Equatoriaal-Guinea

Een meer in Ecuatoriaal Guinea. Het land is deels bedekt met tropische regenwouden, op de hogere vlaktes vind je een meer open landschap met savannes. Er leven veel wilde dieren, waaronder gorilla’s, nijlpaarden, olifanten en krokodillen.

Het is een klein, tropisch land en was een voormalige Spaanse kolonie. Equatoriaal-Guinea is relatief onbekend voor de toerist, maar herbergt enkele juweeltjes voor de avonturier, zoals het van het Monte Alen nationaal park. Het is het enige Spaanssprekende land in Afrika.

Equatoriaal-Guinea heet officieel de Republiek van Equatoriaal-Guinee en bestaat uit het vaste land Mbini dat grenst aan Gabon en Kameroen en het eiland Bioko. Daar ligt ook de hoofdstad Malabo. Andere grote plaatsen zijn Bata en Ebebiyín. Het land heeft grote olievoorraden en daar draait de economie deels op.

Monte Alen National Park

Het land heeft een roerige geschiedenis, zoals zo veel Afrikaanse landen. Dictator Franco van Spanje verleende Spaans Guinea in 1963 zelfbestuur. Maar in 1968 werd Equatoriaal-Guinea na 190 jaar een kolonie te zijn geweest van Spanje eindelijk onafhankelijk. Maar de dictatuur bleef, want president Macías Nguema riep zich in 1972 uit tot president voor het leven en liet daarna op grote schaal tegenstanders van zijn regime executeren.

Na enkele staatgrepen in de jaren zeventig en tachtig kwam er enige rust toen de Democratische Partij van Equatoriaal-Guinea, PDGE werd opgericht. Later, begin jaren negentig, werd het meerpartijenstelsel ingevoerd, maar van echte vrije verkiezingen was en is nog steeds geen sprake.

Het Monte Alen National Park in Equatoriaal-Guinea is een van de mooiste parken van Midden-Afrika. Het is een beschermd gebied van 1400 vierkante kilometer, met gorilla’s, chimpansees, olifanten, krokodillen en vele andere diersoorten in de tropische bossen. Je kunt hier goed wandelen en trektochten maken.

Hoofdstad Malabo

Het eiland Bioko is opvallend welvaren, maar dat komt vooral door de investeringen van de olieinkomsten. Die rijkdom zie je ook terugin de hoofdstad Malabo. Het eiland Bioko is opvallend welvaren, maar dat komt vooral door de investeringen van de olieinkomsten. Die rijkdom zie je ook terugin de hoofdstad Malabo. Lees meer over Equatoriaal Guinea in Wikipedia: Wikipedia

Hier meren de tankers aan en zie olieplatforms en raffinaderijen aan de kust. Maar ook een kosmopolitische plaats vanwege de aanwezigheid van expats. Downtown Malabo keer je terug in het koloniale verleden met Spaanse invloeden. Op het vasteland ligt Bata, een aangename koloniale stad.

Dan is er nog het afgelegen eiland Corisco,dat parelwitte zandstranden biedt en waar kleine traditionele gemeenschappen wonen. Het land is niet makkelijk om te bereizen, want regelmatig wordt je gecontroleerd door militairen of overheidsfunctionarissen.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer