechie—De-Karelsbrug

Het goed geregelde openbaar vervoer is een van de grote pluspunten van Praag. Maar niet alleen binnen de stadegrenzen is de metro of de bus de beste en meest comfortabele manier van vervoer. Via Florenc is het maar een uurtje (op de minuut af) met de bus naar het voormalige doorvoerkamp Terezin, beter bekend als Teresien Stad. Bij aankomst worden we direct geconfronteerd met honderden kruizen evenzoveel slachtoffers vertegenwoordigen voor de ingang van het kamp. Binnen de muren van Terezin is de alleszeggende tekst ‘Arbeit Macht Frei’ nog het enige aandenken aan de Duitse overheersing in de Tweede Wereldoorlog. Het kamp herbergt verder nog enkele dodenkamers en meer van dit soort weerzinwekkende ruimten.  De poort die herinnert aan de Duitse bezetting van dit doorvoerkamp (Foto: Ralph van Wolffelaar).

Bier

De volgende dag maken we de mooie treinreis naar het 114 kilometer zuidwestwaarts gelegen Plzen. Een bijzonder leuke trip en niet duur; voor een tientje zitten we drie uur in de trein naar de stad waar ooit de eerste pilsner werd gebrouwen. In vier verschillende talen krijgen we een interessante rondleiding door de Pilsner-Urquell brouwerij. Het bierdrinken is verre van verrassend stevig in de Tsjechische cultuur ingeburgerd; er is geen ander land waar men per hoofd van de bevoling meer bier drinkt dan in Tsjechië. Het is zeker aan te raden een van de vele Tsjechische bieren te proberen. Voor een schijntje (ƒ1-2) krijg je een halve liter Staropramen, Gambrinus of Budweiser. De laatste is in tegenstelling tot wat de meesten denken niet van Amerikaanse maar van Tsjechische makelij.

De poort die herinnert aan de Duitse bezetting van dit doorvoerkamp (Foto: Ralph van Wolffelaar).

De poort die herinnert aan de Duitse bezetting van dit doorvoerkamp (Foto: Ralph van Wolffelaar).

Tsjechische jongeren

Hoewel Praag niet bepaald het Mekka wat betreft uitgaan is, zijn aan het mooiste en grootste plein in het centrum van deze stad een aantal aardige kroegen en danstentjes gevestigd waar de muziekkeus niet zo veel afwijkt van wat de Nederlandse oren gewend zijn. Het wil nog wel eens voorkomen dat de uitbaters van deze kroegen een striptease act inhuren om de klandizie een beetje te binden. Aan de oever van de Vltava (Moldau) vertrekt iedere woensdag de Discoboot. Een wat?

Een boot, die onder de klanken van verouderde hits een uurtje of twee de Moldau op vaart om dan weer om te keren naar de opstapplaats. Het is een origineel initiatief, maar voor verwende toeristen als wij, Nederlanders, zijn is het een weinig geslaagde trip. Het is niet al te warm en ruimte om te dansen is er niet. De in grote getale aanwezige Tsjechische jongeren lijken zich daar niet aan te storen, zij vermaken zich best. Neemt niet weg dat we de avond voor geen goud hadden willen missen, we hebben ons prima vermaakt en omdat de boot al om middernacht aanmeert is er nog tijd genoeg om de stad in te gaan.

De vesting Terezin, met de ingang aan de rechterkant (Foto: Ralph van Wolffelaar).

De vesting Terezin, met de ingang aan de rechterkant (Foto: Ralph van Wolffelaar).

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer