Verken de wereld met een e-bike

door Reis om de Wereld
689 views

Een wereldreis roept niet meteen beelden van een fiets op. Maar wist je met een e-bike prima op avontuur kan, waar dan ook ter wereld? Je kunt ‘m of meenemen op vakantie, of vanuit huis de omgeving verkennen. We vertellen je waarom een elektrische fiets zo handig is en geven je tips voor de fietstocht.

Waarom reizen met een e-bike?

Je kunt langere afstanden afleggen Het ligt voor de hand, maar je komt met een e-bike nu eenmaal een stuk verder dan met een fiets (of wandelend). Zeker als je weinig conditie hebt, gaan er vele deuren voor je open. Of je nu wel of niet een fanatieke fietser bent, op een e-bike zal je altijd meer kilometers kunnen afleggen en zo meer van de bestemming kunnen zien.
Je kiest zelf of je moeite doet en hoe hard je gaat Het fijne aan e-bike is dat je veel zelf kunt kiezen. Heb je zin om even lekker te trappen? Dan kan dat gewoon. Zodra je moe wordt, kun je de batterij aanzetten. Daarnaast kun je met de batterij ook nog bepalen hoe hard de e-bike gaat.

Je kun eenvoudiger heuvels beklimmen

Met een e-bike kun je eenvoudig heuvels beklimmen. Waar je die in Nederland nauwelijks tegenkomt, kan dit in het buitenland regelmatig voorkomen. Als je dit al wandelend of fietsend doet is dit een pittige workout, maar met de e-bike ben je zo bovenop de heuvel.

Het is lief voor de portemonnee

Als je reist met een beperkt budget, is een e-bike perfect. Je moet even investeren in de elektrische fiets zelf en daar kan nog best een prijskaartje aan zitten, maar dat geld heb je er zo uit doordat je bespaart op benzine, treinen of bussen. Bovendien zijn er vele verschillende varianten. De elektrische fietsen van 12gobiking lopen bijvoorbeeld qua prijs erg uiteen.

Het is duurzaam

Nog een pluspunt aan een e-bike: het is milieuvriendelijk. Als jij je ecologische voetafdruk wilt verminderen, kun je die vliegreis een keertje overslaan en met je e-bike de hort op in de Lage Landen. Saai? Alleen Nederland al heeft meer dan genoeg te bieden.

Het is gezond

Veel mensen komen na een vakantie wat kilootjes zwaarder terug na zich te hebben gelaafd aan het plaatselijke eten en vooral zo weinig mogelijk beweging. En natuurlijk is dat af en toe heerlijk. Maar eens op sportieve wijze vakantie vieren kan ook lekker zijn. Met de e-bike kom je meteen aan je portie beweging, zonder dat het net zo zwaar als een ‘gewone’ fiets hoeft te zijn.

Tips voor het reizen met een e-bike

Loop in het begin niet te hard van stapel Als dit de eerste keer is dat je op reis gaat met een e-bike, loop dan de eerste keer niet te hard van stapel. Het kan namelijk best wat van je vergen om de hele dag op te fiets te zitten. Maak ook altijd vooraf een testrit, zodat je zeker weet dat je e-bike naar behoren werkt en wat je allemaal nodig hebt onderweg. Je kunt zo bovendien uitproberen hoeveel kilometers voor jou op een dag haalbaar zijn.

Stippel vooraf een route uit

Zeker in het buitenland wil je niet verdwalen, dus stippel altijd vooraf je route uit of kies een 6. Bovendien kun je zo zorgen dat je het meeste van de plek ziet, met leuke tussenstops en bijzondere bezienswaardigheden. Kijk ook altijd naar punten waar je je fiets kunt opladen. Ga je meer dan één dag weg, is de overnachting een belangrijk punt om over na te denken. Ga je kamperen? Of trakteer je jezelf na een tocht liever op een hotel? Zorg dat je vooraf een aantal plekken weet waar je kunt slapen.

Neem niet te veel mee (en niet te weinig)

Onthoud dat je alles wat je meeneemt zult voelen. Neem daarom alleen mee wat je écht nodig hebt en pak dat zo slim mogelijk in. Hoewel je zeker niet met een lading bagage moet slepen, zijn er een aantal zaken die je echt nodig hebt: water, eten, een goede uitrusting en een gereedschapstool, mocht er onderweg onverhoopt iets gebeuren. Als je van plan ben een niet te lange tocht te maken, kun je thuis goed eten en alleen wat snacks meenemen. Ga je enkele dagen of zelfs weken weg, dan kun je het best onderweg inkopen.

Bekijk het weerbericht voor vertrek

Check altijd het weerbericht vooraf even. Mocht het flink gaan regenen en stormen, is het misschien niet zo’n goed idee om op je e-bike te stappen. Het is in ieder geval essentieel om je kleding op het weer aan te passen.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer