Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Djibouti

straatbeeld djibouti Het straatbeeld in de hoofdstad van Djibouti, Photo credit: CharlesFred via Foter.com / CC BY-NC-SA

Djibouti: is dat een land? Een vraag die menigeen stelt bij het horen van de naam van deze kleine staat, die aan de zuidkant van de Rode Zee op het Afrikaanse continent ligt. Jazeker is Djibouti een land, zij het klein.

Sinds 1977 is het land een eigen staat, een staat van de Afars en Issas – de twee voornaamste bevolkingsgroepen. Ingeklemd tussen Ethiopie, Somalie en Eritrea ligt Djibouti vredig aan de Bab el mandeb (poort der Tranen).

Haven en leger Djibouti

Ooit gebouwd met als doel tegenwicht te geven aan de Engelsen in Aden is de door de Fransen aangelegde haven van het land na een kwakkelende eerste eeuw inmiddels een regionaal relatief belangrijke haven geworden. Doordat Ethiopie tegenwoordig geen kustlijn meer heeft, en r uzie heeft met zowel Somalie als Eritrea is het als vanzelf erg belangrijk geworden.Feiten en achtergronden in: Wikipedia Djibouti

Vreemdelingenlegioen

Daarnaast is Djibouti een van de weinige min of meer pro-westerse landen in de buurt van het Arabisch schiereiland. Daarom wemelt het er van de legerbases (Amerikanen, Duitsers en Fransen, waarvan de laatsten onder andere een vestiging hebben van het fameuze Vreemdelingenlegioen). In Djibouti-stad kun je eigenlijk altijd wel soldaten of matrozen met verlof tegenkomen, een enkeling op zoek naar een goedkoop horloge of souvenirtje, het merendeel naar bier en/of ander vertier. Dat is uiteraard volop verkrijgbaar.

Toerisme Djibouti

Las Assal is het laagste puntje van het Afrikaanse continent. Het is ook nog eens het heetste plekje ter wereld. En belangrijker, het is een geweldig mooie locatie voor een zoutmeer. Prachtige kleurschakeringen van een verdwaalde kameel op een witte ondergrond aangevuld met een strakblauwe lucht, turquoise wateroppervlak van het echte meer en het eindeloze stoffige geelbruin van het dorre maanlandschap dat vrijwel geheel het land bedekt. Roze en rode kleuren sieren weer het Lac Abbe waar je vulkanisch gesteente in allerlei vormen ziet, en waar vele vele flamingo’s wonen.