Cambodja, Angkor Wat. Het is een hindoeïstische tempel in de Cambodjaanse provincie Siem Reap, en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Het bouwwerk werd tussen 1113 en 1145 gebouwd.
Het toerisme naar Cambodja kwam op gang na de oorlog tussen Vietnam en de Verenigde Staten in de jaren zestig. Vooral Amerikanen en Fransen waren nieuwsgierig naar de landen in Zuid-Oost Azië. Er waren redelijke voorzieningen voor toeristen, met hotels, goed berijdbare wegen en vliegverbindingen.
In 1970 kwam daar een eind aan met het begin van de Indochinese oorlog, waarin de Rode Khmer een waar schrikbewind voerde. Door deze burgeroorlog daalde het toerisme tot het nulpunt. Cambodja, dat in die tijd door de machthebbers Kumpuchea werd genoemd, isoleerde zich van de rest van de wereld.
Pas in 1983 kwam daar enige verandering in en kwamen er weer mondjesmaat toeristen naar toeristische trekpleisters als de Angkor Wat en de Bayon, maar daar moest dan wel veel geld voor worden betaald en de excursies duurden vaak niet langer dan een dag.
Rode Khmer
Na de terugkeer van de in ballingschap gezeten prins Sihanouk in 1991, die voor het bewind van de Rode Khmer aan de macht was, kwam er meer openheid en groeide ook het toerisme gestaag. Ook door de aanwezigheid van de meer dan 20.000 VN-soldaten, die moesten toezien op de vrede, werd de infrastructuur voor het toerisme verbeterd, met de aanleg van wegen, hotels, restaurants en winkels.
Toch blijft het toerisme ver achter bij omliggende landen zoals bijvoorbeeld Thailand, mede door de onzekere politieke situatie. De beste tijd om Cambodja te bezoeken is van november tot en met februari. Het land heeft een tropisch moessonklimaat, met twee regentijden.
Van juli tot oktober vallen er vooral ‘s middags zware buien, augustus en september zijn de natste maanden. De temperaturen zijn hoog. In steden als Angkor en Phnom Penh is het bijna altijd warmer dan 25 graden Celsius. In maart liggen de temperaturen ver boven de dertig graden Celsius. April is de warmste maand. Meer feiten en achtergronden over Cambodja: Wikipedia Cambodja
Mekong
Cambodja is een waterrijk gebied, vijf procent van het land bestaat uit riveren en meren. De Mekong is de op twee na grootste rivier van Azië en loopt door het Oosten van het land. De Tonle Sap of het Grote Meer is een watervlakte dat zesmaal zo groot is als het IJsselmeer, in droge tijden kan deze omvang flink afnemen tot meer dan de helft.
Het Grote Meer is van levensbelang voor de Cambodjaanse bevolking voor de visvangst en de watervoorziening. Meer dan 75 procent van de bevolking leeft rondom de vruchtbare oevers van het meer. Zeventig procent van het land bestaat uit bossen en tropisch regenwoud, tien procent van de bevolking leeft in de steden.
Pol Pot
De terreurdaden van Pol Pot zijn nog altijd zichtbaar in het land. Van de 343 bestaande Killing Fields – de plekken waar mensen letterlijk werden afgeslacht – zijn er enkelen voor toeristen te zien. Zo weet elke taxichauffeur in Phnom Penh hoe hij bij Choeng Ek moet komen. Deze macabere plek ligt circa vijftien kilometer buiten de stad in een prachtige omgeving.
Angkor Wat bij Siem Reap
Het stadje Siem Reap is tegenwoordig heel goed te bereiken per vliegtuig. Je kan een ticket kopen vanuit Phnom Penh (rond 55 dollar), maar er gaan ook vluchten uit Saigon en Bangkok direct naar Siem Reap. Het enorme tempelcomplex van Angkor ligt zes kilometer van het stadje Siem Reap. Dit wereldwonder bestaat uit een groot aantal hindoeïstische tempels, waarvan de bekendste wellicht Angkor Wat is.
Het werd gebouwd van 1110 tot 1150 in opdracht van Suriyavarman II, een vooraanstaande koning van de Khmer. De tempel van Angkor Wat heeft een lengte van anderhalve kilometer en een breedte van 1,3 kilometer. Er zijn echter nog een aantal zeer bijzondere tempels te vinden, waaronder de Bayon.
Op dit enorme bouwwerk zijn meer dan vijftig dezelfde ijzig glimlachende gezichten afgebeeld. Net als op Angkor Wat zijn aan de buitenkant van de muur scenes uit hindoeïstische geschriften uitgehakt. Men kan makkelijk drie dagen op dit complex rondkijken. Een toegangspas voor drie dagen kost veertig dollar. Het is ook zeker raadzaam om met een taxichauffeur een prijs af te spreken voor die drie dagen en je rond te laten rijden. De afstanden zijn namelijk te groot om dit op een andere manier te doen. Een taxi voor een dag zal rond de twintig dollar kosten, uiteraard met enig afdingen.
In Choeng Ek is een monument opgericht ter nagedachtenis aan het zinloze bloedvergieten en je kunt er rondwandelen. Een ander indrukwekkend monument dat aan de terreur van Pol Pot herinnert, is S-21. Deze Security Prison ligt in het hart van Phnom Penh. Het is een martel- en verhoorgebouw in een voormalige school. Er zijn foto’s te zien, schilderijen en diverse andere vormen van documentatie over het schrikbewind uit de jaren ’70. S-21 maakt indruk. Het geleden leed is er voelbaar. Misschien sla je lugubere plekken als deze liever over, maar het is eigenlijk een must wil je het land een beetje begrijpen.
Visum Cambodja
Als je naar Cambodja reist, is dit alleen mogelijk als u over het vereiste visum Cambodja beschikt. Speciaal voor toeristen en zakenreizigers die minder dan 30 dagen in het land willen verblijven is er de mogelijkheid het visum volledig online aan te vragen. De totale kosten bedragen kunt u ook online afrekenen. Vraag hier het visum voor Cambodja aan.
Cambodja visum
Voor Cambodja heeft u een visum nodig. E-visums.nl kunt u daarbij helpen. U kunt op de website een visumaanvraag voor Cambodja online invullen, zonder dat u formulieren hoeft te ondertekenen. De visumaanvraag kost je slechts vijf minuten tijd.