Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Canarische eilanden

Las Palmas, Canarische eilanden In het centrum van Las Palmas op Gran Canaria staat de oudste kerk van de Canarische eilanden, de met twee torens uitgeruste Santa Anakathedraal. De bouw begon rond 1500 en pas vier eeuwen later werd de kathedraal afgerond.

Wie zon zoekt, is op de Canarische eilanden op de goede plek. Deze eilandengroep wordt gedurende het hele jaar overstroomd door miljoenen toeristen. Op de zeven grote eilanden tref je overigens hele verschillende werelden. Gran Canaria is druk en levendig en toeristisch, La Gomera veel rustiger en een echt wandeleiland.

De Islas Canarias oftewel de Canarische Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko. De eilandengroep is één van de 17 autonome regio’s van Spanje. De Canarische Eilanden bestaan uit zeven grote eilanden, te weten Gran Canaria, La Palma, El Hierro of Ferro, Fuerteventura, La Gomera, Lanzarote en Tenerife.

Gran Canaria

Gran Canaria ligt ruim tweehonderd kilometer verwijderd van de noordwestkust van Afrika en hoort bij Spanje. Het eiland heeft een plezierig klimaat en wordt vooral door liefhebbers van strand, zon en zee bezocht. De gemiddelde temperatuur is 22 graden Celsius. Drie kwart van de inkomsten op Gran Canaria komt uit het toerisme, dat zich vooral in het zuiden afspeelt.

Jaarlijks koen er meer dan twee miljoen toeristen. Playa del Ingles, Maspalomas, Caleta en San Agustin zijn populaire plaatsen. Las Palmas is de hoofdstad. Maspalomas is een van de bekendste zandstranden.

Tenerife

Niet voor niets is Tenerife een van de populairste eilanden van de Canarische eilanden. Een roemruchte geschiedenis, prachtige lavastranden, veel accommodaties en ook mooie plekjes. Natuurlijk moet je oog in oog hebben gestaan met de grootste vulkaan van het eiland, El Teide, die ook meteen de hoogste berg van Spanje is. Meer info op de officiële website van het bureau voor toerisme: Canarische eilanden

Cultuur Canarische eilanden

De bevolking van de Canarische eilanden is gehecht aan culturele gewoontes, zoals keramiek, kantklossen, borduurwerk en houtsnijwerk. Elk eiland heeft zijn eigen specialiteit. Tenerife maakt vooral traditionele potten in Guanche stijl en La Gomera is beroemd om zijn gevlochten manden en op Gran Canaria is borduurwerk heel bekend. Ook het carnaval speelt een grote rol, vooral die van Santa Cruz die in de voetsporen treedt met de spektakels van Rio de Janeiro.

Guanches

De Canarische eilanden werd vroeger bewoond door de Guanches, de grotbewoners die oorspronkelijk uit Noord-West-Afrika kwamen. Vijfhonderd jaar geleden, in 1494, arriveerden de Spanjaarden, maar de Guanches gaven zich niet zomaar gewonnen. Ruim tweeduizend Spaanse soldaten kwamen om het leven bij deze confrontatie.

Deze plek waar de strijd plaatsvond, heet La Matanza oftewel de slachting. Je kunt er een monument bezoeken, een muurschildering met een afbeelding van een Guanche die een overwinningssignaal blaast op een hoorn. Maar twee jaar later worden de Guanches en het eiland toch veroverd. Lange tijd werd deze oorspronkelijke cultuur geheim gehouden en onder de dictatuur van Franco was het zelfs verboden om erover te praten.

Dat is inmiddels wel veranderd en tegenwoordig worden er ook straatnamen vernoemd naar de Guanches. In het museum van Tenerife kun je de geschiedenis van het eiland zien.