Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Amerikaanse Maagdeneilanden

Amerikaanse Maagdeneilanden

Amerikaanse Maagden eilanden, het populaire St. Thomas eiland waar de cruise schepen liggen aangemeerd.

De Amerikaanse Maagdeneilanden waren tot 1917 Deens bezit, maar ook de Nederlanders hebben er nadrukkelijk hun sporen nagelaten. Naast snorkel- en duiklocaties is er ook genoeg cultureels te doen. En Islands National Park op St. John is een ware paradijs voor natuurliefhebbers.

United States Virgin Islands, zoals ze officieel heten, werden oorspronkelijk bewoond door indianen. Maar in 1493 werden ze ontdekt door Christoffel Columbus tijdens zijn tweede reis. De eilanden werden daarna bezet door vele Europese mogendheden, zoals Spanje, Engeland, Denemarken en ook Nederland. Meer lees je op de gezamenlijke toeristische site van de Britse en Amerikaanse Maagden eilanden: Virgin Islands

Saint Croix

In 1625 vestigde de West-Indische Compagnie zich op Saint Croix, onder aanvoering van de bekende zeevaarder  Jan Snouck. De Nederlanders hadden het oosten van het eiland in handen, de Engelsen het westen. De virgin eilanden lagen strategisch tussen de Nederlandse koloniën in het zuiden (Nederlandse Antillen, Suriname) en Nieuw-Nederland. Maar al snel kwamen de Nederlanders met de Engelsen ruzie en in 1650 verlieten de kolonisten het eiland en vestigden zich op Sint Eustatius.

Denemarken lijfde in 1754 de eilanden in en noemde ze Jomfruøerne. In de achttiende en negentiende eeuw verbouwde men er suikerriet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog  verkocht Denemarken de eilanden aan de Verenigde Staten voor 25 miljoen dollar.

Christiansted

Saint Croix is het grootste eiland van de Amerikaanse Maagdeneilanden, waar ongeveer zestigduizend inwoners wonen. De Deense invloeden zijn nog zichtbaar in de namen van de steden. Zo kun je Christiansted en Frederiksted bezoeken, met veel Deense invloeden. Het eiland heeft een hoge levensstandaard en de toerist kan er terecht in goede restaurants en hotels. Op drie kilometer ten oosten van Frederiksted kun je de St. George Village Botanical Garden bekijken, een botanische tuin.

Frederiksted

Een populaire attractie is ook het Coral World Marine Park. Vanaf deze uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de koraalriffen, waartussen haaien, roggen en barracuda’s zwemmen. De toren doet ook dienst doet als galerie voor wisselende tentoonstellingen. In Frederiksted ligt het Caribenmuseum en Centrum voor de Kunsten.

En vele forten en vestingen markeren de Virgin Islands als strategisch punt en in de strijd om de macht over het Caribisch gebied. Op St. John kun je het achttiende eeuwse Fort Frederik en Fort Christiansvaern bezichtigen , terwijl je op St. Thomas naar Blackbeard’s Castle en Blauwbaards Burcht kunt. Populaire wandelroutes (zoals de Magens Bay Nature Trail) kun je lopen in Virgin Islands National Park op St. John, een van de prachtige nationale parken. St. John is een paradijs voor natuurliefhebbers.