Vakantie binnen Europa: zo ben je voor zorg verzekerd

door Reis om de Wereld
451 views

Je blijft verzekerd voor zorg als je op vakantie gaat naar het buitenland. Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering heeft namelijk werelddekking.

Maar sommige kosten worden niet of niet helemaal gedekt. Door een zorgvergelijker in te vullen kun je checken of je een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig hebt en kun je kiezen voor de verzekering met de beste voorwaarden tegen de laagste prijs. Zorg er daarnaast voor dat je over een Europese zorgverzekeringskaart beschikt.

Europese zorgverzekeringskaart

De Europese zorgverzekeringskaart staat ook bekend als de European Health Insurance Card (EHIC). Dit is een gratis Europese zorgpas die je toegang geeft tot medisch noodzakelijke zorg in 34 Europese landen binnen het publieke ziektekostenstelsel.

Je ontvangt zorg voor dezelfde kosten en onder dezelfde voorwaarden als in Nederland. Wanneer je binnen Europa op vakantie gaat, is het verstandig om deze kaart aan te vragen bij je zorgverzekeraar. Met deze kaart krijg je makkelijker toegang tot medische voorzieningen en is de kans kleiner dat je geld voor moet schieten voor bepaalde behandelingen.

Zo werkt de EHIC

De European Health Insurance Card werkt als volgt. Wanneer je gebruik gemaakt hebt van medische zorg in het buitenland, declareert de buitenlandse zorgverlener de kosten direct bij je zorgverzekeraar. Het ziekenhuis vraagt je dus niet om eerst voor te schieten, maar regelt dit zelf met je verzekeraar.

Je zorgverzekeraar bepaalt aan de hand van je polis en eigen risico welke kosten worden vergoed en welke kosten je zelf moet betalen. EHIC dekt alleen medisch noodzakelijke zorg en het nummer is persoonsgebonden. Voor ieder gezinslid moet je een eigen EHIC aanvragen.

Hoogte vergoeding zorgkosten in het buitenland

Wanneer je op vakantie gaat naar een land dat niet is aangesloten bij de EHIC, krijg je mogelijk toch een vergoeding op grond van jouw zorgverzekeringspolis. Het gaat om zorg die niet kan wachten tot je terug in Nederland bent. Dit valt wel onder je eigen risico.

De hoogte van de vergoeding is nooit hoger dan het bedrag dat zorgverleners in Nederland in rekening mogen brengen. Het is belangrijk om te bedenken dat het Nederlandse tarief lager kan liggen dan dat van de buitenlandse zorgverlener. Zeker als je zorg krijgt in een privékliniek in plaats van in een overheidsinstelling, kunnen de kosten hoog oplopen en krijg je hier geen volledige vergoeding voor.

Als je van plan bent om voor langere tijd naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld omdat je een wereldreis wilt maken, gelden er andere voorwaarden.

Het ligt aan de lengte van je reis of je jouw zorgverzekering kunt behouden. Voor reizen korter dan 1 jaar blijf je gewoon verzekerd onder de Nederlandse wetgeving en kun je jouw zorgverzekering behouden. Dit zijn onnodige verzekeringen die je op kunt zeggen als je van plan bent om lange tijd op wereldreis te gaan.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer