Na je wereldreis thuiskomen

Na je wereldreis thuiskomen. Er komt een tijd dat je daar weer naar verlangt. Zodra je voet op eigen  bodem hebt gezet, komt er heel wat op je af. Praktisch én mentaal. Een aantal tips en suggesties die je helpen te aarden.

Daar zit je dan! In een vliegtuig dat aanvliegt op Schiphol en je elke seconde dichterbij het einddoel van je reis brengt. Met gemengde gevoelens bekijk je het verkavelde landschap onder je. Je weet niet of je blij moet zijn of juist verdrietig. Bij reizen hoort thuiskomen. Zodra je voet op Nederlandse bodem hebt gezet, komt er heel wat op je af. Praktisch én mentaal. Een aantal tips en suggesties die je helpen te aarden.

Toekomst ligt open

Als je na een maandenlange zwerftocht weer huiswaarts keert, spoken er allerlei vragen door je hoofd.

Als je na een maandenlange zwerftocht weer huiswaarts keert, spoken er allerlei vragen door je hoofd. Hoe zal het zijn om iedereen weer te zien: zijn m’n vrienden veranderd? Of ik? Als de onderhuurders maar vertrokken zijn? Kom ik snel weer aan de bak? Thuiskomen na een lange reis brengt veel onzekerheden met zich mee. De meeste wereldreizigers hebben huis en haard, werk of studie voor vertrek voorgoed vaarwel gezegd. De toekomst ligt dus open en het is nu zaak om daar iets moois van te gaan maken. Kijkt de ene thuiskomer hier naar uit, de ander ziet er juist huizenhoog tegenop. Thuiskomen na een lange reis is net zo spannend als het vertrek.

Na je wereldreis thuiskomen

Hoe ga jij de terugkeer ervaren? Zul je blij zijn of juist neerslachtig? Vind je het fijn om terug te zijn op vertrouwd terrein of bots je met je eigen cultuur en voel je je moederziel verloren? Ben je maar moeilijk tot actie te bewegen of pak je de draad weer vol enthousiasme op? Hoe jij jezelf, eenmaal weer thuis, zult gaan voelen is op voorhand niet te voorspellen. Maar vele reizigers gingen je voor, dat is een feit. Wellicht kun je van hun ervaringen leren. Hieronder staan tips en suggesties om je te helpen de draad van het leven, na een lange reis, weer op te pakken.
‘Neem de tijd om thuis te komen.’ Dat is een veelgehoorde tip van wereldreizigers. Thuiskomen is volgens velen niet gemakkelijk. Lang reizen heeft impact. De indrukken en ervaringen die je onderweg hebt opgedaan, kunnen je visie op het leven drastisch veranderen. En dus ook je normen, je waarden, je opvattingen en doelen en wensen voor de toekomst. Wellicht stel jij je prioriteiten voortaan anders. Je besluit bijvoorbeeld om je carrièregerichte, drukke baan in te ruilen voor een lichtere versie.

Of je zegt het jachtige stadsleven vaarwel en gaat op zoek naar een woning in een omliggend natuurrijk plaatsje. Laat je reis bezinken voor je je in de hectiek van het leven stort. Trek daar zeker een paar weken tijd voor uit. Voorkom impulsieve en door nood gedwongen beslissingen. De overgang van vrijheid naar een geregeld leven wordt vaak onderschat. Veel reizigers vallen bij thuiskomst in het welbekende gat. Maar voor de een is dat gat veel dieper dan voor de ander. Een relaxt begin helpt, maar dat kan alleen als je je financieel eventjes geen zorgen hoeft te maken. Zorg dat je jezelf een aangenaam begin kunt permitteren. Reserveer daar geld voor. Als je toch voor je reis aan het sparen bent…

Regelwerk

Bij thuiskomst moet je straks zó veel dat je prachtige reis al snel naar de achtergrond zal verdwijnen. Vermijd praktische frustraties en zorg vóór vertrek dat je het belangrijkste regelwerk zonder al te veel inspanning en ergernis kunt oppakken. Zo helpt een actielijst je het leven bij thuiskomst te structureren. Wat kun je voor vertrek zoal doen:

  • Bewaar alle actielijsten en aantekeningen van de voorbereidingen van je reis. Veel regeldingen op het gebied van werken, wonen en verzekeringen keren bij thuiskomst weer terug.
  • Hoe kom je snel aan een woning? Kom ik straks voor bijstand in aanmerking en hoe vraag ik die aan? Wat zijn mogelijkheden voor tijdelijk werk? Zorg dat je al voor vertrek weet hoe zulke zaken werken. Je kunt dan later makkelijk in actie komen.
  • Maak een actielijst van alle zaken die je bij thuiskomst moet gaan regelen.
  • Scheid de hoofd- van de bijzaken.
  • Maak per hoofdactiviteit een soort stappenplan.
  • Vermeld adresgegevens, telefoonnummers en contactpersonen van belangrijke instanties.

Wonen

Wat heb je tijdens je reis met je woning gedaan: aangehouden of opgegeven? Beide opties hebben voor- en nadelen voor thuiskomers. Waar moeten verhuurders en woningzoekenden rekening mee houden? Lees meer in het hoofdstuk: Baan en woning

Verhuurders pak het zakelijk aan

Je hebt je woning leeg achtergelaten of in onderhuur gedaan. Het voordeel bij thuiskomst is dat je je huis meteen kunt betrekken. Maar onderhuurders let op! Zet alle afspraken met huurders wel zwart op wit, want hier gaat het in de praktijk nogal eens mis. Ondanks goede mondelinge afspraken! Bij thuiskomst blijken de huurders niet vertrokken, zijn buitensporige telefoonrekeningen niet betaald, is er extreem veel gestookt of zien houten vloer en meubeltjes er uitgeleefd uit… Een duidelijk huurcontract verkleint de kans op dit soort ongemakken. Pak het dus zakelijk aan. Ook bij goede bekenden. Laat geen ruimte voor onduidelijkheden. Weet je van tevoren niet hoe lang je wegblijft? Vergeet dan niet om de huurders ruim op tijd te laten weten wanneer je weer thuiskomt. Leg vast wanneer het pand ontruimd moet zijn.

Eigen ruimte voor woningzoekenden

Moet je bij thuiskomst op zoek naar een woning en logeer je tot die tijd bij anderen? Na zoveel vrijheid is het moeilijk om je (zonder irritaties) aan strakke huisregels te conformeren. Probeer daarom ergens te verblijven waar je een eigen kamer krijgt. Lukt dat niet? Zorg dan voor een plek met weinig leefregels.

Je hebt je voor je vertrek ingeschreven bij de woningbouw? Neem ruime tijd voor je terugkeer schriftelijk contact op met deze instantie. Laat weten per wanneer je met spoed een woonruimte nodig hebt. Houd het contact warm: vraag iemand thuis om regelmatig namens jou te bellen.

Wat kunnen woningzoekenden nog meer doen?

  • Plaats een advertentie in de krant.
  • Bel particuliere verhuurders.
  • Schrijf je in bij woningbureaus.
  • Maak gebruik van je eigen netwerk.

Appeltje voor de dorst voor banenzoekers

Op het banenfront heeft de globetrotter, mede afhankelijk van de goodwill van z’n werkgever, bij vertrek drie mogelijkheden. Iemand neemt een sabbatical, krijgt onbetaald verlof of zegt z’n baan op. Het nadeel van de laatste optie is de financiële onzekerheid bij thuiskomst. Daardoor voelen veel wereldreizigers zich eenmaal thuis opgejaagd. Jachtig en opgefokt speuren ze naar werk. Voorkom deze onrust!

