Denemarken

De knusse haven van Kopenhagen heeft huizen die soms meer dan driehonderd jaar oud zijn en opvallen door hun karakteristiek gekleurde voorgevels van oude panden aan de kade. Op warme dagen zijn de terrassen vol met de inwoners en toeristen.

Denemarken is het kleinste land van Scandinavië, maar niet minder bijzonder. Het is het land van de sprookjes van Hans Christian Andersen, van de maagdelijke stranden van Jutland, van de miljoenenstad Kopenhagen, Smørrebrød (roggebrood met haring) en de vele verrassende eilandjes, zoals Lolland, Møn en natuurlijk Seeland.

Denemarken heeft wel iets van Nederland: boerderijen, kleine dorpjes, akkers en weilanden, steden en karakteristieke kerkjes. Denemarken heeft ook een lange kuststrook (7500 kilometer lang) met vele stranden, de Deense Rivièra. Vooral bij Jutland liggen prachtige stranden om te zonnen of om een wandeling te maken. In de musea in Aalborg en Roskilde herleven de Vikingtijden.

In Roskilde zijn meerdere Vikingschepen te bewonderen en worden ook Vikingschepen nagebouwd. Bovendien worden er speciale vikingmarkten en -festiviteiten georganiseerd, vooral op Jutland en Seeland. Linholm Høje, vlakbij Aalborg, kent het grootste aantal ijzeren graven van heel Scandinavië.

Vierhonderd eilanden

In de Oertijd woonden er al mensen in het gebied dat nu Denemarken heet. Tegenwoordig wonen er ongeveer 5,2 miljoen Denen in het land, waarvan viervijfde in de steden. Alleen al Kopenhagen heeft een inwonertal van 1,4 miljoen. Het land heeft een oppervlakte van 42.930 vierkante kilometer en bestaat uit ruim vierhonderd eilanden, waarvan er ongeveer negentig zijn bewoond. Hoewel, Denemarken is groter dan je denkt, want ook Groenland is eigendom van de Denen. Het bureau voor toerisme van Denemarken geeft meer achtergronden: Visit Denmark

Kopenhagen

Kopenhagen is de hoofdstad van het land en het is een van de gezelligste hoofdsteden van Noord-Europa. Maar ook een van de hipste plekken van Scandinavië. De stad biedt voor ieder wat wils: ga naar een gezellige kroeg in Nyhavn, maar je kunt ook winkelen in Strøget. In de oude binnenstad kun je prachtige koninklijke paleizen bekijken, maar ook leuke familie-attracties. De beste manier om de stad te ontdekken is per fiets!

Daarnaast zijn Århus, Odense en Aalborg de grootste steden, maar met veel minder inwoners dan Kopenhagen (niet meer dan een paar honderdduizend inwoners). Een van de grote toeristische attracties is Legoland, in het plaatsje Billund. Het is een wereld gebouwd van legosteentjes. Met bekende plekjes uit Europa, zoals de Amsterdamse grachten.

Een van de grootste bouwwerken is de bekende rots in Noord-Dakota van de vier Amerikaanse presidenten, gemaakt van 2,5 miljoen stukjes lego. Je kunt zelf ook wat bouwen met de steentjes die je ter beschikking krijgt. Overnachten bij Legoland doe je het beste bij vakantiepark Lalandia Billund.

Aalborg en Roskilde

Denemarken heeft wel iets van Nederland: boerderijen, kleine dorpjes, akkers en weilanden, steden en karakteristieke kerkjes. Denemarken heeft ook een lange kuststrook (7500 kilometer lang) met vele stranden, de Deense Rivièra. Vooral bij Jutland liggen prachtige stranden om te zonnen of om een wandeling te maken.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer