Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Veilig met de auto op wintersport gaan doe je zo

136

Jaarlijks gaan ruim 1 miljoen Nederlanders met de auto op wintersport. De kans op ongelukken is in deze koude periode van het jaar groter. Hoe kun je je wapenen tegen slipgevaar en andere winterse ongelukken? We geven drie tips.

Oostenrijk en Frankrijk zijn bekende wintersportbestemmingen voor de Nederlanders. Maar er zijn ook genoeg goedkopere alternatieven voor de fervente wintersporter. Je kunt ook met de auto op wintersport naar Duitsland of Tsjechië. En wist je dat Polen het goedkoopste wintersport land van Europa is?

Feit is wel dat je vaak een flink eind moet rijden om er te komen. En dat doe je het liefst zo veilig mogelijk.

Juiste bandenspanning

Een juiste bandenspanning zorgt ervoor dat de auto een betere wegligging heeft. Elke keer als je met de auto gaat rijden, ontsnapt er een beetje lucht uit de band. Het is dus zaak om de banden regelmatig te controleren op de bandenspanning.

Niet alleen de wegligging wordt minder. Ook verbruik je meer brandstof als je banden onvoldoende zijn opgepompt. Check dus elke maand je bandenspanning. Zeker als je van plan bent op wintersport te gaan, want dan heb je een lange rit voor de boeg.

Pas je rijgedrag aan

Als er onderweg sneeuw of ijzel op de weg ligt, kun je ongelukken voorkomen met het juiste rijgedrag. Twee handen aan het stuur, niet te snel optrekken bij het stoplicht. Houd meer afstand dan normaal en ga niet te snel door een bocht. Probeer dus rustig te rijden, want dan kun je ook beter anticiperen op je omgeving.
Nog een tip: gebruik een navigatiesysteem. Een navigatiesysteem helpt je niet alleen om onnodig brandstofverbruik te voorkomen door de kortste route te volgen. Je kunt de weg ook beter inschatten. Hoe vaak gebeurt het niet dat je verrast wordt door een scherpe bocht. Daardoor moet je ineens flink op de remmen staan. Maar bij gebruik van een navigatiesysteem kun je op het scherm zien dat er een scherpe bocht aankomt. Daarop kun je je rijgedrag aanpassen.

Meer grip met winterbanden

Iedereen die op wintersport gaat, is in enkele landen verplicht om winterbanden te gebruiken. Winterbanden zorgen voor een betere grip op het wegdek. Ze hebben een ander profiel op de band. Ook de zachtere rubbersamenstelling zorgt voor een betere grip op de weg. Als het buiten 6 of 7 graden Celsius is, zorgen winterbanden voor een betere wegligging. En het geeft meer grip op de weg dan de zomerbanden.
Wil je veilig de weg op, is het dus zaak om winterbanden te gebruiken. Maar ook als je gewoon in Nederland blijft in de winter. Want ook in ons land hebben we te maken met gladde wegen en sneeuwbuien.

Bij een goede voorbereiding op een lange rit controleer je je auto grondig. Een wintercheck bij de garage is daarbij geen overbodige luxe. Overweeg ook of je een extra verzekering wilt afsluiten voor bijvoorbeeld pechhulp in het buitenland. Meer informatie kun je vinden op Centraal Beheer.