Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Barbados

Barbados strand Het fenomenale strand van Barbados. Photo credit: Ben124. via Foter.com / CC BY

Barbados is het Britse Curacao of Aruba. Zon, zee, strand en wat koloniale historie, en dat alles in een vertrouwde atmosfeer. Toerisme is hier de belangrijkste bron van inkomsten en dat merk je overal. Met name de zuid- en westkust staat vol met hotels, restaurants en souvenirwinkels. Het is hier dan ook het hele jaar aangenaam vertoeven.

Ondanks dat het in 1966 onafhankelijk is geworden, is de sfeer op Barbados nog altijd behoorlijk Engels. Kinderen spelen cricket op straat, de Anglicaanse Kerk is de voornaamste godsdienst. En natuurlijk rijden ze hier ook links.

Bridgetown

Bridgetown is de hoofdstad van Barbados. Het is een beetje een rare stad – zeker op een zondagochtend is het er stil, verlaten en sinister. Op het centrale busstation heb je echt het idee dat je in Afrika bent. Misschien is dit ook een van de weinige plekken waar je als toerist midden in het dagelijkse leven van de Bajans valt. Echt veel bezienswaardigs is er niet, met uitzondering van het kleine maar aardige Nationaal Museum.

Chattelhouses

Wat opvalt is dat er overal huizen langs de weg staan: het eiland is echt dichtbevolkt. Veel van de huizen zijn zgn. chattel-houses, houten huizen ontstaan na de slavernij toen de arbeiders snel hun hele hebben en houden op moesten kunnen pakken om op een andere plantage te gaan werken. Deze huizen zijn meestal erg klein.

De voordeur is in het midden, met aan weerszijden een raam. Vaak zie je echter ook dat er achter verder is uitgebouwd, zodat je een lang en smal huis krijgt.

Sunbury Plantation House

De andere kant van de medaille is te aanschouwen in de huizen van de plantage-eigenaren. Een voorbeeld daarvan is het Sunbury Plantation House, gebouwd in ca. 1660. Het is wel chique om in zo’n huis te wonen, maar van binnen valt het toch tegen. Het is eigenlijk ook niet zo groot. Daarnaast is er Francia Plantation. Dit huis bereik je via een slingerende, met bomen (mahoniehout) omzoomde oprijlaan. Het is een werkelijk elegant huis. Bijvoorbeeld de smalle, met bloemen versierde regenpijpen. Maar ook van binnen is het prachtig: veel glanzend, donker tropisch hout uit Brazilië dat je terugziet op de vloeren en in het meubilair.