Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Bahrein

Bahrein Al Fateh State Mosque

Het Nationaal Museum in Manama, traditionele huizen van Muharraq of het moderne Bahrain World Trade Centre. Bahrein, het oliestaatje in de Perzische Golf, heeft het allemaal. Maar ook bestaat het land, dat ook wel de parel van de Perzische Golf wordt genoemd, voor meer dan negentig procent uit woestijn.

Het is een eilandengroep dat ingeklemd is tussen Saoedi-Arabië en Qatar. Het is het kleinste land van het Midden-Oosten, maar vervult vanwege de centrale ligging een belangrijke economische en financiële positie binnen de oliewereld. De naam Bahrein betekent ‘twee zeeën’ in het Arabisch. Het werd op 16 december 1971 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en bestaat uit 33 eilanden die onderling verbonden zijn door bruggen. Via de Koning Fahd Causeway brug is er een brugverbinding met Saoedi-Arabië.

Dilmun grafheuvels

Er zijn heel vroege sporen teruggevonden van menselijke beschaving, zoals de stad Dilmun waar vierduizend jaar voor Christus al mensen leefden. In de vijftiende eeuw werd Bahrein bestuurd door de Portugezen. De familie Khalifa greep in 1783 de macht en die regeert tot op de dag van vandaag.

Weliswaar bestuurden ook de Britten het land, maar na terugtrekking van de Britten verklaarde sjeik Isa bin Salman al-Khalifa zich tot emir. In 1975 greep hij de macht. Begin 2001 werd bepaald dat het parlement de macht kreeg en daarmee werd het land een constitutionele monarchie.

Hoofdstad Manama

Bahrein is ook bekend van de Formule-1-races, die sinds 2004 worden gehouden. Manamah is sinds 1932 de hoofdstad het land. In de hoofdstad kun je de Manama Souq bezoeken, een markt vol met zowel traditionele als moderne spulletjes, gelegen in het centrum van de stad. Van geurige kruiden tot exclusieve stoffen; alles is er te koop. Van de bevolking woont driekwart in de steden, vooral op de noordelijke helft van het eiland. Het zuiden is bijna onbewoond.

Bahrein Nationaal Museum

Een van de topattracties is het Bahrein Nationaal Museum, die je terugleidt tot vierduizend jaar oude bezienswaardigheden. Ook het Bahrain Fort is een must voor de bezoeker. Het bestaat uit de archeologische site Qal’at al – Bahrein en het Bahrain Fort Museum dat in 2008 werd geopend. De grootste moskee van Bahrein is de Al-Fatih Moskee. De enorme koepel-gebouw herbergt de Nationale Bibliotheek. Verder is het Riffa fort uit 1812 een belangrijke bezienswaardigheid.