Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Verschillende slaapzakken voor kamperen: welke kies jij?

86

Kamperen is hip en happening. Alleen de Nederlandse campings werden in 2018 al meer bezocht dan ooit. Er zijn een aantal basiselementen die ervoor zorgen dat je kampeervakantie in ieder geval wat betreft gear al geslaagd is.

Wist je bijvoorbeeld dat er heel veel verschillende soorten slaapzakken bestaan voor diverse soorten vakanties? Wat is nou de beste slaapzak voor jou en wanneer kies je voor welke slaapzak?

Op internet vind je heel veel informatie over kamperen en slaapzakken, maar vrij weinig info over de verschillende types slaapzakken voor ieder type reis. Daarom hebben we in dit artikel de ins en outs op een rij gezet zodat je precies weet welke slaapzak je moet meenemen op de volgende kampeervakantie.

De ideale slaapzak

De perfecte slaapzak bestaat helaas nog niet: een ideale slaapzak zou een item zijn dat je zowel bij temperaturen boven de 30 graden als bij temperaturen onder nul kunt gebruiken. Zo’n slaapzak zou de keuze voor een kwalitatieve slaapzak veel gemakkelijker maken, omdat je het in alle weersomstandigheden kunt gebruiken.

Tot de tijd dat dat item wordt uitgevonden moet je voor jezelf de vraag stellen in welk seizoen van het jaar je de slaapzak het meest gaat gebruiken. In de zomer heb je natuurlijk een minder warme slaapzak nodig dan in de winter. Je kunt kiezen uit twee verschillende soorten modellen waarin je heerlijk kunt slapen tijdens het kamperen (of logeren!): een dekenslaapzak en een mummy slaapzak.

‘Gewone’ dekenslaapzakken voor kamperen

Wanneer je op zoek gaat naar een slaapzak zul je al gauw merken dat er vooral heel veel verschillende soorten dekenslaapzakken verkrijgbaar zijn. Dergelijke kampeerdekens zijn rechthoekig van vorm en zijn te vergelijken met ‘gewone’ dekens maar dan in slaapzakvorm.

Omdat de zak rechte hoeken heeft, is de bovenkant van de deken even lang als de onderkant. Hierdoor heb je veel ruimte om te bewegen, omdat er vooral rondom je benen en voeten extra ruimte over is. Dekenslaapzakken worden veelvuldig gebruikt in de lente en de zomer, omdat die extra ruimte in de koude seizoenen voor te veel kou kunnen zorgen. De breedte van een dekenslaapzak varieert tussen de 80 en 100 centimeter.

Kwalitatieve mummy slaapzakken

Ook kun je kiezen voor een mummy slaapzak, een item dat nauwsluitend om je lichaam zit. Het grootste voordeel van een mummy slaapzak is dat er weinig extra ruimte over is in de zak zelf. Hierdoor blijft je lichaam een stuk warmer dan bijvoorbeeld in een dekenslaapzak.

Dit is meteen het grootste verschil tussen beide slaapzakken: de mummy slaapzak heeft geen gelijke maten zoals bij de dekenslaapzak wel het geval is. De mummy variant is dan ook te koop in verschillende maten. Kijk daarom welke slaapzak het beste bij jouw lichaam past. Een extra detail van de mummy slaapzak is dat er bovenop de deken een capuchon zit. Zo blijft je hoofd heerlijk warm tijdens het slapen in een tent.

Slaapzak kiezen van dons

Wanneer je voor de eerste keer gaat kamperen is het toch wel prettig om te weten voor welke slaapzak je moet gaan. Een dekenslaapzak kan dus in de warmere seizoenen, terwijl een mummy slaapzak vooral heel fijn zijn bij de koudere temperaturen.

Let hierbij op dat een mummy slaapzak niet alleen prettig is tijdens winterkamperen: in de lente en de herfst kunnen de nachten ook erg fris zijn. Wat goed is om te weten is dat je lichaam de belangrijkste warmtebron is, of je nu een dekenslaapzak of een mummy variant hebt.

De functie van de slaapzak is om die warmte vast te houden. Kijk daarom altijd naar de vulling van je slaapzak: zit er dons of een synthetische vulling in? Het grote voordeel van dons is dat het heel licht is, waardoor de slaapzak licht van gewicht is. Daarnaast houdt dons je heerlijk warm en is het zeer isolerend.

Synthetische slaapzakken voor kamperen

Een nadeel van een donzen slaapzak is dat dergelijke kampeerdekens vaak een stuk prijziger zijn dan bijvoorbeeld slaapzakken met synthetische vulling. Daarnaast zijn veel mensen allergisch voor dons. Wat dat betreft kun je beter kiezen voor een synthetisch gevulde slaapzak, waarbij ook veel voordelen te vinden zijn.

Deze zijn goedkoper, houden je ook lekker warm, drogen gemakkelijk en zijn isolerend. Het lagere prijskaartje vinden veel mensen ook wel erg prettig. Een nadeel kan zijn dat synthetische slaapzakken iets zwaarder zijn dan slaapzakken met donzen vulling.

Ben je dus op zoek naar een slaapzak die je gemakkelijk mee kunt nemen tijdens een wandeltocht? Dan kun je het beste kiezen voor een mummy slaapzak met donzen vulling: je blijft lekker warm in een slaapzak die je eenvoudig kunt dragen in je backpack.