China

The Bund in Shanghai. Het is de populairste trekpleister van de stad. Langs De Bund huizen 52 gebouwen van verschillende architecturale stijlen, zoals Romaanse, Gotische, Barok en Renaissance.

De oudste doorlopende beschaving, welke een periode van meer dan 4000 jaar beslaat, is die van China. Het land met meer dan een miljard inwoners heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, die 2000 jaar geleden begon met de Xia dynastie.

Daarna zette zich het voort met meedogenloze keizers, oorlogen met de barbaren in het noorden, de bouw van de Chinese Muur en de opkomst en verval van de dynastieën. Het land is 300 keer zo groot als Nederland. Een treinreis van Kunming naar Guilin duurt soms anderhalve dag, en dan heb je alleen nog maar een stukje van Zuid-China bereisd. Je begrijpt het al: het is een onmetelijk groot land, met een opervlakte van 9.561.000 vierkante kilometer, het op twee na grootste land, waar West-Europa met gemak in past. Op Rondreis.nl vind je een overzicht met de mooiste bezienswaardigheden in China. Meer feiten en achtergronden over het land in Wikipedia China

Transsiberische express

Met het vliegtuig doe je er pakweg negen uur over om van Schiphol naar Peking te reizen, met de trein 7 dagen. Desondanks kiezen veel avontuurlijke reizigers voor dat laatste alternatief: reizen met de Transsiberische express. Van Amsterdam naar Moskou duurt het twee dagen. Daarna zijn er twee alternatieven. Via Mongolië, Ulan Bator, Erenhut naar Peking.

Deze reis duurt zes dagen en gaat over een afstand van 7685 kilometer. De andere route is om Mongolië heen geleid en voert via het Russische Zabaihalsk, het Chinese Manzhouli naar Peking. Deze treinreis duurt een dag langer omdat er bijna 2000 kilometer meer wordt gereden. Het aanvragen en boeken van een reis met de Transsiberische express is een tijdrovende zaak en moet lange tijd van te voren worden gedaan.

Sinds kort is er overigens een nieuwe route per trein van Europa naar China. In mei 1996 heeft Iran een nieuw stuk spoorlijn aangelegd, waardoor het mogelijk is via Turkije, Iran, Rusland uiteindelijk het land te bereiken.

Chinese Muur

De Chinese Muur is het enige door mensenhanden gemaakte bouwwerk dat vanaf de maan met het blote oog is te zien. Vanwege de dreigende invallen van de nomadenvolkeren uit het noorden werd tweeduizend jaar geleden al een begin gemaakt met de bouw van de Chinese Muur. Onder leiding van keizer Qin Shihuang Di bouwden de Chinezen de muur met een lengte van duizenden kilometers.

Het leger kon zich bovendien gemakkelijker over de muren verplaatsen om zich te beschermen van invloeden van buitenaf. De muur werd uitgerust met uitkijktorens, om het behulp van rooksignalen boodschappen over grote afstanden door te kunnen geven. De Muur ligt op 75 kilometer ten Noord-Westen van Peking. Daar ligt een deel van vijf kilometer dat geheel is gerestaureerd, grote stukken van de muur zijn echter vervallen of helemaal weggeslagen.

De muur strekt zich uit van de Bohai-baai tot in de provincie Gansu. Tijdens de Ming-dynastie (rond 1350) werden grote delen gerestaureerd. Rond 1500 was de muur het langst en had een lengte van bijna 13.000 kilometer. Tegenwoordig staat er nog 5600 kilometer overeind, 2800 kilometer bestaat uit brokstukken en restanten.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer