Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Belize

Altun Ha Belize

De Altun Ha is vroeger door de Maya’s bewoond. Zij vestigden zich 600 voor Christus en bouwden dit tempelcomplet met twee grote pleinen.

Belize wordt wel de Caribische parel in Midden-Amerika genoemd. Gelegen boven Honduras, naast Guatemala en onder het Mexicaanse schiereiland Yucatán ligt het relatief kleine land Belize. Twee eeuwen geleden gaven de Britten Belize, nadat ze het onder voorwaarden van Guatemala hadden gekregen, de naam Brits Honduras.

De Guatemalteken stelden voor de overhandiging maar twee eisen aan de Britten: ze wilden een bepaalde som aan belastingen ontvangen en de Britten dienden een weg aan te leggen die Belize City met Guatemala-stad zou verbinden. De Britten verzaakten en de Guatemalteken verklaarden het akkoord nietig.

Belizanen

Belize is een pijnlijk hoofdstuk in de geschiedenis van Guatemala, want sinds 1981 is het voormalig Brits Honduras een onafhankelijke staat. Misschien maar beter en duidelijker ook voor de toerist, want de Belizanen zijn nauwelijks te vergelijken met de Guatemalteken. Ze hebben nagenoeg allemaal een donkere huidkleur waar de Guatemalteken een lichtere kleur hebben en de Belizanen spreken voornamelijk een mengeling van Engels, Spaans en Creools, terwijl in Guatemala de hoofdtaal Spaans is.

Snorkelparadijs

Belize is nog een redelijk onbekende bestemming voor heel veel reizigers. Toch is het een land met potentie. Zeker op het gebied van toerisme, want de natuur doet door de vele witte stranden Caribisch aan. De temperatuur is eveneens vergelijkbaar met andere Caribische landen. Ondanks dat het land maar half zoveel vierkante kilometers kent als Nederland (22.000 km2 tegenover 41.000 km2), zijn de riffen net buiten de kust een van de langste van het westelijk halfrond en deze maken van Belize een snorkelparadijs.

Belmopan

Vanuit de hoofdstad Belmopan (in het binnenland) en de grootste stad Belize-City (ligging aan zee) is het Mexicaanse schiereiland Yucátan, ten westen van Belize, per bus goed bereikbaar.

Dit schiereiland is bekend om haar fameuze Maya-tempels in Tulúm en Chichen Itzá. Veel toeristen komen Belize binnen via Guatemala en de enige manier om dat over land te doen is per bus. Deze bussen rijden overigens regelmatig heen en weer tussen de beide hoofdsteden. Ook vanaf Flores, bij Tikal, gaan rechtstreekse bussen naar Belize en zelfs tot de Mexicaanse grensstad Chetumal. Maar reken wel op een reistijd van vele uren, tot soms wel een dag.

Belize City

Het prijspeil van Belize ligt op een Nederlands niveau, hoog dus voor Midden-Amerikaanse begrippen. In de voormalige hoofdstad van het land, Belize-City (ruim 50.000 inwoners), kost een overnachting in een hotel 150 Amerikaanse dollars. Het veel en veel kleinere Belmopan (5.000 inwoners) is daarentegen een stuk voordeliger, wat de Belizanen goed zal uitkomen, want leven in een land waar zo’n hoog prijspeil heerst is, voor een bevolking die ruim vijfduizend euro per jaar te besteden heeft, geen pretje.

Een groot deel van hen probeert dan ook wat extra Belizaanse dollars bij te verdienen met het opzetten van allerlei handeltjes, zoals het verzorgen van boottochtjes in de Golf van Honduras en de nabij gelegen Caribische zee. En geef ze eens ongelijk.

Bevolking Belize

De belangrijkste etnische groepen vormen de creolen (44%), de mestiezen (30%), de indianen (11%, vooral Maya’s) en zwarte Cariben (7%). Aziaten en Europeanen maken maar een klein deel uit van de totale bevolking. De export van tropische houtsoorten zorgde tot het einde van de negentiende eeuw voor de belangrijkste inkomsten van Belize.

Daarna, vanaf ongeveer 1860, kwam in het noorden de commerciële landbouw tot ontwikkeling (vooral suiker). In 1981 was vijftien procent van het totaal aan landbouwgrond in productie gebracht. Toch is al sinds het begin van de twintigste eeuw de landbouw de belangrijkste sector van de economie. Eenderde van de beroepsbevolking is werkzaam in landbouw, bosbouw of visserij.