Bangladesh

Dhaka is de hoofdstad van Bangladesh en telt tien miljoen inwoners. Daarmee is het de grootste stad van het land.

Overstromingen, cyclonen, overbevolking en het armste land ter wereld zijn termen die vaak met Bangladesh worden geassocieerd. Achter de problemen ligt echter een prachtig, vaak nog onontdekt land verscholen, met een rijk koloniaal verleden, vele nationale parken, tropische regenwouden en niet te vergeten, kilometers strand aan de Baai van Bengalen.

Bangladesh wordt omgeven door India in het westen en noorden, en Myanmar in het oosten. Het zuiden grenst aan de Baai van Bengalen. Bangladesh is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, vooral in de gebieden rond de Padma en de Heghna-rivier is dat zichtbaar. De gemiddelde dichtheid ligt rond de 1650 inwoners per vierkante kilometer.

Brahmaputra

Het land kan eigenlijk worden beschouwd als één grote delta. Niet vreemd als je weet dat twee machtige rivieren, De Ganges en de Brahmaputra erin samenkomen. Door de aanwezigheid van deze rivieren is de erosie groot en is er een wijdvertakt rivierenstelsel ontstaan. Dat heeft jaarlijks veel overstromingen tot gevolg. Alleen de Brahmaputra, die in Bangladesh Jamura wordt genoemd, neemt elk jaar alleen al 900 miljoen ton slik met zich mee.

Dhaka

De Peoples Republic of Bangladesh is in 1971 ontstaan uit het voormalige Oost-Pakistan. De eerste opstand tegen de Pakistaanse regering vond in 1968 plaats onder leiding van Mujibur Rahman, maar het Pakistaanse leger trad hardhandig op tegen de vrijheidsstrijders. In 1971 begon de Pakistaanse overheid een bloedig tegenoffensief in de hoofdstad Dhaka, waarbij duizenden inwoners zonder proces werden gemarteld en doodgeschoten.

Het leidde tot massale vluchtelingenstromen, meer dan tien miljoen Bengalen vluchtten over de grens naar India. Het was voor India en ook de internationale gemeenschap reden om in te grijpen. Samen met de Bengaalse vrijheidsstrijders, de Moekti Bahini, werd Bangladesh in december 1971 tot een nieuwe staat uitgeroepen.

Sundarbans

De Sundarbans is een prachtige, ongerepte streek, die je per boot kunt bereiken. Het zijn de junglegebieden in de delta van de Ganges en en de Brahmaputra. Vroeger werd hier nog jacht gemaakt op de Bengaalse tijger. Het heuvelgebied rond de stad Chittagong is onherbergzaam maar boeiend, met bossen en meren.

De oorspronkelijke bevolking gaar hier nog op jacht of kedda op olifanten, die later worden afgericht om zwaar werk te verrichten. In het zuiden zijn veel witte stranden, het Cox’s Bãzãr is een van de langste stranden van Azië. De hoofdstad Dhaka dankt zijn naam aan de Dhak, een veelvoorkomende plant, en ook aan Dhakeswari, de verborgen godin.

Het ligt op de linkeroever van een zijrivier van de Dhaleswari. Rond de oude binnenstad heeft zich een nieuwe stad ontwikkeld met veel hoge gebouwen. De grootste bezienswaardigheden van Dhaka zijn het graf van Pari Bibi, de moskeeën Star en Satgumbad, het fort van Lal Bagh en het archeologisch museum. Verder is er nog het Shahid Minãr, een moskee die het teken staat van de Bengaalse onafhankelijkheid.

Reistijd in Bangladesh

De beste reistijd is in de winter, van oktober tot en met februari. Dan zijn de temperaturen het aangenaamst en valt er minder regen. De natte periode is van mei tot oktober, dan vallen de moessonregens en zijn er ook veel overstromingen in Bangladesh. Door de overstromingen wordt het land in het natte seizoen verdeeld in ontelbare ‘eilandjes’, die de verbindingen bemoeilijken. Het is er ook nog eens drukkend warm, met gemiddelde temperaturen boven de 30 graden Celsius.

 

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer