Voordelen en nadelen van een dakkoffer mee op reis

door Reis om de Wereld
770 views

In 2020 ging het grootste deel van de Nederlanders in eigen land op vakantie. Nu we iets meer weten over de pandemie en hoe we daarmee om moeten gaan, kiezen we er weer voor om massaal de grenzen over te gaan. Dit doen we per vliegtuig, trein, bus of auto.

In het laatste geval is het wel zo prettig om je bagage goed kwijt te kunnen. De ene auto is immers een stukje kleiner dan de andere. Ben je op zoek naar meer ruimte onderweg tijdens je autovakantie? Misschien is een dakkoffer dan iets voor jou. In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een dakkoffer precies en hoe werkt het?

Een dakkoffer wordt door veel Nederlanders gebruikt als extra opbergruimte tijdens een autovakantie. Dit item wordt ook wel gezien als een soort extra kofferbak, maar dan op het dak van je auto. Het maakt niet uit wat voor een vakantie je voor de boeg hebt; een dakkoffer is ideaal voor zonvakanties, maar ook perfect voor sneeuwvakanties. Hoewel we dakkoffers veel bij wintersporters zien, is het ook een handig hulpmiddel wanneer je een te kleine auto hebt, je langer op reis gaat of je gewoon meer spullen mee wilt nemen.

De werking van een dakkoffer is heel simpel; deze bak van (meestal) kunststof wordt geplaatst op de dakdragers van de auto. Daarom is het belangrijk om eerst dakdragers te bevestigen op het dak. Sommige auto’s beschikken al over een rails op het dak van de auto. Ook daarop kunnen gewoon dakdragers worden vastgemaakt. Net zoals het feit dat er veel verschillende auto’s zijn, vind je ook talloze diverse soorten dakdragers. Per model en merk auto is het anders welke dakdrager je nodig hebt.

Voordelen van een dakkoffer op je auto

Je kunt vast wel raden wat het grootste voordeel van een dakkoffer op je auto is: je profiteert van veel meer bagageruimte. Dat betekent dat je meer spullen kunt meenemen op vakantie. Dat is vooral handig voor gezinnen met kinderen, voor langere vakanties en voor mensen die hun wintersportgear mee willen nemen op vakantie. Andere voordelen van een dakkoffer zijn onder andere:

  • Een dakkoffer is multifunctioneel en kan zowel in de zomer als in de winter worden gebruikt. Zo is een dakkoffer ideaal voor een skivakantie in Oostenrijk, maar kun je zo’n koffer ook goed gebruiken onderweg naar Kroatië.
  • Je bevestigt een dakkoffer binnen no time op het dak van je auto zonder al te veel gedoe. Bij je pakket met dakkoffer ontvang je altijd een uitgebreide handleiding.
  • Dakkoffers zijn te verkrijgen voor vrijwel iedere soort auto. Hierbij is er voor ieder budget een dakkoffer te vinden.
  • Sommige items die je wilt vervoeren hebben een afwijkende vorm (zoals een snowboard of ski’s) waardoor je dit soort items moeilijk in een koffer kunt stoppen. Daarvoor is een dakkoffer ideaal.

Waar moet je op letten bij het rijden met een dakkoffer?

Er zijn weinig nadelen te ontdekken aan een dakkoffer. Die extra ruimte is juist alleen maar handig voor een lange reis of een wintersportvakantie. Waar je echter wel op moet letten, zijn de volgende punten die sommige mensen als nadeel zouden kunnen ervaren:

  • De dakkoffer zorgt ervoor dat je op een andere manier moet rijden. Je rijdt immers met een extra gewicht op het dak. Dat betekent dat je anders dan je gewend bent moet anticiperen op harde wind en het maken van bochten.
  • Je verbruikt meer brandstof wanneer je gebruik maakt van een dakkoffer. Dat komt omdat je minder aerodynamisch bent én omdat je een zwaarder gewicht vervoert. Wanneer je op plaats van bestemming bent, is het dus aan te raden om de dakkoffer te verwijderen zodat je minder brandstof verbruikt.
  • Let goed op hoe hard je in het land van bestemming mag. Soms zijn er lokale regels waar je rekening mee moet houden. Het wordt sowieso aangeraden om niet harder dan 130 kilometer per uur te rijden met een dakkoffer.

De nadelen van een dakkoffer zijn dus eerder aandachtspunten waar je op moet letten. Kijk bij het laden van de dakkoffer ook goed naar hoe je het gewicht verdeelt. Het gewicht van alle bagage moet zoveel mogelijk gelijkmatig worden verdeeld. Ook moet de dakkoffer écht goed zijn vastgemaakt. De koffer mag absoluut niet bewegen of verschuiven, want dat kan gevaarlijk zijn tijdens het rijden. Let er tot slot op dat je de hele zware dingen in de auto plaatst en de lichte dingen in de koffer op het dak legt. Op die manier ligt het zwaartepunt het laagst bij de grond en profiteer je optimaal van je dakkoffer.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer