Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Andorra

Vallei de Ransol, uitgangspunt voor mooie wandeltochten door Andorra.
Vallei de Ransol, uitgangspunt voor mooie wandeltochten door Andorra.

Verstopt in de Pyreneeën ligt dwergstaat en vorstendom Andorra. Over het algemeen staat Andorra bekend als belastingparadijs was shoppers en skiërs prima kunnen verpozen. Maar Andorra staat ook voor schitterende vergezichten en heeft een unieke staatsvorm.

Andorra is officieel de laatste der ‘bufferstaten’ die zo rond de 9de eeuw werden gesticht door Karel de Grote om de Moren buiten de deur te houden. Het landje werd in de eeuwen die volgde overgedragen aan een geestelijke, maar de Fransen hadden hier moeite mee.

Na diverse conflicten werd besloten om de helft van de macht aan het aangrenzende Franse Graafschap gegeven. Zo ontstond een soort co-vorstendom, uniek in de wereld. Ook nu nog is zowel een bisschop als de Franse president leider, al is dat tegenwoordig puur ceremonieel.

Aangezien het land altijd erg geïsoleerd heeft gelegen, zijn de grote Europese conflicten uit de geschiedenis aan het staatje voorbij gegaan. Andorra moet het vooral van het toerisme hebben.


Booking.com

Andorra la Vella

De hoofdstad Andorra la Vella is een nogal troosteloze stad, doordat deze in een komvormige vallei is gelegen is er behoorlijk wat luchtvervuiling. Het leven draait in de hoofdstad vooral om kopen, kopen, kopen. Het staatje heeft maar liefst 2000 (belastingvrije!) winkels: dat is ongeveer een winkel per 40 inwoners.

De oude binnenstad, waarvan delen uit de 9de en 11de eeuw stammen, is echter zeker de moeite waard. Bezoek in ieder geval de Santa Coloma en Sint-Stefanuskerk en ga daarna vooral even shoppen.

Canillo & Soldeu

Maar buiten de stad is het stukken mooier. Wie de stad uitrijdt is al snel getuige van de mooiste, dramatische uitzichten van de Pyreneeën. Niet gek ook dat het land zeer geschikt is om een wintervakantie door te brengen. In de laatste jaren is maar liefst €50 miljoen euro uitgegeven aan pistes, wintersporthotels en alle geneugten met betrekking to après-skiën.

Canillo & Soldeu en Arinsal & Pal zijn de bekenste wintersportoorden. Liever wandelen in de zomer? Dan de omgeving van Ordino een goed idee. Hier heb je schitterende wandelpaden.