Cyprus

Een dorp in het Troodos gebergte. Het beslaat ruim de helft van het westelijk deel van Cyprus en de hoogste bergtop (1951 meter) is de Olympos. In de winter kan er geskied worden en in de zomer is het gebergte vanwege de koelte prima om te wandelen langs authentieke dorpjes en prachtige Byzantijnse kloosters en kerken.

Cyprus is bekend van zon en zee. Jaarlijks komen anderhalf miljoen toeristen naar het eiland. De meeste bezoekers komen voor een strandvakantie en het uitgaansleven. Maar het eiland van Aphrodite, de liefdesgodin, heeft meer te bieden. Vergeten bergdorpjes, afgelegen kloosters, Byzantijnse kerkjes en een verrassend mooie natuur.

Behalve al dit moois is het eiland ook bekend om het zogenaamde “Cyprus-probleem”, de tweedeling van het eiland in een Grieks-Cypriotisch en een Turks-Cypriotisch deel. Hoewel beide partijen nog steeds lijnrecht tegenover elkaar staan, heeft een buitenlandse bezoeker van dit conflict niet veel te vrezen. Meer op de officiële site van het verkeersbureau: Visit Cyprus

Byzantijnse fresco’s

Het merendeel van de Cyprioten is Grieks-Orthodox, een godsdienst die altijd goed is voor rijkgedecoreerde kerken en kloosters. Zo ook hier. Het beste voorbeeld is wel het Kykkos-klooster, dat hoog in de bergen van de Troödos ligt.

De metershoge bonte muurschilderingen zijn van recente datum, maar daarom niet minder adembenemend. Zeer karakteristiek zijn ook de vele bergkerkjes. Van de buitenkant lijken ze vaak op een oude boerenschuur, van binnen zijn ze van top tot teen bedekt met fresco’s uit de Byzantijnse periode.

Schildpadden Lara Bay

Het eiland heeft een paar interessante natuurgebieden. Op de stranden van Lara Bay leggen de groene schildpadden hun eieren. De EU heeft speciaal voor deze bedreigde diersoort geld beschikbaar gesteld. Natuurbeschermers waken ervoor dat de toeristen te dicht bij de broedplaatsen van de schildpadden komen, want als bijvoorbeeld een van de in het zand gelegde eieren kapot gaat, komen ook de overige eieren niet meer uit.

Zeventig procent van het eiland is met bos bedekt. Langs de kust liggen veel moerassen, zoals het Akroti-meer en de zoutmeren van Larnaca. Daar overnachten ook de tienduizend flamingo’s die op hun tocht naar het zuiden even uitrusten.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer