Vier tips voor je eerste fietsvakantie

door Reis om de Wereld
625 views

Er komt veel kijken bij de voorbereiding van een fietsvakantie. Vier aandachtspunten voor de fietser die voor het eerst op fietsvakantie gaat.

Zelf ben ik een fervent fietser en trek ik er in de zomermaanden vaak op uit voor een lange fietstocht. Ik herinner mij nog goed hoe het de eerste keer ging. Het was een fietsvakantie naar de Achterhoek in Gelderland.

Het weer was fantastisch, de conditie was in orde en ik had lang uitgekeken naar de dag van vertrek. Het was uiteindelijk een fantastische fietsvakantie. De Achterhoek is zeker een streek die ik menig fietsliefhebber zal aanraden. Achteraf gezien, heb ik mij wel erg verkeken op de voorbereiding die komt kijken bij een fietsvakantie. Aan de hand van vier aandachtspunten wil ik graag met jullie delen hoe ik het makkelijker voor mezelf had kunnen maken. Zoals de voetballegende Cruijff ooit zei: ‘De belangrijkste momenten pak je in de kleinste details’.

Ik heb geen budget van duizenden euro’s voor een fiets. ”

Voor ieder budget is er een geschikte fiets. Voor de fanatieke fietsers die regelmatig op fietsvakantie gaan en budget hebben, adviseer ik om te kiezen voor een luxe fiets. Voor mensen die van fietsen houden, maar hier liever geen honderden euro’s aan uitgeven adviseer ik om voor een comfortabele omafiets te kiezen. Bekijk de omafietsen van Fietsenopfietsen.nl. Hier heb je al een omafiets voor tussen de € 150 – € 300,-. Omafietsen zijn ook prima geschikt voor een fietsvakantie waar de afstanden minder lang zijn. Wist je dat de elektrische fiets de ideale uitkomst is voor mensen die wel een fietsvakantie willen maken maar conditioneel niet fit zijn?

Fiets kapot onderweg? Dat is balen. Ik ben mijn bandenlichter vergeten.”

De kans is aanwezig dat de fiets onderweg een lekke band krijgt. Zo ging de band van mijn fiets op dag 4 lek. Ik had wel een bandenplaksetje meegenomen maar had niet gekeken of de bandenlichter er in zat. Logischerwijs is de conditie van de fiets een belangrijke factor voor het wel of niet slagen van een fietsvakantie. Een lekke band plakken is niet zo moeilijk als men denkt. Het enige wat je nodig hebt is een compleet reparatiesetje (met schuurpapier, plakkers, bandenlichters en lijm, steeksleutels, een fietspompje, een schaar en een emmer water. Onderweg is het lastig om een emmer water mee te nemen dus. Een of twee bidons met water zijn dan ook voldoende. Met deze spullen zal je niet veel tijd verliezen aan het niet kunnen oplossen van een lekke band.

Plan je reis van tevoren om zoveel mogelijk te zien

Stel je gaat voor de eerste keer op een fietsvakantie door Drenthe. Op het internet zijn er talloze websites die helpen bij het uitstippelen van een originele fietsroute. De toegevoegde waarde van deze websites is dat het ook mogelijk is om de duur van de fietsroute nauwkeurig te bepalen en alvast een kijkje te nemen wat voor bezienswaardigheden je te wachten staan. De websites zijn een snelle en betrouwbare informatiebron van een potentiële fietsroute. Ook is het mogelijk om de fietsroutes te segmenteren op natuur, monumenten of andere factoren. Kortom: een memorabele fietsroute begint bij jezelf.

Een goede conditie helpt!

Op een fietsvakantie leg je aardig wat kilometers af. Dagelijks rijd je zo tussen de 50-100+ kilometer. Een goede conditie vergemakkelijkt zo’n reis. Train van tevoren door in het weekend een bepaald aantal kilometers te fietsen. Een alternatief is om wekelijks minimaal 3x een half uur te fietsen. Bouw dit uit tot een uur of anderhalf uur en je bent klaar voor de fietstocht. Heb je geen zin om te trainen? Ga dan voor een elektrische fiets. Hiervoor heb je geen goede conditie nodig!

Dit artikel is geschreven door Maarten de Bij. Op werkdagen werkt hij voor Fietsenopfietsen.nl en in het weekend trekt hij er graag op uit om nieuwe fietsroutes te verkennen.  

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer