Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Bahama’s

Nassau Town, de hoofdstad van de Bahama’s

Duiken in de blauwe zee, loungen in hippe strandtenten, kajakken rond de talloze grotten of rondstruinen in de stadjes waar vroeger de piraten heersten. De Bahama’s is een exotische bestemming, een stukje paradijs op aarde. Maar houd wel rekening met de honderdduizenden Amerikaanse toeristen die jaarlijks deze eilandengroep bezoeken.

Christopher Columbus ontdekte in 1492 de Bahama’s en veranderde de loop van de geschiedenis. Op het Gemenebest van de Bahama’s, zoals de officiële naam is, wordt Engels gesproken en de naam is afgeleid van het Spaans Baja Mar, dat ondiepe zee betekent. Op 10 juli 1973 werden de eilanden onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, maar ze maken nog steeds deel uit van het Britse Gemenebest.

Het belangrijkste eiland is New Providence. Er zijn slechts veertig eilanden bewoond en het grootste eiland is Andros. Ten noordwesten liggen de Bimini-eilanden. Bekend is het ook Grand Bahama met de op één na grootste stad Freeport.

Zevenhonderd eilanden

Maar dit paradijs is inmiddels wel ontdekt door toeristen, want het ligt slechts honderdtachtig kilometer verwijderd van Fort Lauderdale, Verenigde Staten. In de steden is het druk en kun je naar het casino of luxe winkels bezoeken. De prijzen zijn hoog. Ga je buiten de gebaande paden, dan wordt het rustiger en zie je het echte leven.

Want rustige plekjes zijn er genoeg: De eilanden bestaan uit een archipel van zevenhonderd eilanden en nog eens 2000 kleine rotspunten. Een van de toeristische trekpleisters is de onderwaterwereld van de Bahama’s. Door de warme golfstroom zwemmen hier heel wat haaien rond, maar ook tref je hier een prachtige onderwater natuur aan, met koraalriffen en mangrovebossen.

Hoofdstad Nassau

In de zeventiende eeuw spendeerden de gevreesde piraten hun dubloenen nog in de hoofdstad Nassau, maar tegenwoordig zijn het vooral de Amerikanen die vele miljoenen dollars in het laatje van de schatkist stoppen. In de duty shops kun je goedkoop sieraden, parfums en rum kopen.

Maar er is ook cultuur, zoals in het Pompeius Museum die de geschiedenis van de slaven uit Afrika naar het Caribisch gebied beschrijft. En natuurlijk meren hier veel cruise schepen aan. Grand Bahama is een van de eilanden waar je je kunt terugtrekken voor avontuur en eco-toerisme. Je kunt hier prachtige wandelingen maken, kajakken in onontdekte baaien en zwemmen met de dolfijnen. Maar ook hier worden de toeristische hotels en appartementen rap uit de grond gestampt.