Walvissen spotten in Brazilië

Walvissen spotten in Brazilië is één van de dingen die je kunt doen in dit mooie Zuid-Amerikaanse land. De majestueuze bultruggen komen vanaf juli tot november vanuit het koude Antarctica naar de zuidkust van Bahia om hun jongeren te voeden. Daar moet je bij zijn!

Walvissen spotten in Brazilië kan op verschillende plekken, maar de grootste kans om er eentje te ontdekken is bij de steden Alcobaça, Caravelas, Prado en Mucuri, maar ook bij het Marine National Park van Abrolhos heb je kans om ze te zien duiken in zee. Deze kustplaatsen worden ook wel de ‘Walviskust’ genoemd.

Praia do-Rosa. [foto: Rodrigo-Litman]

Walvissen spotten in Brazilië

De kraamkamer voor walvissen vind je tussen de zeeën van Laguna  en Florianopolis. Hier worden de kleine zoogdieren, de grootste ter wereld, geboren en de ouders voeden hun jongen hierop, voordat ze de wijde wereld ingaan in hun eentje. Het is een fantastische ervaring voor alle liefhebbers van de zee, of je nu vanaf land, of vanuit boot of helicopter (dat kan ook!) gaat walvissen spotten in Brazilië. De kunt walvissen ook vanaf de wal spotten, dat kan bij de kust van Santa Catarina.

De imposante straat van de Walvis. [foto: Instituto-Baleia-Franca]

Jumpende bultruggen bij Abrolhos

De perfecte plek voor het spotten van walvissen zijn de Abrolhos archipel, bestaande uit vijf eilanden voor de kust van Bahia. Dat ligt in het noordoosten van Brazilië, een van de dichtbevolkte gebieden van het land. Hier kun je een boottocht maken om de zoogdieren van dichtbij te zien. De indrukwekkende bultruggen maken enorme sprongen, ondanks dat ze ongeveer 15 meter lang zijn en tussen de 36 en 41 ton wegen.

Biodiversiteit

Je kunt dit gebied bezoeken door te overnachten in in één van de nabijgelegen steden zoals Alcobaça of Prado of Caravelas. Het Abrolhos Marine National Park bestaat uit een vlakte van 35.251 vierkante meter en is ontstaan in de jaren tachtig om de weelderige biodiversiteit in de zuidelijke Atlantische Oceaan te beschermen.

Praia do Rosa strand, een mooi uitzichtspunt om naar de walvissen te kijken. [ foto: Moniky-Bittencourt]

Zeeschildpadden beschermen

Je kunt ook zeeschildpadden spotten! Langs de stranden van de badplaats Praia do Forte, leggen de slome maar prachtige zeeschildpadden hun eieren in de nesten. Van september tot juni zorgen de bewoners ervoor dat de zeeschildpadden in alle rust hun gang kunnen gaan en de eieren kunnen leggen. De mensen van het Tamar project beschermen ongeveer 900 nesten, die langs de Braziliaans kustlijn zijn verspreid. Het Project is ontstaan in 1980 en staat bekend als een geslaagd natuurbeschermingsproject in Brazilië. Je kunt een gids van het Tamar Project inhuren om de zeepadden te bekijken. Wel zo verantwoord.

Museum zuidkaper Praia do Porto

Wil je de walvissen in een museum zien? In Praia do Porto, Santa Catarina, komen elk jaar in september de Australische walvissen langs, die ook wel de zuidkapers worden genoemd. De stad viert deze zuidkaperweek en heeft een museum over deze walvis in Brazilië gebouwd. Het heeft een belangrijke collectie over de walvisvaart en hoe deze dieren bijna uitstierven. Dit bijzondere museum is gevestigd in het laatste walvisvaarder station in het zuiden van Brazilië. De zuidkapers kunnen ‘zeilen’, waarbij ze hun imposante staartvin voor een langere periode verticaal uit het water steken. Net zoals een zeilboot vaart in de wind. Voor meer informatie: www.visitbrasil.com

Meer weten over Brazilië? Het is een enorm land, dat bijna de helft van het Zuid-Amerikaanse continent beslaat. Na Rusland, Canada, China en de Verenigde Staten is Brazilië het grootste land ter wereld. Meer lees je erover in Brazilië in het kort.

 

Gerelateerde berichten

Verrijk je leven met een boot

Verover het water in stijl met een speedboot van Sanden Watersport

Oeganda; rondreizen in de Parel van Afrika

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer