Wie Argentinië zegt, zegt tango, pampa, vlees, maar ook: de Dwaze Moeders van het Plaza de Mayo. Deze stereotiepen zijn zeker waar, maar het land heeft nog meer te bieden. Door de uitgestrektheid, van tropische sferen in het noorden tot bijna arctische in het zuiden, kan de natuurliefhebber bijna alle kanten op in Argentinië.
In het noorden ligt woestijn, de enorme watervallen van Iguazu, die het deelt met aartsvijand Brazilië, over het hele westen de Andes, de schutting met de Chileense buren. In het zuiden Vuurland, waar Ushuaia de stad is waarvan de Argentijnen claimen dat die de meest zuidelijke ter wereld is.
Buenos Aires
Op de pampas woont tweederde van de Argentijnse bevolking, een gebied dat zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan tot het Andes-gebergte en dat eenvijfde deel van het totale landoppervlak beslaat. Omdat het land vruchtbaar is, komt de welvaart voor een groot deel van de pampas; de meeste industrieën zijn er gevestigd en hier liggen ook de grote steden, waaronder de hoofdstad Buenos Aires, die eenderde van de totale bevolking herbergt.
Booking.com
Buiten de stedelijke gebieden komt, is Argentinië vooral een groot, leeg land. Dit was precies de aantrekkingskracht die het zo lang heeft gehad op al die Europeanen die er in de 19e en 20e eeuw naartoe emigreerden. Vooral in Buenos Aires waan je je daardoor in Europa: een mengelmoes van Spanje, Italië, Frankrijk en nog een aantal andere landen van het oude continent.
Iguazu-watervallen
Als voornaamste trekpleister in het noorden gelden de reeds genoemde Iguazu-watervallen, ook al is de ruige regio rond Salta en Jujuy zeker ook een bezoek waard. Buenos Aires is een must voor elke bezoeker aan Argentinië, de enige echte metropool van het Zuid-Amerikaanse continent. Heerlijk eten, uitgaan, winkelen, allerlei wijkjes met een eigen karakter, markten, cultuur, kortom: een heuse grote stad met alle aantrekkelijkheden. En natuurlijk kun je daar de tango zien en zelf doen.
Andes gebergte
Waar je ook gaat in Argentinië, in het westen ligt de Andes. ‘s Winters geweldig voor skiërs, maar ook ‘s zomers een bezoek waard. Mendoza, hoofdstad van de Argentijnse wijnstreek, is de grootste stad in deze contreien. Verder is er nog Bariloche, in een streek die zeer aan de Alpen doet denken en waar je jezelf op de foto kan laten zetten met heuse Sint Bernhards. En in de Argentijnse Andes huist de hoogste berg van het westelijk en zuidelijk halfrond, de Aconcagua (6970 meter).
Gletsjer Perito Moreno
Meer naar het zuiden is er Perito Moreno, een fenomeen. Dit is een van de weinige gletsjers die nog groeit. Door de ligging resulteert dit soms in het tijdelijk afsluiten van de waterstroom van het hoger geleden gedeelte van Lago Argentino naar het lager gedeelte, waardoor een waterophoping plaatsvindt die uiteindelijk de ijsdijk doet instorten.
Dit deed zich eens in de vier jaar voor, hoewel de laatste keer inmiddels alweer in 1988 was. Als het gebeurt, komen cameraploegen uit de hele wereld over om het vast te leggen. Maar de gletsjer is sowieso een must voor elke bezoeker. Het eindeloos afkalven van de ijswand, met ontzaglijke brokken ijs die onder geweldig gedonder in het turkooisblauwe water van het gletsjermeer vallen, is een spektakel dat niemand mag missen.
Patagonië
Patagonië, onderwerp van veel reisverhalen, beslaat meer dan een kwart van Argentinië en ligt in het zuiden. Het is een ongerept gebied, onvruchtbaar en voor een groot deel onbewoond. Slechts drie procent van de bevolking woont hier. Het stormt er vaak en het is er koud.
Vooral het uiterste puntje van Argentinië, Vuurland, is koud, woest en ledig. Ushuaia is de meest zuidelijke stad van Argentinië. Met een inwonertal van 20.000 ligt het stadje in het uiterste zuiden van Vuurland. ‘s Zomers profiteren de inwoners van zeventien uren daglicht, in de winter is dit drastisch teruggebracht tot slechts zeven uur.