Welke verzekeringen heb je wel (of niet) nodig voor een wereldreis?

door Reis om de Wereld
191 views
wereldreis

We reizen weer massaal naar het buitenland. Het aantal Nederlanders dat dit jaar naar het buitenland op vakantie is gegaan, ligt een stuk hoger dan het jaar ervoor. Dat is niet zo vreemd: de grenzen zijn weer open en de regels omtrent corona zijn vrijwel overal versoepeld.

Zit je eraan te denken om een wereldreis te maken? Vergeet dan niet om even goed naar je verzekeringen te kijken. Er is namelijk een aantal verzekeringen dat heel handig is om te hebben én er zijn verzekeringen waar je eens over na moet denken, zoals een goede uitvaartverzekering voor het geval dat. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Reisverzekering voor een wereldreis kiezen

Een verzekering die je sowieso nodig hebt voor een wereldreis is een reisverzekering. Het is zeker niet verplicht, maar wel erg handig. Er kan immers altijd iets gebeuren op je backpackvakantie of wandeltrip in het buitenland. Daarbij heb je met een reisverzekering recht op hulp in noodsituaties, bijvoorbeeld in het geval van ziekte of overlijden of wanneer er een natuurramp plaatsvindt.

Er zijn verschillende reisverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Bij het uitzoeken ervan moet je altijd goed kijken naar de premie van de verzekering, de dekking, het dekkingsgebied en de hoogte van je eigen risico.

Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld een voordelige premie aan voor een reisverzekering met Europadekking. Wanneer je op wereldreis gaat, heb je een verzekering nodig met werelddekking, dus dan gaat je premie waarschijnlijk iets omhoog. Waar je ook zeker op moet letten, is de maximale vakantieduur.

Voor een wereldreis is een doorlopende reisverzekering in de meeste gevallen aan te raden; helemaal wanneer je nog niet precies weet hoe lang je wegblijft. Met een doorlopende reisverzekering ben je namelijk het hele jaar verzekerd; ook wanneer je last minute besluit om te vertrekken. Bij andere reisverzekeringen ben je vaak maar voor een bepaald aantal dagen verzekerd.

Uitvaartverzekering: wel of niet handig voor wereldreis?

Een verzekering waar de meeste avonturiers daarnaast niet over nadenken wanneer ze op wereldreis gaan, is een uitvaartverzekering. Natuurlijk wil je het liefst geen gebruik maken van zo’n verzekering op een lange trip. Maar, eerlijk is eerlijk: een ongeluk zit ook tijdens een wereldreis in een klein hoekje.

Het komt helaas nog te vaak voor dat mensen overlijden op reis. Dat heeft verschillende oorzaken: van een ongeluk in het verkeer tot het krijgen van een ziekte en van het vallen van een berg tot een ander noodlottig ongeval in het buitenland. Ook kan er een andere reden zijn voor een overlijden op reis.

Hoewel je er niet vanuit hoeft te gaan dát er iets gebeurt, is het prettig om te weten dat je nabestaanden in ieder geval financieel worden ontzorgt mocht je toch iets noodlottigs overkomen. Ook kan je bij de meeste verzekeraars je uitvaartwensen doorgeven wat voor extra rust kan zorgen op je reis en de rest van het leven.

Kijk ook naar annuleringsverzekering voor wereldreis

Waar je naast een doorlopende reisverzekering en een uitvaartverzekering ook absoluut naar moet kijken, is een annuleringsverzekering voor je wereldreis.

De afgelopen jaren waren een goed voorbeeld voor het belang van zo’n verzekering. Door de pandemie werden veel reizen gecanceld op het laatste moment. En mochten we weer reizen dan gooide een positieve coronatest wel eens roet in eten, waardoor een annuleringsverzekering goed van pas kwam omdat een reis of een hotel geannuleerd moest worden.

Nu kan corona nog steeds van invloed zijn op een reis. We weten bijvoorbeeld niet wat we de komende maanden en jaren kunnen verwachten en hoe landen daar op reageren. Misschien komen er wel weer ergens maatregelen of wellicht moet je zelf een reis cancelen omdat je ziek bent.

Beschik je op zo’n moment over een annuleringsverzekering dan krijg je een deel van of het hele bedrag dat je hebt betaald voor je geboekte reis terug.

Let wel goed op de voorwaarden van de verzekering, zodat je zeker weet wat wel of niet gedekt is. Dat geldt natuurlijk ook voor andere verzekeringen zoals de voorwaarden van een doorlopende reisverzekering en een uitvaartverzekering.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer