Canada

De Canadese Rocky mountains. Een mooi en veelbezocht gebied, want hier bevinden zich vier nationale parken: Banff, Jasper, Kootenay en Yoho.

Canada is veelzijdig. Watervallen die tweemaal zo hoog zijn als de Niagara Falls, eindeloze prairies, uitgestrekte naaldbossen, zwarte en bruine beren, wilde rivieren en kilometers lange korenvelden. Canada is, nu de grenzen van Rusland zijn herverdeeld, het grootste land ter wereld, woest en ledig, grillig in haar natuur.

Families zijn dagen onderweg om elkaar te bezoeken, in één provincie past Duitsland tienmaal. Het land is in zes tijdzones verdeeld, heeft een breedte van 5000 kilometer en een lengte van 7800 kilometer. En dat terwijl er maar 26 miljoen mensen wonen. In de meest noordelijk staat North West Territories kan het extreem koud zijn, de barometer kan dalen tot -56 graden Celsius.

Maar in dezelfde provincie kan het ook warm worden, want in de zomer zijn er ook temperaturen van 35 graden Celsius gemeten. Vissers wanen zich op de Canadeze wateren in de hemel op aarde. Wel eerst even een visvergunning aanvragen bij de autoriteiten.

Canada emigreren

Het land heeft iets speciaals met Nederland. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden Nederlanders naar het land geëmigreerd om een nieuw bestaan op te bouwen. Inmiddels is de emigratiegolf wel iets getemperd. In de jaren negentig is het aantal emigranten fors teruggelopen tot enkele honderden.

Het heeft ertoe geleid dat de immigratiedienst van de Canadese ambassade in Den Haag naar Londen is verhuisd. Het heeft een multiraciale samenleving, met Grieken, Italianen, Polen, Japanners, Cambodjanen, Vietnamezen, IJslanders, Ieren, Belgen, Nederlanders, Chinezen en nog veel meer bloedgroepen.

Eskimo’s of Inuit

Canada is al vierhonderd jaar tweetalig. In de zeventiende eeuw bezetten zowel de Fransen als de Engelsen het oosten van het land. Vooral in de provincies Québec en het aangrenzende New Brunswick wordt er veel Frans gesproken, in de rest van het land is Engels de voertaal. Naar schatting 17.000 Eskimo’s of Inuit, zoals ze zichzelf liever noemen, leven in de North West Territories en Yukon. Meer info op de officiële website van het bureau voor toerisme: Canada Tourism

In 1993 heeft de Canadeze overheid besloten om de Inuit hun eigen provincie toe te wijzen. Vanaf 1999 heeft het land een nieuwe provincie erbij, genaamd Nunavut, vrij vertaald ‘Ons land’. Nunavut krijgt een zetel in het House of Commons.

Canadese houthakkers

Jaarlijks worden voor een krant als de New York Times drie miljoen bomen gekapt. Hout is een van de belangrijkste exportproducten van het land. De kettingzaag en het geblokte overhemd zijn symbolen voor de Canadese houthakkers geworden. Jaarlijks wordt meer dan 80 miljoen kubieke meter hout gekapt, waarbij Canada veertien procent van alle houtproducten in de wereld voor zijn rekening neemt. Sinds de jaren dertig is het een belangrijke bedrijftak: in Britisch Colombia is een op de vier inwoners afhankelijk van deze industrie.

British Colombia

Maar het ongebreidelde kappen heeft ook zijn schaduwzijden. Als er in dit tempo wordt doorgegaan, dan zijn er over 15 tot 20 jaar geen oorspronkelijke bossen meer over in het westen van Canada. Begin jaren zestig is men begonnen met herbebossing; in British Colombia worden er jaarlijks 300 miljoen stekjes gepland.

Dat lijkt heel wat, maar de achterstand die de overheid heeft opgelopen is bijna niet meer in te halen. Het kost een bos zeker veertig tot vijftig jaar om volwassen te worden.

Visum Canada

Voor Canada heb je een visum nodig. Een van de bedrijven die daarbij kan helpen is E-visums.nl. Bij dit bedrijf kun je een Visum voor Canada aanvragen online invullen, zonder dat je hiervoor formulieren hoeft te ondertekenen.

Canada visum

Een eTA Canada is een verplichte reistoestemming om zonder visum naar Canada te kunnen vliegen. U kunt er ook mee doorreizen. Hier kunt u eTA Canada aanvragen.

CanadaPLUS is al meer dan 15 jaar een toonaangevende specialist op het gebied van Canada rondreizen.
Naar het aanbod

ETA Canada bemiddelt bij het aanvragen van een ETA reistoestemming voor Canada. Dit wordt gedaan in de vorm van een online aanvraagservice. Meer informatie vind je in het artikel over De ins en outs van het eTA Canada.

Evisumservices Evisum Service helpt u met een visum Canada. U hebt slechts een paar minuten nodig om het online formulier in te vullen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer