Afrikaanse vrouwen aan het koken in een Eritrees dorp. De twee grootste bevolkingsgroepen zijn de Tigrinya’s en de Tigres. De Tigrinya’s vormen de helft van de bevolking, Deze twee groepen zijn spreken dezelfde taal, de oude Ethiopische taal ‘Ge’ez’.
In tegenstelling tot het zuidelijke buurland Ethiopië is Eritrea nog niet in beeld bij reisorganisaties of reizigers. Waar hun langdurige vijand het voordeel van de twijfel krijgt van Westerse bezoekers, blijven ontdekkingen in dit land nog uit. En dat is niet helemaal terecht.
Het land kent een roerige geschiedenis met oorlogen tegen Ethiopië en burgeroorlogen tussen de twee heersende rebellengroeperingen en de regering. De laatste oorlog tussen de twee buurlanden dateert van 1998 – 2000 en sindsdien is er relatieve rust, ook al zijn ze het officieel nog steeds niet eens over hun grenzenstatus. Verwacht dan ook nog verspreid over het land de oorlogsmonumenten, onklaar gemaakte tanks en militairen aan te treffen omdat dit zo’n groot deel uitmaakt van de geschiedenis. Maar net zoals in landen met een soortgelijke geschiedenis als Vietnam en Cambodja merk je verder weinig van deze militaria en spreekt de vriendelijkheid van de bevolking boekdelen.
Asmara
Vanzelfsprekend zijn in deze voormalige Ethiopische provincie veel invloeden en overeenkomsten te zien op het gebied van cultuur, landschap en bevolking met hun zuidelijke buren. Ook Italiaanse invloeden zijn nog zichtbaar in deze vroegere kolonie. De hoofdstad Asmara werd niet voor niets ‘Klein Rome’ genoemd en Italiaanse teksten en bouwstijlen zijn er nog te zien, zelfs tot op het beroemde benzinestation in Asmara toe welke in de jaren dertig is gebouwd en Fiat Tagliero genoemd wordt. Het land kent verschillende klimaten, hoog- en laagland en reikt van savanne tot de zee. Het nationale bureau voor toerisme roemt Eritrea dan ook in haar slogan om “Drie seizoenen in twee uur”. Geniet van de tropische temperaturen en de verfrissende buien, en pak je rugzak dan ook navenant in met diverse kledingstukken.
Duiken in Eritrea
De toeristische mogelijkheden van Eritrea zijn kleinschalig, maar divers. Duiken in de Rode Zee vanuit Massawa is er prachtig, maar de faciliteiten zijn uiteraard van beperktere schaal dan in de andere duikgebieden van Egypte of Israël. De kwaliteit van het koraal daarentegen is weer veel beter hier dan in genoemde gebieden.
Neem zoveel mogelijk eigen materiaal mee is dan ook de tip en neem van tevoren contact op met een reis/duikorganisator als Asmara Grande. Ook strand- en waterrecreatie is hier aanwezig. Op het gebied van flora en fauna op het land is het wat harder zoeken naar natuurpracht. De droogte en hitte zorgen voor een wat eentonig beeld tijdens het reizen. Er zijn olifanten, giraffes, nijlpaarden en apen, maar verwacht geen natuurparken zoals in andere Afrikaanse landen. Feiten en achtergronden lees je in: Wikipedia Eritrea
Ook voor geschiedenis- en archeologieliefhebbers biedt Eritrea meerdere interessante gebieden. In Kohaito, Keskese en Belew Kelew zijn opgravingen gevonden uit het Axum Koninkrijk die tot de verbeelding spreken.
Avonturier
Het land is niet het meest eenvoudige (Afrikaanse) land om te bereizen. Een vlucht met Lufthansa via Frankfurt is uiteraard een goede start. In Eritrea zelf begint echter het grote avontuur op de weg in krakkemikkige bussen of een huurauto over de wegen in erbarmelijke staat. Uitdagingen genoeg voor de echte avonturier en met de doorgaans vriendelijke bevolking – zij hebben van de overheid instructies gekregen om te lachen naar de camera van de bezoeker! – is snel contact gemaakt.