Dominica

Zomerse buien in Dominica. Photo credit: mripp via Foter.com / CC BY

Dominica (met de klemtoon op de derde lettergreep) is zo’n eilandje waar vrijwel niemand van heeft gehoord. Het ligt in het oosten van het Caribisch Gebied, tussen Martinique en Guadeloupe. En hier is het nou niet eens zee en strand wat de klok slaat, maar lokt de ruige natuur.

Vanuit de lucht zie je een vulkanisch topje boven de oceaan uitsteken. Dit topje lijkt helemaal bedekt met regenwoud – je vraagt je af waar een vliegtuig überhaupt kan landen. Ergens in het noordoosten is hiervoor echter een stukje grond vrijgemaakt. Dit vliegveldje ligt op ruim een uur rijden van de hoofdstad, maar dat is in dit geval helemaal niet erg.

De rit dwars over het eiland is namelijk een prima kennismaking met Dominica’s overweldigende natuurschoon: de hoogste bergen van de oostelijke Cariben, ongerept regenwoud, watervallen, felrode bloemen en fruitbomen langs de kant van de weg.

Roseau

De hoofdstad Roseau ligt aan de zuidwestkust. Zoals bijna overal in de Cariben is er hier ook een aanlegplaats voor grote cruiseschepen, met wat souvenirwinkeltjes en een chique restaurant. Dit contrasteert flink met de rest van het stadje: dat is puur Afro-Caribisch. Fraai zijn de kleurige deels stenen, deels houten huizen met grote balkons. Op de markt, achter het Dominica Museum, vonden vroeger de veilingen van slaven plaats. Nu is er een monument ter nagedachtenis.

Carib indianen

Columbus gaf het eiland de naam ‘Dominica’, naar de dag van de week waarop hij het ‘ontdekte’ (zondag 3 november 1493). Vanaf de 14 eeuw werd het echter al bewoond door de Carib Indianen. Zij noemden het Waitikubuli. In de 21e eeuw leven er nog steeds afstammelingen van deze inheemse bewoners op Dominica. Feiten en achtergronden in: Wikipedia Dominica

Het zijn er zo’n 3000, die wonen in het Carib Territory in het noorden van het land. Hun cultuur is door de eeuwen heen sterk vermengd geraakt met Franse, Engelse en Afrikaanse invloeden. Wel zie je er nog traditionele houten huizen-op-stelten en kano’s.

Trek naar Boiling Lake

Dominica is een bestemming voor actieve natuurliefhebbers. Duiken kun je er goed, maar ook de wandelaars komen hier prima aan hun trekken. Vanuit Laudat bijvoorbeeld, in het Morne Trois Pitons National Park, kun je een spectaculaire dagtrekking maken. Deze gaat door het regenwoud naar het vulkanische Boiling Lake.

Hier ontsnappen hete gassen aan de lava beneden, en doen het grijze water van het meer bubbelen en stomen. De tocht kost zo’n 3 uur heen en 3 uur terug. Het is erg modderig, en af en toe moet er flink geklommen worden. Een locale gids die de weg weet is geen overbodige luxe.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer