Albanië

Tirana werd in 1920 gekozen als hoofdstad van Albanië. Toen was het nog een klein plaatsje, maar is in de loop der jaren de andere steden als Shkodër en Durrës voorbij gestreefd.

Albanië wordt ook wel ’the last unknown country of Europe’ genoemd. Zo wordt Albanië in de reisfolders aangekondigd. En dat is ook zo, want het Balkanland is een van de minst bezochte landen van Europa.

Albanië heeft niet alleen een van de langste dictaturen achter de rug, maar is in haar verleden ook een speelbal geweest van de grotere landen in de regio.

Maar naast dat flipperkastvoetbal kende het land in de zestiger jaren ook een eigen culturele revolutie. Een beetje zoals de voormalig leider Chinese leider Mao Zedong in zijn eigen land organiseerde.

Het land heeft lange tijd onder het juk van een zwaar communistisch regime gestaan en was volledig van de buitenwereld afgesloten.

Nadat het land in 1944 van het Duitse bezetters werden bevrijd, kwam het onder leiding te staan van de communistische dictator Enver Hoxha, die tot 1991 met harde hand regeerde.

Sinds 1992 is het een parlementaire democratie, met een gekozen leider. Begin jaren negentig heeft het tevens de grenzen voor buitenlandse toeristen opengesteld, en dat geldt met name voor het zuiden van het land.

Albanië cultuur

Albanië grenst net als Kroatië en Italië aan de Adriatische zee, maar echte grote trekpleisters heeft de kust van het land niet. Dat wil zeggen, er zijn mooie stranden, en er is steeds meer accommodatie beschikbaar.

Het land was voorheen vaak negatief in het nieuws geweest. Maar Albanië heeft als een van de weinige Europese landen nog een eigen cultuur. Het land kenmerkt zich door een mix van religies, van idyllische stranden en puntige bergen tot dorre woestenijen en verwaarloosde plaatsjes.

Hoofdstad Albanië Tirana

Albanië is een vrij onherbergzaam land, bedekt met gebergten. De hoogste pieken liggen rond de 2800 meter. Langs de kusten van de Adriatische en Ionische Zee liggen nog maagdelijke stranden met een blauwe zee, nog onaangetast door het massatoerisme.

Tirana is de hoofdstad van het land. De gebouwen hebben veel Russische invloeden en wat meteen opvalt is het Skënderberg plein, een grote open ruimte in het hart van de stad.

Wat je zeker moet bezoeken is het Nationale Museum van Historie, de Moskee van Ethem Mey en het Paleis van Cultuur. In de grote steden zijn overnachtingsmogelijkheden.

De weinige reizigers komen per boot van Italië naar Albanië, voor een kort bezoek van een paar dagen. Ook is er een bootverbinding via Corfu, het Griekse eiland dat vlakbij Albanië ligt.

Vanaf Corfu maken verschillende reisorganisatoren tochten naar Saranda, de toegangspoort van Zuid-Albanië. Het is een kleine stad, ingeklemd tussen bergen en de Ionische Zee, met aangename stranden. Naast buitenlandse toeristen komen hier ook veel Albanezen om te trouwen.

Shkodra en Durrës

Shkodra en Durrës zijn oude, historische stadjes, waar je veel overblijfselen vindt uit vorige eeuwen. Shkodra is zelfs een van de oudste steden van Europa, waar al 500 voor Christus een fort werd gebouwd.

In de buurt van Corfu ligt ook Butrint, omgeven door een landschap met olijf- en sinaasappelbomen. Hier vind je vooral veel archeologische ruïnes, die dateren uit de Griekse en Romeinse tijd.

Gjirokastra

Met onder meer het oude amfitheater, de tempel van Aesculapius, een abdij en de vestingsmuren uit de klassieke oudheid. Door het bergachtig gebied is de gemiddelde temperatuur zeer verschillend, afhankelijk van de hoogte.

De zomers zijn droog en kort. In het binnenland ligt een middeleeuws stadje, Gjirokastra. Je treft hier nog forten en kastelen aan, met onder meer het nationale museum van de Wapens. Je kunt in dit stadje ook eten en overnachten in een van de bed & breakfasts.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer