Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Brazilië

Brazilië skyline van Sao Paolo De skyline van São Paolo, de grootste stad van Zuid-Amerika met 22 miljoen inwoners. São Paulo heeft 18.000 woontonens met vijftien verdiepingen. Er zijn weinig oude gebouwen.

Een immens land, dat bijna de helft van het Zuid-Amerikaanse continent beslaat en ongeveer de omvang van de Verenigde Staten (zonder Alaska) heeft. Het is na Rusland, Canada, China en de Verenigde Staten het grootste land ter wereld. Het grenst op twee na aan alle landen in Zuid-Amerika!

Bijna alles in Brazilië kan worden beschreven in superlatieven. Anders dan je misschien zou verwachten, woont tweederde van de Brazilianen in steden, waarvan São Paulo de grootste is. Het is de tweede stad ter wereld met rond 17 miljoen inwoners.

In het land vind je verder de gekte van Rio de Janeiro, de meest geïsoleerde miljoenenstad Manaus, verborgen in de Amazone, en kuststeden als Salvador en Recife. Daarbij de watervallen van Iguaçu die het land deelt met Argentinië, het enorme natuurgebied van de Pantanal met vele dieren, en niet te vergeten de beroemde stranden. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Brazilië

São Paulo

De bevolking is bijzonder divers. De meeste Brazilianen zijn een mix van allerlei nationaliteiten. Aan de noordoostkust zie je veel mensen van Afrikaanse origine, die hun culturen en tradities hebben meegenomen, aangepast en in stand gehouden. Er is de capoeira-dans, Afrikaanse muziek en de Candomblé-cult.

Dan zijn er Europeanen uit alle windstreken en een groot aantal Japanners. De stad São Paulo heeft de grootste concentratie Japanners buiten Japan! Als je een metrostation in de Liberdade-wijk uitkomt, waan je je even in Tokyo, voor je je realiseert dat de sfeer compleet anders is, veel ongedwongener.

Pantanal en Amazone

Hoewel het land zoals gezegd een verstedelijkt land is, met vele miljoenensteden, zijn er natuurlijk ook uitgestrekte gebieden puur natuur. Voor de hand liggend is het Amazonegebied, met hele gedeeltes die nauwelijks of niet doordringbaar zijn en waar nog vrijwel compleet geïsoleerde stammen leven.

Braziliaan

Iets wat het land zeer aantrekkelijk maakt is de aanstekelijke vrolijkheid van de Brazilianen. Vrijwel altijd wordt je tegemoet getreden met een eerlijke en open lach, de mensen zijn bijzonder behulpzaam. Binnen de kortste keren doe je vanzelf mee en dat wordt altijd bijzonder op prijs gesteld. Ten teken van goedkeuring steekt de Braziliaan onveranderlijk zijn duim omhoog.

Manaus

Over de rivier varen is een belevenis op zich, vooral na Manaus waar de Amazone zo breed wordt dat je soms nauwelijks beide oevers tegelijk kunt zien. Verder zijn er de beroemde Iguaçu-watervallen (een van de natuurlijke wonderen van de wereld) in het zuiden en het Pantanal-gebied onder de Amazone.