Botswana

Uitzicht op de Chobe rivier. Botswana bestaat voor een groot deel uit een dorre vlaktes en de Kalahari woestijn strekt zich uit over het zuiden en het westen.

Republiek Botswana, de diamant van economisch en wellicht ook toeristisch Afrika. Letterlijk dan, want naast buurland Zuid-Afrika heeft ook dit land zijn relatieve rijkdom voornamelijk te danken aan de winning van dit prijzige gesteente. Botswana kent één van de snelst groeiende economieën ter wereld en wordt sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw ingeschaald als (lager) middenklasse economie. Helaas zorgt dit ook voor een grotere scheiding tussen arm en rijk.

De betrekkelijke rijkdom heeft de regering in staat gesteld om vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw te kunnen kiezen voor een zogeheten ‘high cost-low volume’ aanpak van het toerisme in plaats van massatoerisme. Dit houdt zoveel in als hoge kosten voor de toerist/reiziger wat weer zorgt voor een lager bezoekersaantal, goed voor inkomen en ecologie. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Botswana

Kalahari Woestijn

Het land is ingesloten door de buurlanden Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Namibië en heeft dus geen meter kustlijn. Water is er echter in overvloed, althans in het noorden. Daar ligt namelijk de Okavango Delta, een gebied van zo’n vijftienduizend vierkante kilometer aan waterwegen, meren en eilanden. Dat is qua oppervlakte zo groot als één derde van Nederland.

Door deze gigantische delta is dit gebied, tezamen met het wat noordelijker gelegen Chobe National Park voorzien van prachtige en vooral groene vegetatie. De rest van het land daarentegen is minder fortuinlijk wat watervoorziening betreft: maar liefst 84% van het oppervlak van Botswana bestaat uit zand en sub-Savannegebieden, het meeste in de bekende Kalahari Woestijn!

Safari Botswana

Botswana wordt veelal bezocht in combinatie met de één of meerdere buurlanden. Alhoewel het land op zich genoeg mogelijkheden heeft voor meerdere weken safaritochten in de overweldigende natuur, zijn de meeste reizigers op doorreis en bezoeken ze het land maximaal een week. Reizen is betrekkelijk gemakkelijk, als je er geld voor over hebt tenminste.

De weinige budgetreizigers maken vooral gebruik van de speciaal daarvoor gebouwde ‘overlandtrucks’ van avontuurlijke reisorganisatoren, hier en daar kom je een groepje zelfstandige reizigers tegen met eigen terreinwagen, maar het overgrote deel van de bezoekers zal met georganiseerd vervoer gaan, in terreinwagen of per vliegtuigje.

Okavango Delta

De belangrijkste attractie van Botswana is toch wel dit grootste binnenlandse deltagebied ter wereld. De populairste en meest gangbare manier van transport is de mokoro, een uitgeholde boomstam. Deze mokoro gaat zo’n drie jaar mee en is vaak het kostbare eigendom van de bestuurder, een ‘poler’ genoemd naar de pole ofwel stok waarmee het vaartuig bediend wordt.

Overigens is ook hier het eco-toerisme ingetreden, regelmatig worden mokoro’s van kunststof gesignaleerd, om de levensduur van de zeldzame bomen én mokoro te verlengen. Gelukkig zingen de polers niet zoals hun vakbroeders in Venetië, dat zou de serene rust van de delta alleen maar verstoren.

Gaborone

De hoofdstad van Botswana telt een kleine 200.000 inwoners en is tevens regeringsstad. Het is een typische Afrikaanse regeringsstad, wijds opgezet waardoor de afstanden groot zijn, saai vergeleken met het natuurschoon in de binnenlanden en voornamelijk een stad om te gebruiken als noodzakelijk overstap- of beginpunt van de reis. Er zijn verscheidene winkelcentra en het nationale museum & kunst gallerij, echter beide niet een reden op zich om de stad speciaal voor te gaan bezoeken.

Kuddes Olifanten

Krokodillen, nijlpaarden en vele vissen kunnen zomaar langszij komen, met alle gevolgen van dien. In het zuiden van de Okavango Delta ligt de stad Maun, toegangspoort tot het gebied, zeker als je met het vliegtuig komt of het rivierenstelsel van bovenaf wilt bekijken. Pas vanuit een kleine Cessna vliegtuig wordt de omvang van het gebied duidelijk.

Kuddes olifanten lopen in de verte, keurige bomenrijen en wilde bossages wisselen elkaar af en tussen de groene stroken meandert weer een aftakking van de Okavangorivier op weg naar een meer of andere zijrivier. De beste reistijd is juli tot en met september, omdat dan de waterstand hoog is en het meestal niet regent. De regentijd van november tot en met april daarentegen is de beste periode om vogels te zien, maar het reiscomfort is dan ver te zoeken.

Chobe National Park

Dit park ligt in het uiterste noorden van Botswana, tussen het puntje van Namibië en Zimbabwe in en bovendien ook nog vlakbij de beroemde Victoria Falls. Het park is eveneens populair bij natuurliefhebbers. Kasane is de toegangspoort tot het park en tevens aanvlieghaven. De grootste dichtheid olifanten van meer dan zeventigduizend stuks kan in dit park gevonden worden, soms in kuddes van wel vijfhonderd olifanten tegelijk.

Uiteraard zijn ook zebra’s, cheetah’s, hyena’s, leeuwen en giraffen een soms dagelijkse bezienswaardigheid, naast de meer dan 450 soorten vogels die door het park vliegen. Een waar ornithologisch paradijs. De meeste dieren zijn zeer eenvoudig te spotten; vanaf een boot op één van de vele riviercruises of per terreinwagen langs de oevers van de vele rivieren die het park rijk is.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer