Anguilla

Een klein kerkje op het eiland Anguilla. Het eiland is waarschijnlijk sinds 1300 voor Christus bewoond door de Cariben.

In tegenstelling tot veel andere Caribische eilanden is Anguilla nog redelijk ongerept. Geen massa’s toeristen of spetterende casino’s en nachtclubs. Nee, het eiland is nog niet verpest en herbergt blauwe zeeën, witte stranden en prachtige duiklocaties. De bevolking bestaat uit een smeltkroes van culturen.

Anguilla ligt in de Caribische Zee en hoort tot de Kleine Antillen, dat deel uitmaakt van de Britse overzeese gebieden. De bekende ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus deed het eiland aan in 1493. Maar het was de Nederlandse West-Indische Compagnie die in 1631 als eerste aanspraak maakt op het eiland. Zij bouwden er toen een klein fort.

Anguilla onafhankelijk

De britten koloniseerden het in 1650 maar werden verdreven door de Fransen. In 1667 werd het eiland weer van Groot-Brittannië na de Vrede van Breda. De Britten hielden hun invloedssfeer op het eiland. Zo werden er slaven ingevoerd vanuit Afrika om op de plantages te werken. Dit was geen succes, want de grond was schraal en leverde weinig op.

Tot in de jaren zestig was het een arm land met weinig voorzieningen. Er waren geen verharde wegen, geen telefoon of elektriciteit, geen waterleiding en geen haven. De roep om onafhankelijkheid werd steeds groter. Na een referendum in 1969 onder de bevolking werd de onafhankelijke republiek Anguilla uitgeroepen. Britse parachutisten herstelden op 19 maart de orde, maar het land werd wel een aparte kolonie. Vanaf dat moment werd er hard gewerkt aan de verbetering van de infrastructuur.

Anguilla werd op 19 december 1980 afgescheiden van Saint Christopher en Nevis, waartoe het hoorde en werd toen een aparte kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Het staatshoofd is dan ook de Britse koningin Elizabeth II, maar in de praktijk wordt het land geregeerd door een eigen regering.

Anguilla resorts

Het land is vrij vlak en er is weinig begroeiing te vinden omdat de bodem arm en schraal is. Wel is dit tropische eiland erg in trek bij de jetset en rijken. Want het heeft veel mooie stranden en een prachtige helder blauwe zee. Er zijn exclusieve resorts op het eiland waar je duizenden euro’s voor moet betalen voor een weekje overnachten.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer