In Bhutan zijn vele kloosters, ook op onherbergzame plekken. Maar je kunt bijvoorbeeld wel wandelen naar Tigers Nest, op een klif boven de Paro vallei.
Bhutan is misschien wel het best geconserveerde land van Azië. Het land wordt officieel Druk-Yul genoemd, oftewel ‘land van de donderende draak’. Het is een van de minst geciliviseerde en gemoderniseerde landen ter wereld. De bevolking is verplicht de eeuwenoude klederdracht te dragen, en huizen mogen alleen in de traditionele bouwstijl worden gebouwd.
Sinds kort staat de tijd echter ook in het land niet langer stil. Het begon allemaal in 1998 met de opheffing van het verbod op satellietschotels, zodat studenten naar het WK voetbal konden kijken. Een jaar later kwam de echte doorbraak: Het kreeg zijn eerste eigen TV-station en zijn eigen internetprovider. Vanwege het 25-jarig ambtsjubileum van de koning werd in dezelfde periode ook een democratisering van het bestuur doorgevoerd, en werd een aantal staatsbedrijven gedeeltelijk geprivatiseerd. Dit laatste zal ook gevolgen hebben voor het toerisme, dat zich nu verder mag gaan ontwikkelen.
Dzongs
Religie speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. Het Tibetaanse Boeddhisme is de nationale godsdienst. Er zijn rond de 5000 monikken in het land, die in forten of zogenaamde Dzongs wonen. De dzongs vormen de kern van Bhutan’s politieke, economische, religieuze en sociale leven. Punaka Dzong is een mooi voorbeeld van hoe zo’n dzong er uit ziet.
Deze dzong is gebouwd in 1637 en ligt heel strategisch op het kruispunt van twee rivieren. Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw was het de winterhoofdstad van de koning. Binnen de muren zijn 21 tempels en 3 grote binnenplaatsen. Hoewel de dzong meerdere malen door brand en aardbevingen is verwoest, wordt het nog steeds gebruikt als provinciaal regeringscentrum. Sinds 1993 wordt er ook jaarlijks in het bijzijn van de koning een gigantische thongdrel (thangka) uitgerold.
Afzondering
Door de jarenlange afzondering van de buitenwereld heeft het land zijn oude gebruiken beter geconserveerd dan andere landen in de regio (zoals Nepal bijvoorbeeld). De populairste sporten zijn boogschieten en kuru. Kuru is een soort darts in de open lucht, waarbij twee teams over een afstand van 65 meter het pijltje in de roos proberen te gooien. Het handhaven van de traditionele kleding is van bovenaf opgelegd.
De mannen dragen een Go, de vrouwen een Kira. Deze ‘jurken’ voor zowel mannen als vrouwen zijn gemaakt van katoen, wol of zijde. Ook de patronen die in de stoffen geweven zijn, zijn traditioneel bepaald: vrouwen hebben horizontaal gestreepte kleding, mannen verticaal gestreepte.
Feiten en achtergronden over Bhutan: Wikipedia BhutanCouples Only Bhutan – Prachtige en indrukwekkende reis naar het land van de donderende draak. Deze individuele rondreis neemt u mee door de bijzondere Indiase deelstaten Sikkim en Darjeeling, alvorens één van de meest mystieke en gesloten koninkrijken ter wereld te betreden!