Het grootste klooster van Bulgarije is het Rila klooster, dat jaarlijks door een miljoen toeristen wordt bezocht. Het staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het klooster ligt in het Rila gebergte op een hoogte van 1147 meter en is vanuit de hoofdstad Sofia goed te bereiken.
Bulgarije is het Balkanland onder de Balkanlanden. Het gelijknamige gebergte loopt bijna vanaf de kust tot aan de hoofdstad Sofia en vandaar de Joegoslavische grens over. Met toppen tot een hoogte van bijna 2400 meter mag de Balkan met recht de ruggengraat van Bulgarije worden genoemd. Richting het zuidelijker gelegen Griekenland zijn de bergtoppen nog een stukje hoger, daar reiken ze tot aan de 3000 meter.
Bulgarije is een arm land dat vooral bestaat uit kleine gemeenschappen, kleine dorpen en waar sinds mensenheugenis aan landbouw wordt gedaan. De eerste sporen van de Bulgaren gaan terug tot 500 voor Christus. De eerste stammen leefden al enkele duizenden jaren voor Christus in het gebied waar nu de hoofdstad Sofia is te vinden.
Een onafhankelijk Bulgarije ontstond echter pas in 1878, na 500 jaar Turkse overheersing. Het land was ooit deel van het gigantische Ottomaanse Rijk en tijdens die periode is Bulgarije uitgeperst en vervallen tot bittere armoede. De Donau is de scheiding met het noordelijker gelegen Roemenië. Deze bijna langste rivier van Europa is tevens de belangrijkste rivier voor binnenschepen. Want ondanks dat het land ongeveer 500 rivieren en riviertjes kent, zijn nagenoeg geen van die rivieren geschikt voor de scheepvaart. Vooral het ondiepe water is hiervan de oorzaak.
Zwarte Zee
Bulgarije is voor veel westerlingen een totaal onbekend gebied. Echt vreemd is dat niet, want het land is decennia lang in handen geweest van de communisten die nauwelijks contact zochten met het westen. Zelfs na de val van de Muur heeft Bulgarije zich maar mondjesmaat opengesteld.
Het toerisme is bezig met een sterke opmars en met behulp van Zweedse, Finse en Oostenrijkse ondernemingen zijn vanaf het begin van de jaren negentig grote investeringen gedaan om meer toeristen naar met name de stranden van de Zwarte Zee te lokken. Dat lijkt aardig te lukken want naar het zonnestrand, veertig kilometer ten noorden van de havenstad Burgas, trekken jaarlijks al meer dan een half miljoen mensen.
Sofia
De hoofdstad is verreweg de belangrijkste en grootste stad van de republiek. Met ruim een miljoen inwoners is het het culturele en logistieke centrum van Bulgarije. Sofia is sinds eeuwen het kruispunt van de wegen van Belgrado (Joegoslavië) naar Istanboel (Turkije) en van Boekarest (Roemenië) naar Thessaloniki (Griekenland). In prehistorische tijden woonden er in het gebied van het huidige Sofia al stammen (Thracieërs). De stad is in het verleden meerdere malen verwoest.
Na de bevrijding van de Turkse overheersers aan het eind van de negentiende eeuw zijn vrijwel alle Turkse gebouwen met de grond gelijk gemaakt. Er is een moderne, Europese, stad voor in de plaats gekomen. Bulgarije is geen wereldland, maar het is wel ‘s werelds belangrijkste producent van rozenolie, de olie die wordt gebruikt bij de bereiding van parfum. De productie ervan vindt plaats in de Vallei der Rozen die in het midden van het land ligt.
De Bulgaren houden zich al sinds de achttiende eeuw bezig met de teelt van deze rozenolie nadat de Turkse overheersers hen hiertoe hadden aangezet. De oogst van de rozen vindt in mei plaats en dit gaat gepaard met allerlei folkloristische festiviteiten. In Kazanlak, een stad aan de zuidkant van de Balkan is een museum gevestigd dat helemaal aan de rozencultuur is gewijd.
Pirin- en Rodopi-gebergte
Als sinds de tijd van de Thracieërs is bekend dat veel van de steden en dorpen rond natuurlijke bronnen werden gebouwd. De Romeinen zorgden voor de echte bekendheid van de bronnen tijdens hun overheersing. Bulgarije telt in totaal meer dan 500 bronnen waar ‘genezend’ water diep uit de aarde met een flinke kracht naar het aardoppervlak komt. Rond enkele van de bronnen zijn therapeutische centra ontstaan. De belangrijksten zijn te vinden in het Pirin- en Rodopigebergte.
Het grootste deel van Bulgarije kent een landklimaat. De winters zijn streng en de zomers heet. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de -2 graden Celsius in de winter en 23 graden in de zomer. Toch kunnen de temperaturen zomers en winters veel warmer en kouder zijn dan de gemiddelden aangeven. In de winter is -30 niet eens heel erg ongewoon. Er valt weinig neerslag in Bulgarije, de gemiddelde jaarlijkse aantal millimeters schommelt tussen de 500 en 600. De meeste regen valt in de winter.