Vaporetto’s van Venetië

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 106 views

‘Als je er nog nooit bent geweest, dan is de eerste aanblik van Venetië onvergetelijk’, schrijft Daniëlle Jansen. Ze bezoekt de stad een paar dagen en beschreef haar belevenissen. Ze schrijft: ‘Het Canal Grande is de slagader van Venetië, de snelweg van de stad. De paar keer dat wij er waren hebben we dan ook taxi’s, ambulances, politie en zelfs een lijkstoet te water gezien! Indrukwekkend en eerlijk gezegd ook wel vervreemdend.’

Daniëlle Jansen

Als je er nog nooit bent geweest, dan is de eerste aanblik van Venetië onvergetelijk. De grachten, de gondels en de mooie palazzi langs het Canal Grande, de grote rivier die door Venetië heen slingert; het is allemaal zo bekend, maar tegelijkertijd heel indrukwekkend. Het is zo eenvoudig om in Venetië mooie foto’s te maken.

Hoe? Je maakt een tochtje op een boot (een gewone ‘bus-boot’, geen gondel), je kijkt om je heen en je klikt vrolijk in het rond. Gegarandeerd dat je dan hele mooie foto’s maakt. Wij kwamen in Venetië aan met de trein. Al was het niet de bekende Oriënt Expres van Londen via Parijs naar Venetië, maar een simpele intercity van de FS (Ferrovie dello Stato). Het is sowieso eenvoudig om de Italiaanse steden met de trein te bezoeken.

Geen drukte, vaak kan je zitplaatsen reserveren als je dat wilt en je stapt (bijna) altijd dicht bij de bezienswaardigheden uit. Zeker bij een bezoek aan Venetië is het veel makkelijker om de auto te laten staan en de trein te nemen. De stad is autovrij en je mag je auto niet meenemen naar Venetië zelf. Kom je wel met de auto dan moet je de auto buiten de lagune laten staan en vervolgens een bus nemen naar het Canal Grande. Erg omslachtig.

Canal Grande

Met de trein kom je aan op het station Santa Lucia, aan de westkant van het Canal Grande. Als je de stationshal uitloopt, sta je meteen middenin Venetië en ben je omgeven door water. Buiten bij de trappen vind je direct, recht voor het station, een halte voor de boten die je in alle uithoeken van Venetië kunnen brengen.

Het Canal Grande en natuurlijk een gondel.

Het Canal Grande en natuurlijk een gondel.

Vaporetto, motoscafo of traghetto?

Je kunt je op vele manieren laten vervoeren in. Je hebt de snelle vaporetto’s en motoscafi (zeg maar de ‘bussen’ onder de boten), de overbekende gondels (eigenlijk voornamelijk voor toeristen, maar ja wie wil nou niet in zo’n heerlijk romantische bootje zitten en een lekker dobberend tochtje maken over de kleine grachtjes van Venetië?) en de traghetti.

Traghetti zijn boten die worden gebruikt om mensen snel naar de overkant van een gracht te brengen. Eigenlijk een soort beweegbare brug dus. Om goed van de omgeving te genieten nemen wij altijd een vaporetto, maar let wel goed op dat het geen diretto is. Deze diretto’s stoppen altijd alleen maar op een paar haltes en eigenlijk ben je dan veel te snel waar je moet zijn…

Druk verkeer op het water.

Druk verkeer op het water.

Slagader

Het Canal Grande is de slagader van Venetië, de snelweg van de stad. De paar keer dat wij er waren hebben we dan ook taxi’s, ambulances, politie en zelfs een lijkstoet te water gezien! Indrukwekkend en eerlijk gezegd ook wel vervreemdend. Het hele leven van de Venetianen speelt zich op het water af. Iets van een vuilniswagen hebben we echter niet gezien…

Om van de vaporetti op het water gebruik te maken kun je bij iedere tabakszaak een kaartje kopen. Wij hebben echter steeds bij de kiosk op de aanlegsteiger een aantal kaartjes gekocht. Het maakt niet uit of je één halte meevaart of helemaal tot het eindpunt in de boot blijft zitten. Je gebruikt steeds één kaartje. Als je van de boot af bent geweest om bijvoorbeeld rond te lopen en je gaat weer aan boord, moet je weer een nieuw kaartje afstempelen.

Lunch aan het Canal Grande: goed eten, slechte service.

Lunch aan het Canal Grande: goed eten, slechte service.

Grachten, bruggen en boten

Het Canal Grande zwiert en zwengelt in verschillende lussen door de stad heen. Neem vanaf het station de vaparetto nummer 1. Je vindt de nummers van de boten op de voorplecht. Deze nummer 1 heet vreemd genoeg accelerato, maar hij vaart rustig het Canal Grande door en stopt echter bij iedere halte.

Je komt tijdens de tocht naar het San Marco-plein ogen tekort om alles aan de waterkant te zien; de mooie (eeuwenoude) palazzi, de aanlegsteigers, de kades en de smalle grachtjes en bruggetjes die je overal ziet. De bekende Rialto-brug is een goed plek om eens uit te stappen en Venetië verder te voet te gaan verkennen.

Als je bij de Rialto-brug uitstapt zijn er talloze kleine straatjes en grachten waar je al snel geen toerist meer ziet. En wees gerust, de weg kwijtraken in Venetië lukt toch niet, al is het een heerlijk onoverzichtelijke wirwar van straatjes. Een paar plaatsen van de stad staan overal aangegeven. je vindt dan ook altijd bordjes die je de weg wijzen naar het San Marco-plein, het treinstation en de Rialto-brug. En zo groot is Venetië nou ook weer niet.

Santa Maria della Salute.

Santa Maria della Salute.

Rialto

Vlak bij de Rialto-brug hebben we ook geluncht (heerlijke pasta gegeten). En natuurlijk hanteren ze daar hele hoge toeristenprijzen, maar goed dat doen ze op alle toeristische plekken in de wereld. De kwaliteit was echter goed te noemen. Service echter heeeel onvriendelijk. Je wordt eigenlijk gewoon afgeblaft; en bord leeg is oprotten. Maar zeg nou, de atmosfeer en omgeving kent z’n weerga niet. Daar zit je aan het kabbelende water van de Canal Grande, gondels en bootjes in een van de mooiste steden ter wereld.

San Marco-plein

Na de lunch hebben we weer de vaporetto nummer 1 genomen en zijn we verder het Canal Grande opgevaren richting het Piazza San Marco. Vlakbij de grote kerk Santa Maria della Salute kom je aan de buitenkant van de lagune en arriveer je bij het overbekende San Marco-plein en het Dogenpaleis. Het is overduidelijk, je bent hier op toeristisch grondgebied.

Als je dorst hebt of iets wilt eten kun je het beste ergens van het plein af wat te gaan drinken. Alle restaurants en café‘s op het San Marco zijn werkelijk schreeuwend duur! Zeker bar Fabian, al schijnt dat wel dé bar te zijn voor de rich and famous.Op het San Marco-plein is het druk met zwermen mensen. Iedereen bewondert het Dogenpaleis, met de Brug der Zuchten, de campanile toren en natuurlijk de San Marco-basiliek.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer