Wandeltocht door het Zweedse Hunneberg

door Reis om de Wereld
794 views

In het Ecopark Halle- en Hunneberg is de eland zo’n beetje het nationale symbool van Zweden. Ik ben benieuwd of ik ze ook tegenkom in dit park in Midden-Zweden. Vandaag maak ik een wandeltocht door dit Zweedse oerbos met een geschiedenis van duizenden jaren.

Marcel Gansevoort

Het natuurpark Hunneberg ligt vijf kilometer van Vanersborg, een middelgroot stadje dat aan het grootste meer van Zweden ligt, het Vänern meer. Het park heeft meerdere ingangen, maar ik begin mijn tocht bij het bezoekerscentrum. Hier worden workshops gehouden, bevindt zich het Kungajakt museum en kun je ook overnachten in het hostel. Ik pak de kaart die ik bij de plaatselijke VVV in Vanersborg heb weten te bemachtigen en begin mijn tocht.

naaldbod Zweden

Het begin van de wandelroute, met eiken en naaldbos.

Oerbos

Het natuurpark bestaat uit twee gedeelten, het kleinere Halleberg dat aan het meer grenst en met grotere Hunneberg. Het is een bos met duizenden jaren geschiedenis en een van de grootste loofbossen waar niet is ingegrepen door de mens. Hier tref je bijzondere vogelsoorten, oeroude korstmossen en natuurlijk de elanden, die je hier nog in het wild ziet. Het is een gemengd bos van pijnbomen en eiken. Veel van de bomen zijn meer dan 200 jaar oud. Na een half uur lopen heb ik moeite om me te oriënteren.

De paden op de kaart kloppen niet met de werkelijkheid. Ik snap het niet en loop doelloos door het bos van Hunneberg. Dit klopt niet en ik beland aan de rand van het bos bij een midgetgolfbaan met een paar Zweden aan een tafeltje. ‘Kunnen jullie op de kaart aanwijzen waar ik ben’, vraag ik. Ze spreken hier allemaal perfect Engels, merk ik. Een oudere man met baard wijst de plek aan waar we zijn en waar ik naartoe moet. Ik dacht dat ik naar het zuiden liep, maar ik ging naar het noorden. De man draait mijn kaart 180 graden. ‘Zo is ie goed’, lacht hij. Ik neem de weg terug en nu herken ik de paden op de wandelkaart. Gelukkig…

Hunneberg Zweden

Je loopt ook op verbrede karresporen.

Zweedse jagershut

Met mijn verrekijker tuur ik links, rechts. Zie ik daar al een eland? Maar er zijn natuurlijk ook andere interessante soorten. Zo huist hier de bever en met een beetje geluk zie je een zwervende wolf of lynx en zijn er recentelijk ook beren gespot. Oppassen dus. Het pad is breed, een karrespoor. Ik loop langs een jagershuisje, de Fagerhult. Hier overnachtten vroeger  leden van de koninklijke familie, zoals Gustaf Vasa.

Hij bepaalde dat de jacht in de bergen alleen was voorbehouden aan de koning. Boeren werd het recht ontzegd om brandhout en hout te verzamelen. Tegenwoordig is het jagershuisje in Hunneberg nog steeds in gebruik, maar nu alleen nog door de plaatselijke bevolking die er gaat jagen.

wandeltocht Zweden

De route is onderweg gemarkeerd met oranje stippen.

Kleine meertjes in Hunneberg

Verder gaat het. Langs de kleine meertjes als Bergsjön, Grinnsjön en Gardsjön. Dit zijn de mooiste plekjes van het natuurpark, had de man van het plaatselijke VVV me verzekerd. En dat was het ook. Prachtige vennetjes, mooie bospaden en diepe kleuren. Midden in het park ligt een natuurgebied dat slechts een deel van het jaar geopend is. Op de kaart staat geen stippellijn, maar streepjes. Wat zou dat betekenen? Kan ik daar wel langs lopen? Een alternatief is er eigenlijk niet, want anders moet ik kilometers omlopen. Dus waag ik de goken neem de ‘streepjes’.

meren Zweden

Een van de vele meertjes in het natuurgebied.

Slang

Het pad wordt steeds onbegaanbaarder. Gelukkig is het pad gemerkt met oranje stippen en dat is hard nodig, anders was ik zeker verdwaald. De bodem is nat, want het heeft de afgelopen periode veel geregend en op sommige plekken loop ik door stukken water. Op sommige delen van het parkoers zijn planken neergelegd. Dan, vlak voor me, stap ik bijna op een opgerolde fietsband. Een slang! In Zweden komen ook adders voor, maar deze is groen en kleiner. Hij zit onbeweeglijk naar me te loeren. Of het zou een hazelworm kunnen zijn, maar die zijn meestal bruin. Behoedzaam sluip ik erom heen en vervolg mijn weg.

Misschien lastig te zien, maar hier zie je de slang mooi opgerold.

Misschien lastig te zien, maar hier zie je de slang mooi opgerold.

Eland spotten

Het pad door het natuurgebied is gelukkig toegankelijk. Ik loop nu al vele uren en het wordt tijd om terug te keren naar het startpunt. Hmm, ik heb geen eland gezien. Een tegenvaller. Vijftig kilometer verderop kun je een elandfarm bezoeken, waar ze worden gefokt. Maar eentje in het wild. dat was toch leuker geweest.

Op borden wordt aangegeven welke dieren en planten er aan te treffen zijn.

Op borden wordt aangegeven welke dieren en planten er aan te treffen zijn.

Planken zorgen ervoor dat je geen natte voeten krijgt…

Planken zorgen ervoor dat je geen natte voeten krijgt…


Achtergrondinformatie:

Halle- en Hunneberg

In het natuurpark Halle- en Hunneberg kun je het beste parkeren bij het museum. Daar is voldoende parkeergelegenheid en een goed startpunt van de wandelingen. Je kunt in het museum ook een wandelkaart open.

Naast de wandeling kun je het museum bezoeken, dat een overzicht geeft van het natuurpark, met de geschiedenis, z’n dieren, planten.

Halleberg is het noordelijk gelegen park. Je kunt daar ook met je auto doorheen rijden en vlak bij het meer stoppen. Het laatste stuk moet je door het bos lopen en dan kom je bij het meer terecht. Prachtig uitzicht!

zweden camping

Camping Hunneberg

Camping Ursand in Hunneberg is een mooie camping aan de rand van Vanersborg. Je kunt er een huisje (stugor) huren, maar er zijn ook plaatsen voor camper, caravan en tent. Meestal staat de families er een paar dagen, want Zweden is een echttrekkersland waar je van de ene camping naar de andere trekt. Camping Ursand

Internetlinks

Website van het natuurpark: Halle- en Hunneberg natuurpark

Meer over het stadje Vanersborg: Vanersborg

Officiële website  van het bureau voor Toerisme: VisitSweden

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer