Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Burundi

Burundi Afrikaanse vrouwen onder een boom in Burundi. De levensverwachting is laag; de inwoners worden vaak niet ouder dan vijftig jaar. Ruim een kwart van de inwoners van Burundi is aanhanger van een inheems geloof.

Een land met een triest verleden, zo kun je Burundi wel omschrijven. Iedereen herinnert zich nog de moordpartijen tussen de Hutsi’s en Tutsi’s. En nog steeds is het land politiek niet stabiel, terwijl het toch best wat te bieden heeft. Waaronder drie nationale parken.

Burundi ligt aan het Tanganyikameer tussen Rwanda, Tanzania en de Democratische Republiek Congo. Het is net zo groot als België.

Belgische kolonie

Het land was tot 1962 een kolonie van België. Daarna werd het land onafhankelijk en kende het een éénpartijenstelsel. Vanaf de onafhankelijkheidsdatum gaat het land gebukt onder machtwisselingen en een machtstrijd tussen Hutsi en Tutsi stammen. Dat resulteerde in een geweldexplosie en een burgeroorlog tussen 1993 en 1999, kort na de invoering van een meerpartijenstelsel. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Burundi

Hierbij vielen ruim 250.000 doden. Burundi was wereldnieuws. Eind jaren negentig keerde de rust enigszins terug. De rust is echter relatief. Nog steeds zijn er etnische spanningen en sociale onrust. Vanaf 2005 is Pierre Nkurunziza, (CNDD partij) president. Het land telt bijna negen miljoen inwoners.

Het parlement bestaat uit 140 leden afkomstig uit drie partijen. Het behoort tot de tien armste landen ter wereld. Bijna zeventig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens zoals die door de VN is vastgesteld. De landbouw heeft te lijden gehad aan mislukte oogsten als gevolg van langdurige regenval.

Toerisme Burundi

Mede door de armoede en de etnische spanningen is er veel criminaliteit. Het is er niet veilig, zeker niet voor de “rijke”toerist. In de hoofdstad Bujumbura (235.000 inwoners) is een avondklok ingesteld. Er zijn enkele luxe hotels zoals Botanika, St. Rose en Le Clos des Limbas. Toeristen worden afgeraden alleen en met openbaar vervoer te reizen.

Gewapende, dodelijke overvallen en rebellenaanslagen zijn aan de orde van de dag. Er zijn drie grote Nationale Parken. Rusizi, Kibina en Ruvubu. Met name NP Kibina heeft voorzieningen voor eco-toerisme. Het klimaat is redelijk gunstig. Door haar hoge ligging (1.700 meter) is de gemiddelde temperatuur slechts 20 graden celcius. De droge periode is van juni tot augustus. De voertaal is Kirundi en Frans.