Een eenzame peddelaar op een van de rivieren bij de Comoren.
Het verborgen paradijs, zo kan de eilandengroep Comoren ook wel worden gekenschetst. Bijna verstopt langs het Afrikaanse continent, bevat het palmen, prachtige stranden, turquoise zeeën. Een cliché, maar wel waar. Maar ook het land met de twijfelachtige reputatie dat er meer dan twintig staatsgrepen waren sinds het behalen van de onafhankelijkheid in 1975.
De naam Comoren komt van het Arabische ‘Djazair al Kamar’ wat Maan-eiland betekent. De Comoren bestaan uit de eilanden Grande Comore (Njazidja), Mohéli (Mevali) en Anjouan (Narvani) en daarnaast nog een aantal kleine eilandjes. Ook Mayotte hoort erbij, het enige van de vier eilanden dat nog steeds onderdeel van Frankrijk is. Grande Comore, de grootste van de eilanden, heeft de grootste actieve vulkaan ter wereld , Mount Karthala.
Afrikaanse slaven
De Comoren zijn van oorsprong vulkanisch en bevinden zich in de Indische Oceaan, ingeklemd tussen het Afrikaanse continent en Madagaskar. De bevolking is van origine een bijzondere mengeling van Arabische handelaren, Afrikaanse slaven, Perzische sultans en Portugese lieden. De vier eilanden bieden wat de reiziger zoekt.
Zoals relaxen op witte stranden met prachtig zand en een turquoise zee. Het land heeft een spectaculair woestijnlandschap,waar prachtige wandeltochten en trekkings worden gehouden door het regenwoud op zoek naar reuze vleermuizen die daar leven. Maar het tempo is laag op de eilanden. ‘slow, slow’ is het motto en daar moet je dan ook rekening mee houden.
Comoren een Franse kolonie
Al vanaf ongeveer 800 na Christus stond de Comoren onder invloed van de Arabieren. In 1570 werd het land bestuurd door twaalf sultans. Frankrijk veroverde in 1843 Mayotte en in 1886 werden ook de andere eilanden Frans protectoraat. In 1912 werd de Comoren een Franse kolonie. Het duurde tot 1975 dat de onafhankelijkheid van de Comoren werd uitgeroepen.
Met uitzondering van Mayotte, want de bevolking van dat eiland wilde zich in grote meerderheid weer aansluiten bij Frankrijk. De onafhankelijkheid heeft heel wat voeten in aarde gehad. Er vonden meer dan twintig staatsgrepen plaats, waarbij ook Frankrijk een paar keer met militaire inzet moest ingrijpen.
De nieuwe grondwet trad in 2001 in werking en vijf jaar later, mei 2006, kreeg het land Ahmed Abdallah Sambi als eerste president. Ook in 2008 was er opnieuw een coupe, maar door een militaire invasie werden de opstandelingen van Mohamed Bacar op het Comorese eiland Anjouan verdreven.
Armoede
De inwoners van de Comoren behoren tot de armsten in Afrika en zijn afhankelijk van buitenlandse hulp. Natuurlijke hulpbronnen zijn schaars en deels leeft het land van de export van vanille en kruidnagel. Daarnaast is het land afhankelijk van inwoners die in het buitenland wonen en werken, die geld naar huis sturen. Alles over Comoren in Wikipedia: Angola Comoren
Moroni
Het eiland Grande Comore of ook wel Ngazidja genoemd, is de grootste van de Comoren Archipel , ongeveer even groot als alle andere eilanden. Hier ligt ook de hoofdstad van het land, Moroni. Het noordelijk deel van het eiland wordt gedomineerd door een rotsachtige vlakte, bekend als La Grille. Op het zuidelijke deel ligt een actieve vulkaan, Karthala, die 2361 meter hoog is.
De Karthala krater heeft een diameter van drie bij vier kilometer, de grootste actieve krater in de wereld. Sinds 1857 waren er meer dan een dozijn uitbarstingen met lavastromen, de meest uitgebreide was in 1918. De meest recente uitbarsting was in 2005. Mwali, met als hoofdstad Fomboni, is de kleinste van de vier grote eilanden. Nzwani heeft een kenmerkende driehoekige vorm , veroorzaakt door drie bergketens, Sima, Nioumakele en Jimiline.
De Comoren hebben een tropisch klimaat, waarbij de regentijd zich afspeelt in de maanden oktober tot april. De zwaarste regenval valt echter tussen december en april. De temperaturen zijn extreem heet, zelfs in het natte seizoen. Zelden komt het kwik beneden de negentien graden Celsius. De hoger gelegen delen van de eilanden blijven aanzienlijk koeler dan de kust.