Azerbeidzjan

Het parlement gebouw op het Vrijheidsplein in Baku. De hoofdstad is het cultureel en industrieel centrum in de Kaukasus. De stad heeft de vorm van een amfitheater en is een grote havenstad aan de Kaspische Zee.

 

Zeker, Azerbeidzjan is het land van de talloze olievelden rond de hoofdstad Baku, maar het land heeft ook veel te bieden. Ooit kwamen hier de handelaren langs die langs de zijderoute trokken naar China. Er wordt wel eens gezegd dat Azerbeidzjan niet tot Europa hoort en niet tot Azië. Maar waar hoort het dan wel bij?

Azerbeidzjan betekent Land van de Eeuwige Vlammen. Die naam is afgeleid van de olie- en gasvelden in het land maar zegt ook veel over de roerige en ingewikkelde geschiedenis van Azerbeidzjan. Het land is een kluwen van tegenstellingen en contrasten.

Ontegenzeggelijk zie je nog steeds de restanten van het oude Sovjet tijdperk, maar de nieuwe rijken van de olieopbrengsten hebben zich er ook gevestigd. De kosmopolitische hoofdstad Baku is een dynamische stad, waar limousines en wolkenkrabbers het straatbeeld bepalen. Een paar uur rijden verder ligt een andere wereld: middeleeuwse dorpen waar herders in de Kaukasus hun schapen hoeden.

Booking.com

Baku

De geschiedenis van Azerbeidzjan is niet alleen turbulent maar ook ingewikkeld. Vele stammen, koningen en presidenten heersten over Azerbeidzjan. Van Alexander de Grote tot en met Stalin.

Het land telde vele namen en haar cultuur vele invloeden. Vanaf de achttiende eeuw, na het verdrag van Perzië, overheerst de Russische invloed in Azerbeidzjan.

Baku is vanaf 1859 de hoofdstad. In 1918 was Azerbeidjan de eerste seculiere Moslimstaat ter wereld. Die zelfstandigheid duurde maar kort.

Na de machtsovername door de Russische bolsjewieken, in 1920, maakte Azerbeidzjan deel uit van Rusland en later de Sovjet-Unie. Olie- en gasvondsten in de jaren zestig bracht relatieve welvaart aan de deelrepubliek.

Nagorno Karabach

Jarenlange etnische spanningen tussen Armeniërs en Azeri’s leidden uiteindelijk tot een uiterst complexe en bloedige (burger)oorlog om met name het berggebied Nagorno Karabach met deelname van zowel Russische, Oekraïense, Tsjetsjeense als Afghaanse troepen. Gelijktijdig riep Azerbeidzjan door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie op 30 augustus 1991 haar onafhankelijkheid uit.

In 1994 werd een vredesverdrag gesloten met Armenië waarbij Azerbeidzjan zestien procent van haar grondgebied verloor. Op dit moment is het relatief veilig, ook voor toeristen. Echter niet in alle gebieden. etnische spanningen zijn er nog steeds. Raadpleeg daarom altijd vooraf het reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Azerbeidzjan en toerisme

Azerbeidzjan is 2,5 keer zo groot als Nederland en ligt tegen Georgië aan. Het telt ruim acht miljoen inwoners en kent geen staatsreligie. Azerbeidzjan staat bekend als een tolerant Islamitisch land. Dit als gevolg van de jarenlange invloed van het communisme. De temperatuur schommelt in de zomer ergens tussen de 25 en 30 graden en in de winter rond of net onder het vriespunt.

Olie, gas en tapijten zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten. De economie draait op Het Nationale Park Gobustan, met haar meer dan zesduizend rotstekeningen en moddervulkanen, is in 2007 door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed van de VN.

Daarnaast is de Middeleeuwse en historische (binnen)stad van Bakoe een trekpleister evenals de Atesgah Tempel. Enkele Nederlandse reisorganisaties zoals Top Travel organiseren (groeps)reizen naar Azerbeidzjan waarbij niet alleen Bakoe wordt aangedaan maar ook andere steden en gebieden. Het land is immers rijk aan vulkanen en berggebieden. De Shaslik – vleesspies- is het favoriete en bekendste gerecht in Azerbeidzjan.

Lәnkәran

Zuid- Azerbeidzjan is een aangename streek, zowel langs de kust als in het binnenland. Lәnkәran is een leuke badplaats die bekend staat om haar vele bloemenperken.

Het noorden van het land wordt gedomineerd door de Kaukasus en hier vind je ook het schitterende dorp Xinaliq met zijn adembenemende uitzicht op de bergen en de traditionele cultuur.

Sommige reisorganisaties nemen ook Nagorno-Karabach op in hun reisschema, een onafhankelijke republiek in de Zuidelijke Kaukasus, een gebied waar echter ook Azerbeidzjan aanspraak op maakt. De hoofdstad van Nagorno Karabakh is Stepanakert, waar je de markt kunt bezoeken.

Verderop ligt het klooster van Gandzasar en in het zuiden van Nagorno Karabakh staat bij Skhtorashen de oudste boom van de voormalig Rusland, namelijk een oude plataan van meer dan tweeduizend jaar oud.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer