Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Duitsland

Neuschwanstrein kasteel Duitsland Het Neuschwanstrein kasteel in Beieren. Het is een van de meest bezochte kastelen van Duitsland. De bouw heeft maar liefst zestien jaar geduurd en er werd in 1869 met de bouw begonnen. Er is 465 ton marmer, 1.550 ton natuursteen, 400.000 bouwstenen en 600 ton cement gebruikt voor de bouw.

Nat King Cole zong het al: Roll out those lazy, hazy, crazy days of summer Those days of soda and pretzels and beer. Maar denk je aan bij Duitsland? Grote kans dat het antwoord met pretzels, bier en worst te maken heeft. De bekende associaties. Tijd voor nieuwe. Wist je bijvoorbeeld dat Duitsland fjorden heeft?

De tijd dat vooral bejaarden naar Duitsland gingen, is voorbij. Steeds meer mensen ontdekken Duitsland als vakantieland. Vooral stedentrips zijn erg in. Gemakkelijk: je hoeft maar een paar uur te reizen en je bent er.

Berlijn

Duitsland heeft een historische én hippe hoofdstad. Berlijn ademt geschiedenis én is helemaal bij de tijd. Hier zijn nog de resten van de Berlijnse Muur te zien. De muur die op 13 augustus 1961 werd gebouwd en 38 jaar lang het oosten en westen van elkaar scheidde. Terwijl het kapitalistische westen welvarend was, hadden de mensen in het oosten het vaak moeilijk. Bovendien mochten de ‘Ozzies’ niet naar het westen reizen.

Een voor velen traumatische ervaring, want bijna iedereen had wel vrienden of familie aan de andere kant van de Muur wonen. Groot was dan ook de vreugde toen op 9 november 1989 de grenzen opengingen en de muur werd afgebroken. Een jaartje later, op 3 oktober 1990, vierden de Duitsers de hereniging bij de Brandenburger Tor, een must-see wanneer je in Berlijn bent. Deze poort op de Pariser Platz is hét symbool van Berlijn en van de Duitse eenheid.

Pretzels en bier

Bezoek je Duitsland, dan ontkom je niet aan bier. Zoute Pretzels smaken er goed bij. Bijzonder aan het Duitse bier is dat het moet voldoen aan het Reinheitsgebot, de zuiverheidswet, uit 1516. Als ingrediënten mogen alleen hop, mout, gist, gerst en water worden gebruikt. Verder niets. Het land telt ongeveer 1300 brouwerijen, die zo’n 100 miljoen hectoliter per jaar produceren. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Erdinger, Beck’s, Kölsch, Warsteiner en Bitburger. Cafés heten er Kneipen.

Frankfurter Wurst

Na een avondje doorzakken, ontbijt je met Kaiserbrötchen, populaire harde broodjes. Maar let op: in Zuid-Duitsland heten broodjes geen Brötchen, maar Semmeln. Ben je in Berlijn en Hamburg, dan noem je ze Schrippen. Vraagt je maag om iets zoets, eet dan een Berliner. Wie kent de uitspraak van president Kennedy niet. Toen hij in de jaren ’60 Berlijn bezocht, wilde hij indruk maken door te zeggen: ‘Ich bin ein Berliner’ (in plaats van ‘Ich bin Berliner’). Indruk maakte hij zeker, want hij verklaarde zichzelf hiermee niet tot inwoner van Berlijn, maar tot het hierboven genoemde zoete broodje.

Duitse waddeneilanden

Wat kom je zoal tegen als je van noord naar zuid reist? De Oost-Friese eilanden, om mee te beginnen. Deze Duitse waddeneilanden groeien in populariteit. Verschillende parken en kuuroorden maken dit tot een rustgevende bestemming. En wat te denken van fjorden? Je hoeft niet naar Noorwegen om deze spectaculaire natuurvorm te bewonderen. Je vindt ze in Schleswig-Holstein, een heuvelachtig gebied met behalve fjorden ook vissershavens, badplaatsen en baaien. Voor mooie kalkrotsen maak je de overtocht naar het eiland Rügen in de Oostzee.

Reis je door naar centraal-Duitsland, dan kom je onder meer terecht in het dichtbevolkte Ruhrgebied. Dit grootste industriegebied van Europa is zeer belangrijk voor de Duitse economie. Hier liggen veel steden dichtbij elkaar, zoals Duisburg, Düsseldorf, Essen en Dortmund. Tegenwoordig wordt er ook vaak gevlogen door Nederlanders vanuit vliegveld Düsseldorf. De tarieven zijn vaak goedkoper in Nederland. Ook kun je hier goedkoop parkeren op Parkerendusseldorf-airport.nl

Leuk voor een stedentrip zijn Keulen, Aken, Leipzig en Frankfurt am Main. Struin door de Altstadt of winkel tot je erbij neervalt. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de middelgebergten en riviervalleien.

Een van de mooiste plekjes van het land is de Rijnvallei. Heb je ooit de kans, maak dan een romantische Rijncruise van Keulen naar Koblenz en Mainz. In 2004 is het 200 jaar geleden dat de eerste Rijnreis plaatsvond. Ook de Eifel is een populaire bestemming. Hier kun je heerlijk wandelen en kamperen, terwijl je geniet van het uitzicht op door vulkanen gevormde landschappen. In dit gebied vind je ook verschillende mooie bungalowparken. Op Parkvakanties vind je een overzicht met alle parken in Duitsland.