Wanneer kun je nu het best naar welke plek op reis gaan? En past dat ook handig in de route die je voor ogen hebt. In dit hoofdstuk willen we je een stukje op weg helpen met deze dilemma’s.
Wanneer kun je nu het best naar welke plek op reis gaan? En past dat ook handig in de route die je voor ogen hebt? In de voorbereiding van een wereldreis kan dit nog een hele puzzel worden. Op deze pagina willen we je een stukje op weg helpen met deze dilemma’s.
Grofweg zijn er drie belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden: Wanneer kun je weg? Waar is op dat moment iets bijzonders te beleven? En wat is het weer op de bestemming van je keuze?
Het leven van een reiziger kent vele leermomenten. In het begin van mijn reiscarrière ging ik altijd op pad in de maanden juli of augustus, en koos dan het land dat me op dat moment het meeste aansprak. Dom! Het keerpunt kwam in de zomer van 1998, in de bergen van Noord-India.
Onophoudelijke regenval leidde er tot totaal onbegaanbare wegen, en voor mijzelf betekende dat eindeloze dagen binnen blijven op de hotelkamer. Sindsdien maak ik altijd een weloverwogen keuze voor tijdstip en bestemming. Kijk ook even bij Informatiebronnen welke boeken je kunt raadplegen voor de perfecte wereldreis.
Schoolvakanties
Misschien een open deur, maar op het zuidelijke halfrond is het zomer als het bij ons winter is. Het hoogseizoen daar valt dus ook in onze wintermaanden.
De startdatum van je wereldreis is vaak een persoonlijke keuze. Het kan de dag zijn na de al lang geplande huwelijksdatum. Of het moment waarop je eindelijk je huis hebt kunnen verhuren. Of de dag waarop de opzegtermijn van je werk afloopt.
Wanneer die datum vastligt, kan het echte plannen beginnen.Zit je in het onderwijs, dan zorgt de overheid voor de vakantieplanning. Zes weken zomervakantie, ieder jaar maar weer. In het hoger onderwijs loopt dit soms zelfs wel op tot twee à drie maanden!
Deze massale vakantieviering vindt vooral plaats in de maanden juli en augustus, maanden waarin zelfs niet-schoolgebonden mensen er toch ook nog graag op uittrekken. Voor de ongebonden reiziger zijn dit bij uitstek de maanden waarop je je niet op de populaire plaatsen moet vertonen.
Misschien een open deur, maar op het zuidelijke halfrond is het zomer als het bij ons winter is. Het hoogseizoen daar valt dus ook in onze wintermaanden. Verder hebben veel landen kortere, algemene vakanties rondom wat feestdagen (bijvoorbeeld Japan’s Golden Week, ieder jaar in mei).
Wanneer op wereldreis
We kunnen onze vraag ook van een meer positieve kant bekijken. Want op bepaalde momenten in het jaar is het op bepaalde plaatsen juist extra boeiend en gezellig. Omdat er een lokaal festival plaatsvindt, omdat er juist dan veel wilde dieren te zien zijn of omdat er iets belangrijks te vieren valt.
In de maand januari van ieder jaar bijvoorbeeld vindt in Ethiopië het fameuze Timkat-festival plaats. Het is het belangrijkste feest van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. In de dagen voor Timkat wordt Lalibela werkelijk overspoeld door gelovigen die de processie willen bijwonen.
Replica’s van de Ark des Verbonds worden uit de kerken gehaald en meegedragen door priesters in prachtige satijnen gewaden en felgekleurde parasols. Daarna kun je meteen door naar Brazilië voor het al even kleurrijke carnaval. In Rio de Janeiro, maar zeker ook in de noordelijke steden Olinda, Recife en Salvador, is dit het hoogtepunt van het jaar.
Ben je meer een natuurliefhebber, dan mag je zeker de jaarlijkse trek van de gnoes in Oost-Afrika niet missen. Vanuit de Serengeti trekken de dieren vanaf eind juni massaal naar het groene Masai Mara Park in Kenia.
Keerzijde van het reizen op en rond feest- en andere hoogtijdagen is de drukte. Dat drijft ook de prijzen op. Houd er rekening mee dat hotels vaak ver van tevoren volgeboekt zijn, en dat je voor een betaalbare slaapplaats vele kilometers verderop terechtkomt. Ook strikt religieus getinte feestdagen (Kerstmis, de Ramadan) zijn niet ideaal. De samenleving functioneert maar op halve kracht.
Weersomstandigheden
Voor veel Nederlanders is alle dagen zon al ideaal. Op een langere wereldreis krijg je echter onvermijdelijk te maken met verschillen in regio´s, seizoenen en microklimaten. De enige manier om daar echt inzicht in te krijgen is via de klimaatpagina´s van een goede reisgids.
Van veel reisgidsen dus, als je veel landen aan wilt doen op je reis. Het is een investering in tijd en geld, maar niets is zo zonde als in je activiteiten beperkt worden door klimatologische omstandigheden.
Een verschijnsel dat hier niet onbesproken mag blijven in ‘wanneer op wereldreis’ is de regentijd. Deze wordt door reisorganisaties nogal eens afgeschilderd als “eenmaal per dag een verfrissende bui”. Of “het regent alleen ’s nachts”. Voor sommige delen van de wereld klopt dat wel ongeveer (Thailand, Maleisië, Indonesië bijvoorbeeld), voor andere bepaald niet.
Zeker in de bergen of in gebieden met een slechte infrastructuur kan het effect verlammend zijn. Wegen worden weggeslagen, het zicht vermindert tot bijna nul. Bloedzuigers vinden dit weer heerlijk, zetten zich vast op het lichaam van de nietsvermoedende wandelaar en slurpen het helemaal leeg. Verder word je gewoon zeiknat, je kleren willen niet meer droog worden en dan is reizen opeens niet zo leuk meer.
De lessen
Voor een wereldreis van ongeveer zes of twaalf maanden kun je het nooit perfect plannen. En het klimaat in de wereld is ook niet meer zo betrouwbaar als het ooit geweest is. Om je desondanks toch een eind op weg te helpen hebben we tot slot een aantal tips van ervaringsdeskundigen opgesomd:
1: vermijd overal het hoogseizoen
2: op het zuidelijke halfrond is de topdrukte precies tegenovergesteld aan hier
3: op echt religieuze feestdagen zijn veel bezienswaardigheden en restaurants gesloten
4: accommodatie tijdens bekende feesten en festivals is extra duur
5: het meemaken van een lokaal festival is een hoogtepunt in je reis
6: niet ieder seizoen geeft een even grote kans op het spotten van wilde dieren
7: de ene regentijd is de andere niet
8: hartje winter kan ook heel mooi zijn
9: maak een spreadsheet waarin je de bestemmingen die je wilt bezoeken afzet tegen de beste reistijden
10: wees flexibel in je planning zodat je in kunt spelen op mee- en tegenvallers.
Top 5 van feesten en festivals om je reis op af te stemmen:
1. Las Fallas de Valencia (Spanje, maart)
2. Münchner Oktoberfest
3. Gentse Feesten (juli)
4. Århus Festuge (Århus, Denemarken, september)
5. Edinburgh’s Hogmanay New Years’ celebrations (Schotland, december).