Colombia

Colombia, de straten van Cartagena. De binnenstad staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst. Je treft er veel koloniale gebouwen aan, waaronder het Paleis van de Inquisitie, een kathedraal en de Conventie van Santa Clara.

Colombia blijft gevaarlijker om te bezoeken dan de omringende landen, maar overdrijven is ook een vak. Voor de avontuurlijk ingestelde reiziger is het een fascinerend land, met een overweldigende natuur en een nog niet door het toerisme verpest land.

Maar het blijft oppassen en de meeste reizigers worden dan ook afgeschrikt een bezoek aan Colombia te brengen. Het is het land van cocaïne, drugskartels en duizenden geweldsmisdaden per jaar.

Medellin

Medellín, de op één na grootste stad van Colombia, wordt nog steeds gezien als de gevaarlijkste stad van de wereld, waar het cocaïnecentrum van de wereld is gevestigd en waar de meest gezochte terrorist en cocaïnebaron Pablo Escobar zijn domicilie had. Escobar is inmiddels vermoord en de cocaïnehandel heeft zich voor een deel verplaatst naar Cali. Medellín is weliswaar nog steeds geen veilige stad, maar het is niet meer zo gevaarlijk als de media in de laatste decennia willen doen geloven.

Bogotá

De hoofdstad van Colombia is Bogotá, die net als Cali en Medellín een gevaarlijke reputatie heeft. Dat geldt in het bijzonder voor bepaalde wijken. Het is goed om eerst bij de ambassade te informeren over welke plaatsen je beter niet kunt bezoeken. Bogotá is een stad met veel gezichten, van moderne, futuristische gebouwen tot koloniale kerken en huizen. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Colombia<

De stad ligt op 2600 meter hoogte en is daarmee, na La Paz (Bolivia) en Quito (Ecuador), de op drie na hoogst gelegen hoofdstad van Zuid-Amerika. Er wonen 36 miljoen mensen in Colombia en daarmee heeft het land de op één na grootste inwonertal van Zuid-Amerika, na Brazilië. Bijna negentig procent van de bevolking woont in het westelijk deel van het land, het oosten bestaat voornamelijk uit het onherbergzame Amazonegebied.

Drugsproducent

Colombia heeft een redelijk stabiele economie, zonder dat de bevolking in grote armoede leeft. Het is de grootste producent van cocaïne ter wereld en daar draait de economie voor een belangrijk deel op. Jaarlijks wordt er rond de acht miljard euro aan cocaïne geproduceerd, waarvan de helft weer in de binnenlandse economie wordt geïnvesteerd.

Naast cocaïne wordt er veel marihuana verbouwd; het land is de op twee na grootste leverancier ter wereld van deze softdrug. In het begin van de jaren tachtig lukte het de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst (Drug Enforcement Agency) bijna de gehele marihuana-oogst te vernietigen. Dit deden ze door kleine vliegtuigjes met verdelgingsmiddelen in te zetten.

De laatste jaren worden er echter weer op grote schaal softdrugs verbouwd. Tegelijkertijd wordt er ook meer heroïne geproduceerd. Colombia kan op dit gebied de concurrentie aan met de Aziatische landen uit de gouden driehoek en Afghanistan. Naast de drugshandel worden er ook veel exotische dieren en vogels het land uit gesmokkeld, die op Amerikaanse en West-Europese markten voor veel geld worden verhandeld.

Een andere lucratieve, illegale bezigheid is het drukken van valse bankbiljetten. Schattingen maken duidelijk dat een kwart van alle valse dollarbiljetten uit Colombia afkomstig is, of liever gezegd uit Cali, waar een aantal drugskartels huizen.

Gabriel García Márquez

Eén van de bekendste Colombianen is Gabriel García Márquez, de beroemde schrijver die in 1982 de Nobelprijs voor Literatuur in Oslo kreeg uitgereikt voor zijn gehele oeuvre. Eén van zijn bekendste boeken is Honderd jaar eenzaamheid, dat in 1967 verscheen. Het boek werd een internationale bestseller en gaat over het magisch-realisme, een vermenging van dromen, mythen en realiteit.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer