Burkina Faso

In de stad Bobo ligt de grootste moskee van Burkina Faso. Deze moskee is in Sudanese stijl gebouwd. Je kunt er een rondleiding krijgen.

Burkina Faso heeft zijn huidige naam pas sinds 1983. Bij velen zal het land nog beter bekend zijn onder de oude naam: Opper Volta. Zijn nieuwe naam kreeg het van Thomas Sankara, een militaire couppleger met anti-imperialistische en maoïstische voorkeuren. Erg veel informatie over Burkina bereikt de westerse wereld sowieso niet; de pagina’s van Nederlandse kranten haalt het land zelden. En hoewel iedereen de hele wereld aan het bereizen schijnt te zijn, tref je maar weinig mensen die Burkina Faso als bestemming gekozen hebben.

Daarom eerst maar een korte introductie: Burkina is een klein land in West-Afrika. Het noorden is woestijnachtig, in het zuiden regent het wel eens en tref je zelfs bossen en suikerrietvelden aan. Het land is volledig ingesloten door zijn buurlanden, waaronder de regionale grootmachten Mali en Ghana. Er is geen toegang tot zee.

De bevolking is arm, het land (te) dichtbevolkt. Veel Burkinezen hebben vanwege deze bevolkingsdruk de afgelopen jaren hun heil gezocht in het meer welvarende buurland Ivoorkust. Deze migratie zorgt daar de laatste tijd voor etnische spanningen.

Ouagadougou

De hoofdstad met de klinkende naam Ouagadougou is een aangename, typisch West-Afrikaanse stad die goed te voet te verkennen is. De drukke centrale markt is een aanrader. Verder valt op dat de straten er vol zijn met brommertjes, de zogenaamde ‘mobylettes’.

Mossi-koninkrijk

Ouagadougou is al van oudsher het machtscentrum van het land. Zo’n 500 jaar geleden begonnen zich in wat nu Burkina heet uit de traditionele dorpsculturen grotere verbanden te ontwikkelen. De koninkrijken van de Mossi (ook wel Môosé) kregen daarbij al snel de overhand, waarbij dat van Ouagadougou uiteindelijk na diverse stammentwisten als sterkste staat naar voren kwam. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Burkina Faso

De Mossi onderdrukten de vele andere etnische groepen in de regio. Ook voerden zij heftige oorlogen tegen de moslims van buurland Mali. Het Mossi-koninkrijk bleef eeuwenlang de baas over Burkina Faso, tot de komst van de Franse kolonisten aan het eind van de negentiende eeuw.

Ook nu nog, na ruim honderd jaar Franse verdeel-en-heerspolitiek en dekolonisatiestrubbelingen, zijn de Mossi de dominante bevolkingsgroep in Burkina. Er is ook nog steeds een traditionele koning, de ‘naba’, die woont in Ouagadougou.

Bobo Dioulasso

Naast de hoofdstad Ouagadougou is Bobo Dioulasso een speciale vermelding waard. ‘Bobo’ is de tweede stad van het land. Het ligt in het zuidwesten van Burkina, aan de spoorlijn tussen Ouagadougou en Abidjan (Ivoorkust), en heeft 200.000 inwoners. De stad heeft een relaxte atmosfeer, wat je kunt aflezen aan het aantal straatcafeetjes en het actieve nachtleven.

Belangrijkste toeristische trekpleisters zijn de Grande Marché de moskee uit 1880 en de oude stadswijken. Maar zoals zo vaak in West-Afrika maken vooral de mensen en het dagelijks leven van een bezoek een bijzondere ervaring.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer