Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

El salvador

El Salvador Iglesia Santa Lucía In het plaatsje Suchitoto in El Salvador staat de bekende Iglesia Santa Lucía, de witte kerk aan het grote plein. De kerk werd in de 17e eeuw gebouwd en in 1997 werd het stadje door de UNESCO tot Werelderfgoed benoemd.

El Salvador is het enige land in Midden-Amerika dat niet grenst aan de Caraïbische Zee, maar daar krijg je wel 300 kilometer strand aan de Stille Oceaan en schitterende oerwouden voor terug. Het land heeft een turbulente recente geschiedenis achter de rug met een bloedige burgeroorlog, maar dit is allemaal achter de rug en steeds meer toeristen ontdekken El Salvador. En met die uitnodigende valleien, vulkanten, oerwouden en prachtige stranden kan niemand dat hen kwalijk nemen.

De adembenemende natuur en schrijnend arme bevolking: El Salvador is een land van tegengestelden. Het land is nog maar net een bloedige burgeroorlog te boven, maar het feit dat de bevolking de gruwelijkheden van de oorlog te boven zijn gekomen heeft hen tot een zeer gastvrij volk gemaakt.

De Verlosser

‘De Verlosser’ is de betekenis van ‘El Salvador’ en deze naam kreeg het land mee toen het onafhankelijk werd van Spanje. De Spanjaarden regeerden over het land sinds zij het in 1524 ontdekten en er diverse stammen, zoal de Pipil, woonden. Niet veel later krijg het land al wel de rechten van een eigen natie, maar bleef bij Guatemala horen.

In het begin van de 19de eeuw werd El Salvador eindelijk echt onafhankelijk en probeerde, geïnspireerd door de Verenigde Staten, de landen van Midden-Amerika tevergeefs te verenigen. Ondanks dat het regelmatig rommelde tussen El Salvador en andere Midden-Amerikaanse staten, gaat het écht mis in het land zelf.

De scherpe sociale tegenstellingen leidden tot een bloedige burgeroorlog in de jaren ’80 en de beelden van de doodeskaders gingen de hele wereld over. In de jaren ’90 legden uiteindelijk alle partijen hun wapens neer. Sindsdien is het in El Salvador redelijk rustig en probeert de huidige regering vooral de drugshandel aan banden te leggen.

Maya-dorp

De Spanjaarden mochten in hun ogen dan ‘een stelletje wilden’ hebben aangetroffen toen zij voor het eerst voet aan land zetten, maar de oorspronkelijke stammen hebben schitterende sites achtergelaten. Tazumal is de bekendste. Op 10 km² vind je diverse, zeer goed bewaarde Maya-tempels en bouwwerken. Lees ook de info op het officiële bureau voor toerisme: El Salvador Tourrism

Ook in San Andres kun je een zeer groot Maya-centrum bezoeken. Een ander bijzonder verschijnsel is Joya de Ceren, een Maya-dorp dat onder

Wolkenbos

El Salvador telt 25 vulkanen waarvan een aantal nog actief. Hierdoor heeft het land zeer rijke, vruchtbare grond en schitterende bergen, oerwouden met watervallen, meertjes en riviertjes. De mooiste natuur vind je langs het water en je kunt zo maar een borrelende bron tegenkomen.

Het land heeft een aantal bergketens en op een van de hoogste pieken is het bijzondere natuurverschijnsel ‘het wolkenbos’ te vinden. Een bos dat zo hoog op de berg ligt dat er altijd nevel hangt. Langs de Stille Oceaan is maar liefst 300 kilometer hagelwit strand omzoomd door palmbomen en houten hutjes of stijle kliffen te vinden. Paradijselijk en ideaal voor surfers.

San Salvador

De hoofdstad San Salvador was in het begin van de 20ste eeuw een belangrijke toeristische trekpleister met goed bewaarde koloniale bouwwerken.

Door een aantal aardbevingen en een flinke toename van de bevolking heeft de stad wat van haar charme verloren, maar het paleis en de kathedraal zijn nog altijd de moeite waard. Mooier is Santa Ana: een stad vol koloniale architectuur. Ook Suchitoto is bijzonder. Dit is de eerste hoofdstad van het land, maar nu deze functie is verplaatst naar San Salvador blijft een schattig plaatsje over dat aan Trinidad in Cuba doet denken.