Ook de keuze om zich bij thuiskomst hals over de kop in het eerste het beste baantje te storten, is al veel reizigers slecht bevallen. Het kostte hen namelijk de grootste moeite om zich aan te passen. Méér dan reizigers die het relaxter aanpakten en de tijd namen om te acclimatiseren. Gun jezelf ook een rustige start. Houd geld achter de hand om de eerste weken te overbruggen. Zo’n appeltje voor de dorst geeft je een betere uitgangspositie om de draad weer op te pakken.

Waar moeten de banenzoekers onder de wereldreizigers nog meer rekening mee houden? En wat kunnen ze zoal doen om de kans op een baan te vergroten: voor vertrek, onderweg en eenmaal thuis? Wat tips op een rijtje.

Voor vertrek:

  • In de zomer zijn er weinig vacatures. Houd daar rekening mee bij het plannen van de terugkeer.

Onderweg:

  • Zet enkele maanden voor je thuiskomst je cv op internet.
  • Informeer je netwerk op tijd over een op handen zijnde terugkomst. Vraag ze uit te kijken naar een leuke baan. Geef je banenprofiel en je e-mailadres door.

Eenmaal thuis:

Kun je het financieel niet rooien? Vraag dan een bijstandsuitkering aan bij de sociale dienst in je woonplaats. Sinds 1 januari 2004 is de Wet werk en bijstand (WWB) van kracht. Deze wet regelt alle zaken rondom de bijstand en de terugkeer van mensen met een uitkering op de arbeidsmarkt. De WWB vervangt o.a. de Algemene bijstandswet.

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de WWB. En zolang ze zich maar aan de wet houden, is elke gemeente daar vrij in. Wil je weten welke regels precies in jouw woonplaats gelden en welke mogelijkheden je hebt, vraag dit dan na bij de sociale dienst in de gemeente.

Verzekering

Bij thuiskomst vervalt je reisverzekering. Maar heb je geen werk of uitkering, dan ben je niet tegen ziektekosten verzekerd. Vaak zit er een gat tussen de aankomstdatum en de datum van de eerste werkdag of ingang van de uitkering. In die tussenliggende periode loop je onverzekerd rond. Het is mogelijk om voor twee maanden een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten. Zo’n aanvullende verzekering sluit je gelijktijdig met je reisverzekering af.

Dit maakt thuiskomen makkelijker…

Thuiskomen na een lange reis heeft veel voeten in de aarde. Op praktisch, maar ook op emotioneel gebied. Het proeven van de vrijheid kan mensen behoorlijk ontregelen. ‘Weer thuis’ voelt voor velen als ‘opnieuw moeten aarden’. Hieronder een ratjetoe aan tips op allerlei gebied. Om de thuiskomst te vergemakkelijken: – Wen, voordat je je in de mallemolen van het leven stort, aan het idee dat je wereldreis écht voorbij is. Geef jezelf een paar weken om te acclimatiseren. Houd wat geld achter de hand.

– Zorg voor enige stabiliteit bij thuiskomst. Wat houvast op het gebied van werk of wonen maakt aanpassen makkelijker.

– Ben je een zomer- of een wintermens? Plan je terugkeer in je lievelingsseizoen.

– Een nuchtere en relativerende instelling helpt.

– Na zolang alleen met een rugzak geleefd te hebben, vraag je jezelf bij het zien van tientallen opgeslagen dozen waarschijnlijk af of je al die ‘rommel’ wel echt nodig hebt. Gooi spullen echter niet meteen weg. Wacht daarmee tot je weer gewend bent.

– Bezoek vrienden die hebben gereisd en spreek af met mensen die je onderweg hebt ontmoet. Zij zitten op dezelfde golflengte.

– Selecteer en archiveer dia’s en digitale foto’s en plak fotoprints snel in. Dat helpt je je reis te verwerken. En daarbij: honderden foto’s jaren later pas inplakken is niet leuk. Ook je geheugen is niet eindeloos. Voorkom dat je foto’s voor eeuwig in een doos blijven zitten.

– Lees je reisdagboek regelmatig door.

 

Gerelateerde berichten

Contact thuisfront

Bagage op wereldreis

Wereldreis route plannen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer