Verliefd op Taupo

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 102 views

Op naar Lake Taupo, het grootste meer van Nieuw-Zeeland. Lake Taupo moet het grootste meer van Nieuw Zeeland zijn. Als we aan komen rijden zien we hoe groot het is. Ongelooflijk! Ik ben er gelijk verliefd op, dit is mooi! En zo ontzettend helder, je kijkt zo naar de bodem ook al is het daar vijf meter diep.

Brenda en Marco

Onderweg stoppen we even bij het Stormy point. Dit is een uitkijkpunt wat eigenlijk het beste laat zien wat Nieuw-Zeeland nu eigenlijk is: groen en heuvelachtig.

Stormy Point lookout.

Stormy Point lookout.

Lake Taupo is gedurende duizenden jaren ontstaan door vulkanische explosies. Het meer beslaat 619 vierkante kilometer. Om je een voorstelling te geven: het is net zo groot als Singapore. Wanneer je er om heen moet rijden ben je 160 kilometer verder. Het diepste punt is 188 meter diep. Er zit genoeg water in het hele meer om het gehele Noorder eiland voor een halve meter onder water te zetten. Je kunt hier ook fantastisch op forellen vissen, het is het beroemdste forellenmeer van Nieuw-Zeeland.

Lake Taupo.

Lake Taupo.

Huka Waterfalls

We zoeken eerst maar eens een mooie camping op en vinden er eentje met fantastische faciliteiten en ook nog eens twee heerlijke hot-pools 32 graden Celsius en een van 38 graden Celsius. Daar maken we gretig gebruik van. De volgende dag staan de Huka Waterfalls op ons programma. Vanaf de camping kunnen we starten met onze wandeltocht.

Het is een fantastische wandeling door mooi natuurgebied. We komen langs een klein stroompje waar allemaal stoom vanaf komt, natuurlijk heet water. Door de geometrische activiteit van dit gebied zie je hier overal stoom uit de grond komen. Je hebt hier overal heet waterbronnen. en modderpoelen, maar natuurlijk ruik je zo af en toe de geur van zwavel. Na even gevoeld te hebben hoe warm dat water nu eigenlijk is, vervolgen we onze weg naar de waterval.

Huka Waterfalls.

Huka Waterfalls.

Auckland

We lopen heerlijk langs de Waikato river. Dit is de langste rivier van Nieuw-Zeeland, 425 km lang, het is de enigste rivier die water uit Lake Taupo haalt. Dit water stroomt naar het noorden en komt uit ergens ten zuiden van Auckland in de zee. Deze rivier heeft in de loop van de jaren een kanaal gemaakt van vijftien meter breed en tien meter diep wat veertig kubieke meter water per seconde door het kanaal gooit. Ongelooflijk, dit gaat echt te keer. Het is een mooie wandeling van zo’n drie en half uur. Na een heerlijke lunch bezoeken we het museum van Taupo, wat niet zo groot is en voornamelijk laat zien wat er is gebeurd na de uitbarsting van de Mount Ruapehu in 1996.

Je kunt er vulkanisch gesteente zien en voelen. Zo kennen we allemaal wel het puimsteen, het hele lichte-grijze gesteente wat bijna niets weegt. Het is een gesteente wat na een uitbarsting heel snel afkoelt en wat luchtbubbels in zich heeft, waardoor het zo licht is en op het water blijft drijven.

Orakei Korake cave.

Orakei Korake cave.

Thermale baden

We bezoeken het Orakei Korako Cave and Thermal Parc. We moeten met een kleine ferry naar de overkant van het Lake Ohakuri. Daar aangekomen beland je tussen de bubbelende en stomende aardkorst. Het is een unieke ervaring om te weten dat deze aardbol toch nog zo aan het werk is. We kijken ons ogen uit naar alle stomende poelen en het kokende water wat uit de geisers wordt gespoten.

Dit water stroomt allemaal weer terug in het Lake Ohakuri via het Emerald Terras. Het Terras is ontstaan na de laatste uitbarsting van Lake Taupo, er zijn na al die jaren ontzettend mooie kleuren ontstaan door het warme water en al de algen die erop groeien in water tot wel zestig graden Celsius, en de mineralen die zich bevinden in dit water. IJzeroxide geeft de roodbruine kleur, zwavel geeft de gele kleur.

Natuurlijk ontstaan er in zulke bosrijke gebieden ook modderpoelen, die stinken een uur in de wind. Een fantastische ervaring waarbij je in ieder geval met je neus op de feiten word gedrukt, de binnenkant van deze aardbol heeft een hele hoop activiteit in zich en blijft onvoorspelbaar.

The Barbary, lekker zeilen met prachtig weer.

The Barbary, lekker zeilen met prachtig weer.

Maori beelden

Het is vandaag een stralende dag met een beetje wind, dus misschien een mooie dag om over het meer te zeilen. Met de zeilboot de Barbary kun je een mooie trip maken over het meer en word je gezeild naar de Maori-carvings. Die moet je gezien hebben in Taupo, maar dat gaat alleen maar vanaf het water. De zeilboot Barbary is gemaakt in 1929, het is een schip met een verleden. Hij is door een weddenschap met een kaartspel in handen gekomen van Errol Flynn, een bekende Australische acteur.

Helaas is Errol maar vijftig jaar geworden en is het in andere handen terecht gekomen. Het werd daarna verhuurd en in handen van een Duitse toerist is het gezonken. Om het te herstellen is het daarna in 1972 overgebracht naar Taupo voor restauratie en daar zeilt het nog steeds over Lake Taupo.

The Maori Carvings on the Lake Taupo.

The Maori Carvings on the Lake Taupo.

Zeiltocht

Heerlijk om op het Lake Taupo te vertoeven met een kleine groep mensen (vijf, inclusief onze zeilman). We scheren over het water en genieten van de zon, het water en de rust. De Maori-inkepingen in de rots zijn erg mooi om te zien. Ze zijn nog niet zo heel oud, want ze zijn dertig jaar geleden gemaakt. Ze zijn een geschenk van de Maori-stam aan Taupo. De meeste Maori-tekeningen vertellen iets over hun voorouders. Bij deze tekening van een gezicht, is het linkergedeelte van het gezicht wat de moederskant van de voorouders uitbeeldt en de rechterkant de vaderskant.

Een beeld van Warrakei Terracces.

Een beeld van Warrakei Terracces.

Warrakei Terraces

We besluiten dus s’ middags nog maar wat van de Maori cultuur op te snuiven en maken een wandeling door de tuin van de Warakei Terraces. Ook hier zie je weer fantastisch houtsijwerk van de Maori’s, en de opnieuw aangelegde terrassen van kiezelaarde. De echte terrassen zijn verloren gegaan bij de bouw van een geometrische centrale. Maar de terrassen beginnen al hun nieuwe blauwewitte en roze tinten terug te krijgen. We hebben genoten van Taupo, er is hier zoveel te doen dat we er nog wel een week kunnen blijven. Maar we willen nog meer zien. We nemen afscheid van een ontzettend mooi stukje Nieuw Zeeland.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer